sâmbătă, 11 aprilie 2009

HIPERHIDROZA ( TRANSPIRAȚIA EXCESIVĂ )


Hiperhidroza ( transpirația excesivă ) este o afecțiune care se manifestă prin secreție abundentă , anormală a glandelor sudoripare. Hiperhidroza localizată ( palme , tălpi , față , axile ) este cea mai frecventă formă de transpirație – apare la pubertate și se ameliorează spre vârsta adultă.
Hiperhidroza generalizată poate avea o cauza endocrină. Poate apare la persoane obeze , persoane cu tulburări neurologice , la menopauză și uneori ca o reacție după administrare de medicamente.

Hiperhidroza cu localizare asimetrică apare mai ales în tulburări organice – cel mai adesea de cauză neurologică.
Hiperhidroza cu localizare la nivelul axilelor , palmelor și plantelor are adesea debut la pubertate , cu exacerbare la cea mai mică emoție ! Transpirația excesivă reprezintă un motiv de jenă și face pacientul adesea să se izoleze din punct de vedere social. Hiperhidroza palmară și plantară pot fi extrem de supărătoare . Pacientul evită ieșirile în public , scade încrederea în sine.Se intră într-un cerc vicios … teama de transpirație excesivă acționeaza ca un factor care accentuează și mai mult transpirația.
Toxina botulinică blochează transmiterea impulsului nervos către glandele sudoripare și oprește pentru o perioadă de 6 luni transpirația în zona injectată.
Tratamentul cu toxina botulinică
– Dezavantaj – efectul obținut dispare în 6 luni , iar tratamentul trebuie repetat
- tratamentul cu botox este costisitor

Deodorantele îndepartează mirosul . Antiperspirantele diminuează transpirația dar pot fi iritante.
În cazul persoanelor care transpiră excesiv , antiperspirantul nu poate face față.


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

6 comentarii:

  1. BUna ziua, am inteles ceva de o operatie la axile si palme...si scapi pe viata de aceasta neplacere, cineva in Bucuresti a facut operatia aceasta,este adevarat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Este vorba despre injecții cu toxină botulinică care este adevărat că sunt extrem de eficiente dar și costisitoare ! ” Nu scapi pe viață de această neplăcere ” ci doar pentru o durată limitată de timp de aproximativ 6 luni , timp în care dispare efectul toxinei botulinice și trebuie repetate injecțiile . Este adevărat că este posibilă ameliorarea cu timpul a intensitații hiperhidrozei și după ce veți opri injectarea cu botox .

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,
    dar nu exista nici macar un remediu? (daca vindecare nu se poate)
    Poate tratament homeopat?
    Sunt femeie, am 41 de ani si intr-adevar este ceva extrem de neplacut. Am incercat mai multe solutii locale externe, dar fara nici un rezultat
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Hiperhidroza
    Bluzele si tricourile spalate la masina de spalat nu sunt atat de curate precum par.
    Ca sa va convingeti puteti face urmatorul experiment. Puneti un prosop sub o bluza curata pe care o veti calaca cu fierul de calcat.Deasupra bluzei in zona axilei puneti o
    bucata de material curat ud. Tineti fierul de calcat cateva secunde.Mirositi aburii aceia. Veti vedea ca miros a transpiratie.
    Sunt bacterii ascunse care nu ies la o spalare cu masina si as zice nici chiar la spalare cu mana. Eu asa voi procedez .Azi am descoperit chestia asta.Folosesc un deodorant
    fara miros de la vichy(27lei) si pudra cu oxid de zinc si extract de rozmarin(5,1 lei).Sa nu va ganditi ca deodorantul acela CHIAR NU ARE NICIUN MIROS....dar nu e chiar asa
    de tare ca si la celelate..

    RăspundețiȘtergere
  5. de ce nu-si cumpara ceva medic aparatul din videoclipul postat aici !!
    https://www.youtube.com/watch?v=Mw4Z8Kchmkc

    RăspundețiȘtergere