miercuri, 25 noiembrie 2009

PITIRIAZIS VERSICOLOR - ce este și cum îl tratăm




CE ESTE PITIRIAZISUL VERSICOLR ȘI DIN CE CAUZE APARE ?


Pitiriazisul versicolor este o afecțiune cutanată benignă , frecvent întâlnită , determinată de un fung - PITYROSPORUM ORBICULARE ( MALASSEZIA FURFUR ) , care se găsește în mod obișnuit pe pielea noastră . În anumite condiții , se multiplică pe piele exagerat , uneori fără a identifica o cauză . Căldura , soarele , transpirația excesivă , vremea umedă par să fie ” triggerii ” multiplicării pentru Pityrosporum ! Apare mai frecvent la tineri la vârsta pubertății , când modificările hormonale determină creșterea producției de sebum . Poate apare însă la orice vârstă .

CARE SUNT SIMPTOMELE ?

Pitiriazisul versicolor este ușor diagnosticat de către medicul dermatolog !

Inițial apar niște pete de mici dimensiuni de culoare maronie , mai ales la nivelul pieptului , gâtului și brațelor , dar și pe spate sau abdomen . Apoi petele se înmulțesc și se pot uni , având o ușoară scuamă pe suprafață . Erupția poate fi greu observabilă , de culoare pală , mai ales la persoane cu piele deschisă la culoare . Se evidențiază doar după expunerea la soare , când ariile afectate nu se bronzează !
De obicei nu există alte simptome . Poate apare uneori prurit ( mâncărime) moderat .
Pentru confirmarea diagnosticului se poate efectua un examen micologic , care evidențiază prezența Pityrosporum ! Examenul cu lampa Wood ( o lampă cu ultraviolete ) evidențiază o fluorescență galben – verde .

ESTE INFECȚIOS SAU CONTAGIOS ?

Nu este contagios ! Din motive încă insuficient de clare , Pityrosporum se multiplică mai mult la anumite persoane și poate reapare de mai multe ori în cursul vieții , atunci când întâlnește condiții favorizante !

CARE ESTE TRATAMENTUL PENTRU PITIRIAZIS VERSICOLOR ?

- ȘAMPON CU KETOCONAZOL 2 % sau SELENIU
- CREMĂ ANTIMICOTICĂ
- ANTIFUNGICE – PE CALE GENERALĂ ( COMPRIMATE ) – pot fi recomandate atunci când este afectată suprafață mare de piele

- După tratament , ESTE NEVOIE DE APROXIMATIV 3 – 6 LUNI , până când culoarea pielii revine la normal ! !! ( modificările de pigmentare dispar după ce se reînnoiesc celulele superficiale ale pielii – epidermul ) .

54 de comentarii:

  1. hai sa mai dau eu un sfat personal .... dupa un dus caldut , aplicati si frecati foarte usor, toata suparafata pieli afectate cu Sampon Head and sholders Menthol (cel mentolat) ... lasati spuma sa stea pe piele 4-5 minute , dupa care clatiti si repetati procesul ... faceti acest dus 1 data pe zi, sau chiar de doua ori ... si o sa observati diferenta.
    Atentie la hainele pe care le purtati , daca purtati haine elastice de 2 lei ( cum sunt cele de la turci care contin si plastic in ele ) nu o sa rezolvati nimic
    Incercati ermanent sa aveti haine curate de bumbac , si tineti minte ca petele is fac aparatia la caldura , cand pielea nu poate respira cum trebuie ...
    si eu am aceiasi problema

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super , dupa recomandare sigur nu esti medic . Multumim mult , ps: ti-a raspuns un medic . Numai bine !

      Ștergere
  2. va multumesk enorm de mult

    RăspundețiȘtergere
  3. Un sfat personal . Cand petele sunt rosi adica in sezonul de iarna si nu numai incercati sa Le ungeti cu otet .otet simplu .intr-o saptamana dispar .e cel mai rapid mod prin care dispar. Repet dispar doar petele rosi sau roz .

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu m-am confruntat cu aceasta boala de piele vreo 4 ani. Prima data mi-au aparut pete pe gat dupa care incepusera sa se extinda pe spate. Initial nu m-am alarmat asa tare pt ca de cand incepea sezonul rece nu se mai cunosteau asa tare.Am facut un control la dermatolog si mi-a recomandat cateva medicamente, crema travogen, tablete nizoral si un gel de dus. Am urmat tratamentul vreo 3 luni si ma bucuram ca in sfarsit reusisem sa scap de acele pete inestetice, insa la o luna dupa ce am terminasem tratamentul au reaparut. Acum o luna am cumparat un sapun Cien cu alge de la Lidl si am fost impresioanata sa vad ca petele incepusera sa-mi dispara. Nu vad alt motiv care sa fi determinat disparitia lor...il recomand. Sper sa aiba aceleasi efecte care le-a avut si la mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu m-am confruntat cu aceeasi afectiune si am rezolvat-o in 2 sapt cu o solutie preparata in farmacie care se aplica numai pe pete .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu reteta daca da roade, deja a luat si prietena mea, stiu ca trebuie dezinfectate toate hainele chiar fierte si nu trebuie sa port decat bumbac.

      Ștergere
    2. Aveti dreptate cu hainele! acolo raman,deaceea apar anual. CU FIERTUL HAINELOR E MAI GREU! Nu toate hainele pot fi fierte,acolo raman!

      Ștergere
    3. Aș dori și eu acea rețetă, va rog! Mulțumesc mult!

      Ștergere
    4. Aș dori și eu acea rețetă, va rog! Mulțumesc mult!

      Ștergere
    5. Nu stiu reteta Lui , Dar va spun ce am folosit Eu :

      acid salicilic - 8g,
      rezorcina - 8g,
      glicerina -10 ml
      si alcool de 70 grade - 200 ml.

      Urmatoarea Reteta :

      -acid salicilic:2g
      -iod metaloidic:1g
      -alcool 70grade:100ml.

      Din Pacate am o ciuperca care nu a Cedat !

      Ștergere
  6. Eu folosesc Clotrimazol. L-am luat acum cateva zile si l-am aplicat de cateva ori. Deja petele incep sa se estompeze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ati reusit cu Clotrimazol? A dat rezultate? Ma intereseaza si pe mine un tratament pentru sunt inestetice si se inmultesc.

      Ștergere
    2. Clotrimazol am folosit si eu,in fiecare zi aplicata timp de 2 saptamani si eu scapam de ele

      Ștergere
    3. Si eu am folosit Clotrimazol, dar dupa o perioada de la incetarea aplicarii au reaparut.

      Ștergere
    4. Sunt multe retete,incercati-le pe toate la rand.Unele sunt mai eficiente,o sa vedeti! Asa cum scrie mai sus,trebuie facut ceva si cu hainele,cearceafurile etc.

      Ștergere
  7. În tinereţe am avut şi eu PITIRIAZIS pe abdomen, la sub-braţ şi pe gât adică zonele cu transpiraţie abundentă. (ştiţi şi voi că transpiraţia e sărată). Deasemenea petele se înmulţeau când transpiram sau când făceam baie în mare. Prin 1980 un navigator mi-a adus din Spania o soluţie - ABBOT SELSUN - pe care a folosit-o şi el cu rezultate bune. E un fel de şampon pentru mătreaţă foarte puternic şi urât mirositor. Am urmat instrucţiunile şi după cca 15-20 de zile petele au dispărut definitiv. Nici în ziua de azi nu au mai apărut. Nu ştiu dacă această soluţie se găseşte în farmacii sau dacă se mai numeşte aşa. Este o soluţie foarte puternică, arde şi ustură dacă stai cu ea pe piele mai mult timp decât ce scrie în instrucţiuni. Am încercat să stau de seara până dimineaţa cu soluţia pe mine dar nu am rezistat şi pe la două noaptea am fugit repede şi am făcut duş. Nu afectează pielea în nici-un fel. Dacă găsiti această soluţie (şampon pentru mătreaţă) respectaţi cu stricteţe instrucţiunile. Adevărul este că am exagerat puţin şi am stat cam cu 10-15 până la 30 minute cu soluţia pe mine mai mult decât era scris în instrucţiuni . Cum începe să ardă şi să usture trebuie să faci repede duş şi să te clăteşti bine, bine. Din câte îmi aduc bine aminte tratamentul nu se face în fiecare zi. Baftă !

    RăspundețiȘtergere
  8. si daca pielea sa bronzat pe brate apare pielea parca e stropit cu var ! Ce tratament sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  9. Am aceste pete care s au extins f mult pe gat,piept,spate,inainte dispareau cu clotrimazol,acum sunt insarcinata si nu stiu ce as putea folosi sa nu il afecteze pe bebe,dar sa dispara

    RăspundețiȘtergere
  10. In afara de faptul ca aceste pete sunt inestetice, afecteaza in vreun fel organismul daca sunt netratate pe un termen mai lung ? Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu afecteaza,este doar o ciuperca, care se extinde cand gaseste mediul favorabil,umiditate,caldura, eu stau in mallorca si imi apar mereu,plus ca am si niste mancarimi de mor pe spate...

    RăspundețiȘtergere
  12. da e bun clotrimazolul si alifie dar ultima data mi a dat solutie clotrimazol dar in acelasi timp trebuie sa folositi si un sampon special de la farmacie pentru petele
    respective si dispar cu samponul i l uneti pe un burete umeziti sa faca spuma multa si dati pe tot corpul cu spuma si stati 5 10 minute fara sa clatiti dupa clatire si uscare ungeti cu clotrimazol seara folositi samponul si solutia iar dimineata dupa dus doar solutia

    RăspundețiȘtergere
  13. La unii nu dispare toata viata.Eu ma lupt cu el de 30 de ani.Reapare! Reapare in fiecare primavara,vara.Am cheltuit multi bani cu solutile.Anual.Totusi nu e clara cauza aparitiei acestei boli!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie îmi apar in fiecare an de obicei vara dermatologul mi-a prescris tb Terbinafine250mg 1 tb pe zi si crema clotrimazol

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu e necesara fierberea hainelor, ciuperca se gaseste pe pielea tuturor in mod obisnuit. Anumite tipuri de piele (sebumul secretat) favorizeaza dezvoltarea sporilor. TRebuie aplicat tratament mai ales inainte de sezonul estival.

    RăspundețiȘtergere
  16. Reteta solicitata preparata pentru 100ml solutie se prepara din: -acid salicilic:2g
    -iod metaloidic:1g
    -alcool 70grade:100ml.
    In functie de suprafata afectata,reteta se poate prepara in cantitate dubla.
    Dupa aplicarea solutiei(10 min)se vaunge pielea cu o vaselina medicinala,pentru a evita uscarea{deshidratarea)
    tel.0722309596

    RăspundețiȘtergere
  17. Samponul Nizoral,2×pe saptamana si crema Canesten2×pe zi. Eu folosesc 15 ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu se mai gaseste sampon nizoral, acum 10 ani si eu am facut tratament cu el plus spalat calcat tot plus o crema parca biazol, pana anul trecut nu am avut probleme, acum nu se mai gaseste si inlocuitorii nu mi se par eficienti sau am eu sistemul imunitar mai slabit, am urmat cu strictete tramentele si am innebunit pe toata lumea cu logistica spalatului si calcatului hainelor, am mers la medic lunar si sporii la examenul cu lampa wood erau din ce in ce mai putini si anemic portocaliu, dar de tot sa pot face plaja nu reusesc sa ma vindec .....

      Ștergere
    2. nu se mai gaseste sampon nizoral, acum 10 ani si eu am facut tratament cu el plus spalat calcat tot plus o crema parca biazol, pana anul trecut nu am avut probleme, acum nu se mai gaseste si inlocuitorii nu mi se par eficienti sau am eu sistemul imunitar mai slabit, am urmat cu strictete tramentele si am innebunit pe toata lumea cu logistica spalatului si calcatului hainelor, am mers la medic lunar si sporii la examenul cu lampa wood erau din ce in ce mai putini si anemic portocaliu, dar de tot sa pot face plaja nu reusesc sa ma vindec .....

      Ștergere
    3. am povestit mai jos lupta mea cu pitiriazisul, seamana cu a dvs., nu cred ca sistemul nostru e atat de rau slabit chiar daca au trecut ani, cred ca produsele de azi nu sunt eficiente

      Ștergere
  18. Si cu Fluocinolon scapi de petele astea. E 9 lei un tub de unguent la farmacie.

    RăspundețiȘtergere
  19. Biazol este solutia pentru aceste pete. Stiu de la un medic dermatolog batran care mi-a recomandat aceasta crema acum 15 ani. De atunci petele nu au ma reaparut

    RăspundețiȘtergere
  20. Renu28 este cel mai natural mod de a trata orice afecțiune a pielii . Am comandat aici Aseaone.teamasea.com

    RăspundețiȘtergere
  21. am avut si eu aceaste pete, de la varsta de 16 ani pana la 20 de ani, cand, in armata fiind, am facut o pneumonie, am ajuns la spital unde m-a consultat un colonel medic, pentru ptiziaris mi-a prescris Tinctura de Saburand, pute a iod, dar se merita. Cereti la farmacie si scapati de stres. Multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. APLICATI CLOTRIMAZOL SOLUTIE APOI BIAZOL CREMA

      Ștergere
  22. Incercati de la farmacie urmatoarele:

    -gel MEDIKET VERSI
    -sampon BIODERMA NODE DS

    Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Răspunsuri
    1. Da, poti dona sange. Aceasta ciuperca nu are legatura decat cu pielea. Eu am aceste pete si sunt in continuare donator activ.

      Ștergere
  24. Port această ciupercă de 45 de ani! În fiecare primăvară și uneori toamna apar petele și mâncărimea pe tot bustul și pe mâini. De fiecare dată scap de pete și mâncărime cu următorul tratament: - duș și șters bine toată pielea afectată,
    -Tamponare cu o sluție de sulfit de sodiu sau hidrosulfit de sodiu(100 grame la 1 litru de apă, preferabil distilată) și uscare cu feonul.
    _tamponare cu o soluție de acid tartric(50 grame la 1 litru de apă distilată) și uscare.
    Dispar petele și dacă te bronzezi nu se mai cunoaște că au existat. Apoi infecția are loc iarăși și iarăși calvarul se reia. Rețeta asta a apărut în revista „Flacăra” în anul 1970, când „Flacăra” era revistă și nu ziar.

    RăspundețiȘtergere
  25. Am avut pitiriazis versicolor acum 15 ani (mergeam la solar orizontal, nu am mai avut curaj dupa aceea), am scapat de tot cu Nizoral sampon care se gasea atunci, spalat 1 luna din cap pana in picioare zilnic, apoi timp de cateva luni de 2 ori / sapt si la sfarsit 1 data pe sapt, hainele toate fie le-am spalat la temperatura maxima, fie le-am calcat, evident ca am avut niste haine de sacrificiu, purtat, spalat la temp maxima/calcat, care nu au mai fost bune de nimic dupa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La foarte multi ani dupa episodul de care va povesteam, de acum 15 ani, cu mai bine de 2 ani in urma, pe langa mine diferite cunostinte au inceput sa aiba pete, de asemenea la mare pe unde intorceai capul vedeai petele - oricine le-a avut le identifica imediat cred eu, oricat m-am ferit, am evitat contactul mai ales la plaja, cumva s-a lipit de mine.Timp de aproape 2 ani m-am chinuit ingrozitor, nizoral nu se mai gasea/gaseste, am folosit mediket (sampon si crema), asta a fost cel mai recomandat si alte sampoane si creme recomandate evident tot de medic, chiar si pastile care am inteles ca sunt foarte toxice, tincturi si ceaiuri, am mers luna de luna la lampa wood, plus toata logistica cu hainele mele, prosoapele, asternuturile spalate separat la temperatura maxima, calcate si daca trebuia si daca nu trebuia ... petele nu mai erau, dar sporii erau de un portocaliu fosforescent la examenele de lampa wood ... pana la urma citind si citind am "descoperit" keto-tis gel (pt matreata inteleg ca se uziteaza in general), cu 1% ketoconazol si 20% propolis, pe care l-am folosit zilnic cat a fost nevoie, apoi din ce in ce mai rar, iar pe zonele unde la examenul de lampa wood se vedeau spori am folosit alternat crema cu ketoconazol si clotrimazol solutie, la mine a functionat si nu pentru ca nu apar pete, ca astea nu mai apucau sa apara nici cu mediket, ci pentru ca am "absolvit" cu succes ultimele doua examene de lampa wood facute la interval de 6 luni, dar intre timp nu am mai fost la nicio piscina, tot ce inseamna textil de casa se spala la temperatura maxima si recunosc ca atat de rau i-am luat frica incat dupa expunerea la soare ma spal cu keto-tis in loc de gel de dus, plus ca ma clatesc cu ceai de pelin si in loc de creme incerc sa folosesc numai ulei de masline cu ulei esential pentru aroma, iar acum ca vine sezonul estival imi vine sa imi dau cu clotrimazol din cap pana in picioare zilnic, evident nu o voi face, sper sa functioneze "reteta" in toate cazurile in care se incearca... urata boala si exasperanta

      Ștergere
  26. Buna ziua...pitiriazisu se face si pe picioare si in genunchi ? Mie mi-au iesit de la genunchi in jos multe pete albe si cate doua pe genunchi. Astea de pe genunchi sunt mari ca o moneda de zece bani. Am pielea alba si nu am observat nimic. Dar acum o saptamana am fost la piscina si am stat mai mult in soare m-a prins ca mi s-a rosit pielea in schimb in genunchi am ramas cu doua pete mari si bineinteles cele de pe picioare !

    RăspundețiȘtergere
  27. A avut cineva pitiriazis versicolor pe fata?

    RăspundețiȘtergere
  28. Eu am pete pe fata in special unde creste barba si barbie am fost la dermatolog si am facut de 3 ori sedinta cu lampa wood si nu a gasit nici.o bacterie si a spus ca este piyriasis alba.Chestia e ca imi apar pete noi si am si cruste (ciudat e ca nu am nici.o alta pata pe gat sau corp)oare ce este?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E Posibil Sa Ai Tinea Barbae , Clotrimazolul se lauda ca trateaza Tinea Barbae ...

      Ștergere
    2. Si Eu am pe barba ca tine , si mai am si pe obrazi , practic obrazi mei sunt maronii . Am Incercat : Clotrimazol , nizoral ,Travocort , benzoat de benzil , fucidin , baneocin , sporyl , Tinctura mentolata , tinctura de iod , tinctura de propolis , alcol mentolat 90% ..
      In trecut am mai tratat pitiriazis si cu otet de bucatarie 90 % , am udat un tricou si lam purtat ceva timp , au disparut imediat petele .
      Am mai creat o reteta acasa cu otet si aspirina , am tinut compresa pe obraz si piele curata a ramas alba perfect si ciupercile au ramas negre , a doua zi pe ciuperci a aparut coaja ..
      Problema e ca au crescut adanc , daca o rad cu lama curge sange abundent .. Acum o sa incerc Travogen .
      Imi Recomandati ceva ? Eficient

      Ștergere
  29. Eu am folosit sampon ketodar si clotrimazol si a dat roade

    RăspundețiȘtergere
  30. Acum 2-3 saptamani mi-au aparut aceste pete, am mai avut in urma cu un an, si la fel ca atunci, dupa doar cateva zile de tratament cu Clotrimazol unguent, petele au disparut.
    Diferenta e ca acum persista o mancarime, in special pe spate. Ce e de facut?

    RăspundețiȘtergere
  31. Alaptez, ce tratament pot urma? Mi ai reaparut petele pe scalp gat obraji abdomen si spate, sunt plina.. pot folosi Biazol crema ai sampon benemedo tinea versi??

    RăspundețiȘtergere