marți, 30 decembrie 2008

CUM ALEGEM UN RUJ DE CALITATE ?


Atunci când alegem culoarea unui ruj trebuie să îl testăm în lumină naturală. ( pentru buze subțiri - culori cât mai deschise , pentru buze groase – culori roșu închis , maro).
Dar cum recunoaștem dacă un ruj este de calitate? Vi s-a întâmplat să aveți buze uscate , crăpate ,deshidratate ? V-ați gândt că responsabil ar putea fi rujul folosit ? Știați că iarna , buzele au nevoie de îngrijire suplimentară?
Glossul trebuie evitat iarna , oricât de bine v-ar sta…cu cât este mai lucios , cu atât vă usucă mai tare buzele ! Alegeți un ruj hidratant , cu consistență mai grasă!
Un truc folosit de femei pentru ca rujul să se mențină timp îndelungat pe buze , este aplicarea în prealabil de fond de ten pe buze. Trucul are și un dezavantaj : deshidratează buzele! Nu uitați să demachiați seara și buzele , odată cu fața ,gâtul și regiunea decolteului!
Rujurile conțin în general ceară de albine , uleiuri , emolienți , pigmenți și coloranți .Ceara conferă forma rujului și îl face mai ușor de aplicat. Uleiurile și grăsimile sunt necesare pentru procesul de prelucrare. Rujurile mai pot conține aloe vera , vitamina E , vitamina A , ceramide , substanțe hidratante , colagen.
Rujul trebuie să îndeplinească următoarele calități : aspect plăcut , culoare uniformă , suprafața netedă , nu este toxic , nu determină iritații locale sau prurit , se aplică ușor și este rezistent.
Luciul de buze poate crește riscul de apariție al cancerului de piele. Dr.Christine Brown – medic dermatolog la Baylor University Medical Center din Dallas , a arătat că luciul de buze atrage razele solare ,determinând îmbătrânirea lor prematură și apariția cancerului de piele. ”Oamenii nu conștientizează că de fapt cresc puterea de penetrare a razelor solare prin aplicarea unui produs cosmetic strălucitor pe buze !”- Dr. Brown. Înainte cu 20 minute de plecarea din casă este recomandată aplicarea pe buze a unei creme de protecție solară cu SPF 30 , urmată de aplicarea rujului .
În octombrie 2007 , un grup de cercetători americani a realizat un studiu care demonstra că 61% din cele 33 de mărci de rujuri testate conțineau un nivel de plumb ridicat ! Prezența plumbului în compoziția rujului are legătură cu creșterea rezistenței , a aderenței la buze. Această substanță nu trebuie să apară în compoziția produselor cosmetice ,întrucât este extrem de periculoasă pentru sănătate. ( aplicat pe buze, rujul este înghițit iar plumbul poate determina sterilitate la femei ,tulburări de comportament , afectarea sistemului nervos , osteo-articular , digestiv , renal )
FDA ( Food and Drug Administration ) a impus limite stricte pentru nivelul de plumb din rujuri.
Pentru prepararea rujurilor , producătorii de cosmetice utilizează peste 10000 ingrediente chimice. Știați că 89 % din acestea nu au fost evaluate încă din punct de vedere al siguranței pentru sănătatea umană ?28 % din rujuri au ingrediente asociate cu riscul de apariție al cancerului :oxid roșu de fier , hidroxitoluen , propilenă sau chiar plumb.
Rujurile convenționale pot fi înlocuite cu cele ecologice , având conținut de uleiuri , plante și ceară de albine , fără a vă expune la substanțe toxice.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu