vineri, 1 mai 2009

GRIPA A (H1N1) - GRIPA MEXICANĂ ( PORCINĂ)


GRIPA A H1N1 – ( GRIPA MEXICANĂ , denumită GRIPA PORCINĂ ) , este în curs de a se transforma în pandemie mondială . Pandemiile afectează populația din toată lumea și nu apar cu o anumită ciclicitate ( spre deosebire de epidemii care apar sezonier ) . Cea mai gravă pandemie în ultima sută de ani a avuut loc în 1918 , când ” gripa spaniolă” a făcut 40 milioane de victime în întreaga lume .
Chiar dacă această afecțiune necesită atenție și reactivitate , nu trebuie să suscite panică în rândul populației .
Fiind vorba despre o infecție virală care amenință să afecteze milioane de persoane din întreaga lume , trebuie să fim informați .
Gripa porcină este o afecțiune respiratorie determinată de un virus gripal de tip A , specifică porcilor din crescătorii. Boala se poate răspândi rapid . Gripa porcină se transmite ocazional la om , la persoane care vin în contact cu porci bolnavi . Nu se transmite mâncând carne de porc , ci pe cale aeriană , de la om la om . Temperatura de preparare a cărnii distruge virusurile și bacteriile.
Simptomele bolii sunt cele ale unui sindrom gripal la debut : febră ridicată , tuse seacă , dificultate în respirație , curbatură , fatigabilitate ( oboseală ).
Cele mai multe țări și-au făcut stocuri de medicamente antivirale . Compania elvețiană Roche a anunțat că are suficiente stocuri de Tamiflu

TAMIFLU

Molecula – OSELTAMIVIR

Clasa terapeutică - antiviral inhibitor selectiv de neuraminidază

Indicații - utilizat pentru tratamentul sau prevenirea gripei la adulți și copii cu
vârsta peste 1 an


Mod de acțiune - inhibă multiplicarea virusului gripal la nivelul căilor respiratorii ,
ameliorează simptomele și scade durata boliier


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu