duminică, 7 decembrie 2008

TIPURI DE CANCER DE PIELE




Figura 1 - Melanom malign
Figura 2 - Epiteliom spinocelular
Figura 3 - Epiteliom bazocelular


CANCERUL DE PIELE este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit.
Pielea deschisă la culoare , care se arde cu ușurință după expunerea la soare , are riscul cel mai mare de a dezvolta cancer de piele. Alți factori implicați sunt expunerea repetată din motive medicale sau industriale la raze X , cicatricile după diverse afecțiuni sau arsuri , expunerea ocupațională la arsenic și istoricul familial.
KERATOZELE ACTINICE ( Keratoze solare) sunt considerate cel mai timpuriu stadiu în dezvoltarea unui cancer de piele. Sunt pete mici , acoperite de scuame fine , situate de obicei la nivelul feței ,urechi , gât , antebrațe și fața dorsală a mâinilor , mai ales la persoane cu piele deschisă la culoare care au expunere intensă la soare. Pot fi tratate prin crioterapie , chemoterapie topică ( cremă sau loțiune) , peeling chimic , dermabraziune , laserterapie , terapie fotodinamică ( se aplică o anumită substanță pe piele și apoi urmează expunere la o sursă de lumină). Folosirea cremelor de fotoprotecție previne apariția keratozelor actinice.
CARCINOMUL ( EPITELIOMUL ) BAZOCELULAR – BCC- este cel mai frecvent tip de cancer al pielii și se localizează frecvent la nivelul capului , gâtului și mâinilor , având aspect adesea ignorat – o mică leziune , nodul sau placă roșie care nu se vindecă. Și alte părți ale corpului pot fi afectate. Cel mai adesea , acest tip de cancer se întânește la persoane cu piele deschisă la culoare și mai rar la cele cu piele închisă . De obicei aceste leziuni nu cresc rapid . Este nevoie de luni de zile sau chiar ani pentru a crește în diametru semnificativ. Netratat , acest tip de cancer adesea începe să sângereze , se acoperă de o crustă , se vindecă și apoi ciclul se repetă și se poate extinde dincolo de piele , afectând oasele și nervii , producând distrucții locale semnificative.
CARCINOMUL SCUAMOCELULAR ( EPITELIOMUL SPINOCELULAR) – SCC – ocupă locul 2 ca frecvență a cancerului de piele. Se întâlnește mai frecvent la persoane cu piele deschisă la culoare și rar la cei cu piele închisă . Localizarea tipică este la nivelul marginii urechii , față , buze și gură. Poate debuta ca o mică umflătură sau ca o mică pată roșie. Crește rapid și poate deveni invaziv. Spre deosebire de epiteliomul bazocelular , această formă de cancer poate da metastaze . De aceea este important ca tratamentul să înceapă cât mai rapid.
Dacă sunt depistate precoce și sunt tratate adecvat , rata de vindecare pentru ambele forme de epiteliom – bazocelular și spinocelular – este de peste 95%.
MELANOMUL MALIGN – este cea mai agresivă formă de cancer al pielii , care determină cele mai multe decese.
Melanomul începe în melanocite , celule ale pielii care produc pigmentul denumit melanină. Poate metastaza , de aceea depistarea și tratamentul precoce sunt esențiale.
Melanomul poate apare pe piele curată sau începe la nivelul unui nev sau pe o pată închisă la culoare. De aceea este important să știm localizarea și aspectul nevilor de pe corp , pentru a putea depista precoce orice modificări. Orice schimbare a aspectului unui nev trebuie examinată de medicul dermatolog.
Expunerea excesivă la soare , mai ales arsurile solare este cea mai importanta cauză a melanomului care poate fi prevenită. Pielea deschisă la culoare este cea mai expusă acestui risc.Ereditateaare si ea rolul său. O persoană are risc crescut de a dezvolta melanom dacă un membru apropiat al familiei are sau a avut melanom. Nevii atipici , care se pot întâni în aceeași familie și prezența unui număr crescut de nevi reprezintă un marker al riscului crescut de apariție a melanomului.
Pielea închisă la culoare nu reprezintă o garanție că nu poate să se dezvolte un melanom ( mai afectate sunt palmele , tălpile , regiunea subunghială , cavitatea bucală și regiunea genitală)

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu