luni, 28 septembrie 2009

VITAMINA C și rolul său în regenerarea celulară !


Cercetătorii de la Universitatea Leicester și Institutul de Biologie Celulară și Moleculară din Portugalia studiază efectele protectoare ale vitaminei C asupra celulelor din pielea umană , care ar contribui la regenerarea mai bună a pielii . Studiile efectuate au demonstrat că un derivat al vitaminei C ( ascorbic acid 2 – phosphate - AA2P ) determină ACCELERAREA VINDECĂRII UNOR RĂNI / ULCERAȚII și protejează celulele pielii împotriva afectării ADN-ului celular ( crește capacitatea fibroblastelor de a repara potențialele leziuni mutagene ale ADN-ului ).
Deși vitamina C a fost descoperită în urmă cu 70 ani , fiind folosită pentru tratamentul scorbutului , proprietățile sale sunt încă subiect de dezbatere în comunitatea științifică !
Aceste rezultate sunt de o mare relevanță pentru industria dermatocosmetică . Radicalii liberi sunt asociați cu îmbătrânirea prematură a pielii , iar antioxidanții , în special vitamina C , sunt cunoscuți pentru contracararea acestor distrugeri celulare .
Astfel , rolul vitaminei C este nu doar acela de a anihila radicalii liberi ci și de a face ca afectarea ADN-ului chiar să dispară !
Studiul demonstrează potențialul de a avansa în direcția prevenirii și tratamentului leziunilor cutanate specifice , contribuind deasemeni în lupta împotriva cancerului .

Dermatocosmetologie -sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu