sâmbătă, 1 noiembrie 2008

DE CE APARE ACNEEA ?


Vârsta la care apare acneea vulgară este în jurul vârstei de 12 – 14 ani , odată cu pubertatea , cu un apogeu la vârsta de 17 ani. Intensitatea leziunilor scade spre 21 ani.
Zonele predispuse la acnee sunt cele care posedă glande sebacee: față , piept , umeri , spate , brațe , coapse.

FACTORII IMPLICAȚI ÎN APARIȚIA ACNEEI :

1. factori genetici ( transmitere autosomal dominantă cu expresie variabilă/ din părinți cu acnee , copiii vor avea în proporție de 50% acnee)
2. creșterea secreției de sebum ( activitatea glandelor sebacee este influențată de hormonii sexuali masculini de origine gonadală sau din suprarenală – dihidrotestosteron) . Hormoni androgeni există și la femeie , dar în concentrație mai mică și sunt produși de ovare , respectiv testicule , dar și de glanda suprarenală)
La pubertate , glandele sebacee sunt hiperactive datorită modificărilor hormonale din
organism. Glandele sebacee se află în profunzimea epidermei și sunt conectate cu un canal strâmt , numit folicul , unde se află un fir de păr. Aceste glande produc o secreție uleioasă – sebum – care se răspândește la suprafața pielii prin intermediul foliculului. Fiecare folicul are o deschidere externă , la suprafața epidermei care se numește por . Datorită hipersecreției glandelor sebacee , se blochează porii , epiderma devine lucioasă , uleioasă la atingere.
3. anomalii ale florei microbiene
Acneea nu este o boală infecțioasă , nu e o boală transmisibilă. Este vorba despre floră microbiană rezidentă : Propionibacterium acnes – în partea profundă a foliculului (anaerob ) , Stafilococ – în partea distală a foliculului ( aerobă) , Pitirosporum – levură.
Nu există o corelație între numărul de bacterii și severitatea acneei. E important mediul de viață al bacteriilor. Colonizarea foliculului de păr de către bacteria Propionibacterium produce inflamația și apariția de coșuri purulente, noduli roșii.
4. tulburări de keratinizare
5. inflamație

FACTORI CARE AGRAVEAZĂ ACNEEA :

- Perioada premenstruală – se agravează acneea prin modificarea hidratării foliculului pilosebaceu
- Radiații ultraviolete ( în acneea blândă , expunerea la soare o ameliorează) În 20 % din cazuri , acneea se accentuează după expunere la soare. Unele medicamente pentru tratamentul acneei nu se asociază cu expunere la soare și necesită fotoprotecție.
Expunerea brutală la razele ultraviolete artificiale ( solar) poate agrava acneea sau declanșa erupție acneiformă.
- Transpirația - în urma efortului fizic se pare că acneea se agravează
- Ocupația – expunere la căldură , hidrocarburi halogenate , uleiuri minerale
- Igiena excesivă poate agrava acneea ( săpunurile care usucă , ștergerea frecventă a feței cu soluții dezinfectante – cresc secreția de sebum)
- Stoarcerea coșurilor – Sebumul iritant se revarsă pe pielea din jur. Leziunea se suprainfectează iar inflamația activează și alți foliculi din jur , grupând leziunile. Stoarcerea coșurilor determină apariția cicatricilor.
- Nu are legătură cu intensitatea vieții sexuale sau absinența ( nu dispare odată cu începutul vieții sexuale)
- Nu este nevoie de o dietă restrictivă ,dar e bine să adoptăm o alimentație sănătoasă , bazată pe fructe și legume , fără exces de zahăr , grăsimi , alcool, condimente iuți. Consumul crescut de alimente ce conțin cereale rafinate : orez alb , pâine albă , biscuiți , prăjituri poate favoriza apariția leziunilor
- Stresul – în perioadele stresante : teze , examene – glandele suprarenale secretă o cantitate crescută de hormoni androgeni , determinând hipersecreția glandelor sebacee

* Dermatocosmetologie - sănătate pielii tale *
Dr Oana Clătici / claticioana@gmail.com

Un comentariu:

  1. Buna ziua d-na dr Oana Clatici, ma numesc Marius si am 17 ani, am probleme cu acneea pe fata inca de la 14-15 ani. Am luat tratamente antibiotice si naturiste dar nu mi-a trecut. Am auzit ca si de la neactivitatea sexuala pot aparea cosuri, acum putin timp am avut si activitate sexuala, dar tot degeaba deoarece tot imi apar cosurii. Ma gandesc ca am una dintre bacterii:Propionibacterium acnes, Stafilococ sau Pitirosporum. Alta explicatie nu gasesc de ce mi se tot fac cosuri pentru ca am deja 17 ani si tot imi apar in zona fetei. Va rog ajutati-ma si spuneti-mi de ce mi se fac? Daca am vreo bacterie? Cum aflu exact daca am vreo bacterie, ce analize trebuie sa fac, de sange sau altceva? Unde trebuie sa merg pentru asta, la doctorul de familie, la doctor dermatolog sau undeva sa-mi fac analizele? Va rog daca ma puteti ajuta v-as fii tare recunoscator. Lasati-mi un mesaj aici va rog frumos. Cu stima, Marius

    RăspundețiȘtergere