duminică, 11 ianuarie 2009

Cancerul de piele predispune din nou la cancer !


Cancerul de piele determină creșterea riscului de a dezvolta o nouă formă de cancer – asta reiese dintr-un studiu publicat în ”British Journal of Cancer”! Au fost analizate informațiile furnizate de ” Northern Ireland Cancer Registry ” ( NICR) pe cazuri înregistrate în perioada 1993-2002. Studiul a inclus 20823 de persoane tratate pentru cancer de piele de tip non melanom și 1837 de persoane diagnosticate cu melanom malign și a urmărit câte persoane au dezvoltat o a doua formă de cancer primar. ( este vorba mai ales de riscul de a dezvolta o altă formă de cancer al pielii sau cancer favorizat de fumat). Au comparat aceste date cu cele provenite de la populația care nu avea istoric de cancer de piele în antecedente.
S-a demonstrat că , față de populația generală , riscul de a dezvolta o altă formă de cancer crește la cei care au în antecedente o formă de cancer al pielii tip non-melanom cu 57% - iar riscul este mai mare la cei care au avut CSC ( carcinom spinocelular) față de cei cu CBC (carcinom bazocelular) . În cazul celor care au avut melanom malign , riscul de a dezvolta o formă nouă de cancer este mai mare decât dublu.
Există mai multe posibile explicații :
- expunerea la soare este un factor de risc important pentru dezvoltarea tuturor formelor de cancer ale pielii , astfel încât , pentru cei diagnosticați deja cu cancer de piele șansa este mult mai mare de a dezvolta o nouă formă.
- la pacienții diagnosticați deja cu cancer de piele se realizează o monitorizare – urmărire a leziunilor de pe piele și astfel este mai probabil ca o altă formă de cancer al pielii să fie identificată
- la cei cu forme de cancer favorizate de fumat este posibil să întâlnim mai frecvent cancer de piele pentru că fumatul este unul din factorii săi favorizanți sau pentru ca fumătorii au mai frecvent un stil de viață nesănătos , care include și expunerea la soare.

Evitarea expunerii excesive la soare poate reduce semnificativ riscul de apariție al cancerului de piele !

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu