joi, 20 noiembrie 2008

ACNEEA ESTE INFLUENȚATĂ DE DIETĂ !



De ce unii tineri au fața plină de coșuri , iar alții au fața curată? Ce îi deosebește? Sunt la vârsta la care așteaptă cu resemnare apariția coșurilor …cu toții au hormoni…dar unii nu fac acnee...
Are dieta vreo importanță? Anumite alimente determină apariția acneei?
Cu siguranță există o legătură între anumite alimente și producerea acneei ,dar nu există deocamdată un consens general în lumea medicală.
Dieta antiacnee este controversată .
Când se agravează acneea , urmărește dacă ai mâncat ceva mai particular…dacă observi că un anumit aliment este responsabil , elimină-l ! Bazează-te pe observațiile personale!
Se pare că totul pornește de la INSULINĂ!!
Anumite alimente cresc nivelul de insulină în sânge , ceea ce determină creșterea secreției de testosteron . Acesta determină la rândul său creșterea secreției de sebum , care determină acnee!
Adolescenții sunt mai vulnerabili pentru că în perioada de creștere , țesuturile sunt rezistente la insulină . Insulina se stochează în organism și favorizează apariția acneei.
MÂNCĂRURILE GRASE , DULCIURILE ȘI CARBOHIDRAȚII sunt mari producători de insulină !

EVITAȚI sau URMĂRIȚI DACĂ SUNTEȚI MARI CONSUMATORI DE:

- dulciuri – ciocolată , prăjituri , înghețată , bomboane , zaharuri rafinate , zahăr alb
- paste făinoase rafinate , orez alb
- mâncăruri grase – grăsimi alimentare
- lapte și derivate – brânzeturi grase , frișcă , smântână ( studiile arată că tinerii care beau peste o cană de lapte pe zi au șanse cu 50 % mai mari să dezvolte acnee față de cei care beau lapte rar sau deloc)
- chipsuri , produse tip fast – food , cartofi prăjiți , alimente prăjite , maioneze , aditivi alimentari
- cafea ( consumul crescut de cafea , mai ales pe stomacul gol , cu zahăr , determină creșterea secreției de cortizol – hormon al stresului – care agraveză acneea
- alimente bogate în iod sau medicamente care conțin iod ( pește oceanic , fructe de mare , scoici , creveți , alge marine , lactate , fasole verde , soia , sare iodată)

Merită să faceți un efort de memorie ! Vă plac alimentele de mai sus? Evitați – le și urmați tratamentul recomandat de medicul dumneavoastră dermatolog! Cu siguranță veți avea rezultate bune… Redescoperiți plăcerea sucului obținut din fructe proaspete , consumați fructe crude , apă cu lămâie , ceai verde… Succes! Și nu uitați : * Obrazul subțire și cu dietă se ține!*

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu