miercuri, 28 ianuarie 2009

INFECȚIA CU CHLAMYDIA- cauze , tratament


CATEGORIA : BOLI TRANSMISE SEXUAL
Foarte contagioasă , infecția cu Chlamydia se transmite prin contact sexual neprotejat. Adesea fără simptome , această bacterie poate determina infertilitate la femei.
Deși poate afecta și ochii , peritoneul și articulațiile , infecția cu Chlamydia Trachomatis atinge în mod esențial aparatul urogenital. Germenele se dezvoltă în celulele mucoasei uretrale dar și la nivelul colului uterin , în cazul femeilor. Este posibil să nu existe manifestări clinice ale infecției deși persoana afectată este contagioasă sau pot apare manifestări clinice mai mult sau mai puțin zgomotoase.

CHLAMYDIA – ” MAESTRĂ A DISIMULĂRII ”

La bărbați , infecția cu Clamydia Trachomatis se poate manifesta printr-o uretrită cu senzație de usturime la urinare , uneori scurgere uretrală sau simple înțepături care trec adesea neobservate. O infecție a epididimului ( epididimita) sau a prostatei (prostatita) se pot asocia.
La femei , infecția cu Clamydia Trachomatis este frecvent asimptomatică , dar poate deasemeni să se manifeste prin semne evocatoare pentru o infecție urinară sau o micoză . Dar mai ales , germenele poate determina infecții genitale înalte , cu atingerea uterului și a trompelor uterine : endometrite și salpingite , care se pot manifesta și acut , cu febră și dureri pelvine. În aceste cazuri , diagnosticul este rareori nerecunoscut. Dar riscul acestor infecții genitale înalte este să evolueze frecvent într-o manieră cronică , cu puține simptome ( fără febră , fără dureri sau dureri moderate) și astfel să fie greșit tratate sau să rămână netratate.
Fertilitatea la aceste femei este direct amenințată , cu un risc de sterilitate tubară de 20 % și un risc de sarcini extrauterine de 10%.

CUM IDENTIFICĂM CLAMYDIA

Depistarea Anticorpilor anti- Chlamydia din sânge este o metodă simplă dar puțin eficace în depistarea purtătorilor de Chlamydia Trachomatis și de aceea depistarea directă a germenului la nivelul mucoasei , unde poate avea acțiune patogenă este cu siguranță de preferat. De curând , biologii au la dispoziție o tehnică numită de amplificare genică care face ca identificarea să fie mai simplă și mai eficace.
Este așadar recomandat să căutăm prezența Chlamydiei Trachomatis la femeile și bărbații care prezintă semne mai mult sau mai puțin evocatoare pentru această infecție ( dureri pelvine , uretrite , ”micoze ”recidivante …) Este de dorit un screenig pentru depistarea acestei infecții la persoanele tinere.

PREVENIRE ȘI TRATAMENT INFECȚIE CU CHLAMYDIA


Cel mai bun tratament pentru infecția cu Chlamydia este desigur cel preventiv , singura soluție eficace fiind utilizarea prezervativului la fiecare raport sexual.
Atunci când infecția există și este recunoscută ( ceea ce nu se întâmplă întotdeauna) , tratamentul se face cu antibiotice , fără să uităm că trebuie să se trateze și partenerii sexuali. În funcție de gravitate , medicul poate prescrie antibiotic pe cale venoasă pentru câteva zile sau pe cale orală. Există și scheme de tratament – monodoză- recomandate mai ales atunci când o facem pentru prevenirea infecției.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Un comentariu:

  1. buna tuturor. O intrebare am. se poate sa am clamydia de acum 5 luni ? se putea agrava in aceste 5 luni mai rau ptr. ca nu am tratat-o?

    RăspundețiȘtergere