sâmbătă, 5 septembrie 2009

MĂTREAȚA - CAUZE ȘI TRATAMENT




MĂTREAȚA se prezintă ca o descuamare la nivelul pielii capului și se datorează prezenței unui fung – Pitirosporum ovale ( Malassezia furfur ) care se găsește în mod normal pe piele , în număr mic . În acest caz se pare ca Pitirosporum se multiplică exagerat (există un răspuns imunologic anormal ) . Poate fi mătreață uscată - mici solzi uscați – pielea capului nu este roșie și nici iritată . Se observă mai ales pe îmbrăcăminte și este inestetică . Extrem de supărătoare este dermatita seboreică , o formă mai gravă de mătreață , cu apariția de leziuni roșii , însoțite de mâncărime la nivelul pielii capului , adesea acoperite de scuame grase , gălbui . Părul are aspect neîngrijit , cu hiperseboree ( ” se îngrașă repede ”) . Dermatita seboreică se poate localiza și la nivelul fetei ( limita dintre liziera cu păr și frunte , sprâncene și regiunea intersprâncenară , aripile nasului , obraji , conductul auditiv extern ) sau pe trunchi . Simptomele se accentuează după stresul psihic , la modificările de temperatură și umiditate . Poate avea și o cauză hormonală și există o predispozitțe ereditară .
În cazul mătreții se poate intra într-un cerc vicios . Spălarea prea des – adesea zilnică - poate determina o creștere și mai mare a seboreei , cu descuamarea pielii capului și îngrășarea părului în continuare .

CE POATE DETERMINA APARIȚIA MĂTREȚII ?

- predispoziția ereditară
- multiplicarea Pitirosporum ovale
- folosirea unor șampoane neadecvate
- spălarea prea des a părului
- vopsirea prea frecventă a părului , folosirea excesivă a produselor de îngrijire a părului ( geluri , balsamuri , etc )
- dieta alimentară dezechilibrată
- stresul psihic , emoțiile negative

SFATURI UTILE :

- nu ezitați să vă adresați unui medic dermatolog dacă vă confruntați cu mătreața / dermatita seboreică . Vi se va recomanda un tratament adecvat sș vor fi eliminate alte afecțiuni cutanate posibile : psoriazis , streptococia pielii capului , micoza . Netratată , dermatita seboreică poate determina căderea părului

- se vor folosi șampoane speciale care conțin agenti antifungici și care se găsesc în farmacii ( sulfura de seleniu , zinc pirition , derivați de azol - ketoconazol ) care reduc colonizarea cu Pitirosporum ovale , steroizi topici – cu rol antiinflamator și preparate keratolitice – care conțin acid salicilic – pentru îndepărtarea scuamelor grase


- cum se folosește șamponul : timp de 6 săptămâni se spală pielea capului de 2 – 3 ori pe săptămână ( se lasă produsul timp de 3 minute pentru a-și face efectul , apoi se clătește foarte bine cu apă călduță , nu fierbinte ) . După aceste interval vom alterna folosirea șamponului special antimatreață cu un șampon obisnuit – pentru piele sensibilă ( se găsesc de asemenea în farmacii ) . După un interval variabil de timp ( 3 – 6 luni ) este posibil să observăm că reapare matreața . Vom schimba șamponul cu care părul nostru ” s-a obișnuit ” cu un alt șampon special antifungic ( care conține un alt ingredient activ )
- șampoanele antimatreață se eliberează fără rețetă … tocmai aceasta este problema ! … pacienții vin la dermatolog după ce au ” încercat ”diverse șampoane sau au urmat sfaturile prietenilor !

- nu vă spălați des pe cap , nu abuzați de produsele de îngrijire a părului (inclusiv vopsea de par)


- preferați uscarea naturală a părului - fără uscător de păr sau placă de întindere a părului

- pentru părul gras : clătirea părului cu apă diluata cu oțet de mere sau câteva picături de lămâie

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Un comentariu:

  1. eu am incercat multe sampoane si tratamente ca sa scap de matreata si mancarimea scalpului.
    Dupa mult timp am reusit sa scap cand am gasit un sampon foarte bun recomandat de un doctor dermatolog.
    Doctorul mi-a zis sa cautat sampon anti-matreata cu ulei 100% pur din arbore de ceai (tea tree oil) de la Thursday Plantation.
    Pe langa sampon eu mi-am cumparat si o sticluta de ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) si am pus direct in sampon sa fie mai puternic la inceput.
    Efectele au fost asa cum mi-a zis doctorului, am scapat complet de matreata si de mancarimea scalpului. Acuma mai folosesc doar samponul pentru pur si simplu m-am indragostit de mirosul lui si de faptul ca nu face spuma cum fac produsele chimice.

    RăspundețiȘtergere