sâmbătă, 9 mai 2009

EXPUNEREA LA SOLAR - e bine să știi că...


Soarele emite 3 tipuri de radiații ultraviolete : Ultraviolete C - cu lungimea de undă cea mai scurtă , Ultraviolete B - cu lungime de undă medie și Ultraviolete A – cu lungimea de undă cea mai mare . Solarul imită soarele , emițând doar Ultraviolete A și B , folosind o cantitate mai mică de Ultraviolete B față de lumina naturală .
Despre riscurile expunerii prelungite la soare se vorbește de mult timp . Sunt cunoscute orele la care trebuie evitată expunerea la soare cât și rolul benefic al folosirii cremelor de fotoprotecție . Mult timp , Ultravioletele A au fost considerate ” cele bune” deoarece nu sunt implicate în producerea arsurilor , ci determină bronzul . Astfel , a apărut moda expunerii la solar .

CE TREBUIE SĂ ȘTIM ATUNCI CÂND MERGEM LA SOLAR ?

Ei bine , în primul rând , metodele de bronzare artifcială se realizează în saloane de cosmetică , nefiind supuse controalelor Ministerului Sănătății. Așadar nu se cunoaște cu adevărat care este emisia de radiații UV A și UV B ! Personalul nu are studii medicale . Vi se va spune că nu vă supuneți nici unui risc !
Sursele artificiale emit radiații ultraviolete în raport UV A 95% / UV B 5 % !
Nu veți întâlni un medic dermatolog care să vă recomande expunerea la solar pentru beneficiul estetic !
De ce? Desigur nu este o conspirație a medicilor împotriva dumneavoastră !
Bronzul reprezintă de fapt o reacție de apărare a pielii la agresiunea razelor ultraviolete .
Adepții bronzului artificial spun că se evită riscul arsurilor , deoarece UV B sunt în cantitate mai mică . E adevărat că UV B penetrează mai puțin epiderma și poate apare înroșirea pielii , arsuri . Dar cele mai periculoase sunt tocmai UV A care pătrund adânc în epiderm și modifică chiar ADN-ul celular , transmițând un mesaj greșit celulelor cutanate.
E adevărat că efectele negative se instalează în timp , iar la 20 ani îți este greu să îți imaginezi că vei avea piele ridată , uscată , că te expui la riscul de cancer ! Ca și fumatul , mersul la solar creează dependență și pentru că în timpul expunerii la radiațiile UV , organismul eliberează endorfine , substanțe responsabile pentru creearea stării de buna dispoziție.
De exemplu ,în SUA , din 2007 , există obligativitatea prin lege de afișare a riscului expunerii la lumina artificială - la intrarea in saloane ( asemanător avertismentului de pe pachetele de țigări )

CARE SUNT RISCURILE LA CARE NE EXPUNEM MERGÂND LA SOLAR ? Ce ar trebui sa știm ?
Sunt persoane care nu trebuie să se expună la solar?

- nu se vor expune persoanele cu piele deschisă la culoare , păr blond , ochi albaștri sau verzi
- nu se vor expune persoanele care au alergie la soare sau care urmează un tratament cu medicamente sau creme cu potențial de fotosensibilizare
- nu se vor expune persoanele care au alunițe , care au istoric personal sau familial de cancer de piele sau melanom
- nu se vor expune persoanele care au anumite afecțiuni cu fotosensibilizare ( ex – lupus eritematos )
- expunerea se va face în funcție de tipul de piele și se realizează treptat ( se începe cu 2 – 3 minute și se crește progresiv )
- întotdeauna se vor purta ochelari de protecție
- reexpunerea la soare sau o noua ședință de solar se face după minim 48 ore

RISCURILE EXPUNERII LA SOLAR – pe termen scurt si lung :

- îmbatranirea prematură a pielii : piele uscată , riduri , scăderea elasticității
- apariția cancerului cutanat / melanom malign
- afectare oculară ( cataractă , melanom ocular )
- scăderea imunității ( apariția herpesului , etc)

Beneficiile utilizării surselor artificiale de ultraviolete se regăsesc îndermatologie în tratamentul unor afecțiuni : psoriazis , eczemă , vitiligo , în care expunerea la ultraviolete este un mijloc terapeutic , care se efectuează la anumită lungime de undă și o anumită doză , realizându-se în unități medicale.


RECOMANDĂRILE OMS în 2003 pentru utilizarea solarului includ :

- interzicerea accesului minorilor la saloanele de bronzat
- obligativitatea purtării ochelarilor de protecție
- accesul limitat pentru persoanele cu multe alunițe – semnare de formulare de consimțământ

Studiile actuale demonstrează creșterea riscului de dezvoltare a melanomului la persoane care merg la solar ( statisticile demonstrează creșterea numărului de cazuri de melanom malign la femei , iar alte statistici arată că 70% din persoanele care merg la solar au vârste cuprinse între 16 – 29 ani).

ESTE DECIZIA FIECĂRUIA dacă dorește să se expună sau nu la solar . IMPORTANT ESTE SĂ FIE BINE INFORMAT !


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu