miercuri, 21 ianuarie 2009

BOLI TRANSMISE SEXUAL - cauze , tratament



” VIAȚA ESTE O BOALĂ TRANSMISĂ PE CALE SEXUALĂ DIN CARE NU IEȘI NICIODATĂ VIU!”-Jules Romain - Dr Knock

Contaminarea se realizează prin contact sexual , genital , orogenital sau anogenital în cazul BOLILOR TRANSMISE SEXUAL . Sunt afecțiuni contagioase , determinate de bacterii , virusuri sau micotice . Un singur contact este suficient pentru a vă infecta. Bolile transmise sexual sunt actualmente tot mai frecvente și trebuie să le acordăm atenția cuvenită , pentru că , netratate , pot apare complicații.
BTS pot fi transmise în timpul sarcinii și pot infecta fătul , având consecințe grave asupra stării lui de sănătate. Unele din aceste afecțiuni trec neobservate la femei.
Cum puteți lupta împotriva riscului de infecție? Prin o bună igienă intimă cotidiană ( exemplu – urinare după raportul sexual ) , reducerea numărului partenerilor sexuali și utilizarea sistematică a prezervativului .
Dintre BTS particulare amintim SIDA și infecția cu virusul hepatitei B. Sunt afecțiuni care se transmit prin contact sexual neprotejat sau prin sânge. Aceste boli sunt redutabile prin consecințele asupra stării de sănătate.
Hepatita B este singura dintre BTS care beneficiază de vaccin împotriva infecției cu virusul hepatitei B. Nu ezitați să vă vaccinați pentru a fi protejați!
Pentru infecția cu HIV nu există deocamdată vaccin. De aceea prezervativul rămâne cea mai bună alegere.

BTS cele mai SILENȚIOASE :

- Infecția cu Chlamydia poate să treacă neobservată , fără nici un semn clinic. La femei , această infecție predispune la o infecție la nivelul trompelor uterine ( salpingită) , la risc de sterilitate și la apariția de sarcini extrauterine.
- Infecția bacteriană cu Mycoplama este deasemeni discretă și este responsabilă de consecințe asemănătoare. Frecvent asociată cu infecție cu Chlamydia , medicii caută adesea aceste 2 bacterii în același timp ,înainte de a începe un tratament antibiotic pentru o perioadă de 20 de zile.
- Condiloamele veneriene ( vegetații veneriene ) sunt mici veruci – creastă de cocoș - care se dezvolă la nivelul organelor genitale. Trebuie tratate cu seriozitate , deoarece sunt implicate în producerea cancerului de col uterin.

BTS cele mai ZGOMOTOASE :

Infecția parazitară cu Trichomonas și infecția bacteriană cu Gardnerella vaginalis determină frecvent scurgeri abundente și urât mirositoare care determină rapid un semnal de alarmă. Aceste 2 BTS sunt benigne deși au simptomatologie zgomotoasă . O simplă prelevare vaginală confirmă diagnosticul , iar tratamentul local cu ovule vaginale este adesea suficient.

BTS cele mai vechi – cunoscute din vechime:

Sifilisul , gonococia și infecția herpetică genitală sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Herpesul are actualmente o expansiune impresionantă ( mici vezicule – dureroase – dispuse în buchet ).

La sfârșitul anilor 90 , teama de infecția HIV a determinat utilizarea mai frecventă a prezervativelor și astfel , incidența BTS a scăzut . Astăzi , datorită apariției terapiei antivirale în HIV și creșterii speranței de viață , se constată o relaxare în ceea ce privește metodele de prevenire și reapariția unor afecțiuni pe care le credeam în scădere.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu