duminică, 6 decembrie 2009

APA DE GURĂ ȘI CANCERUL ORAL !


Folosirea apei de gură poate favoriza apariția cancerului oral ( cavitatea bucală ) , spun unii cercetători !
Se pare că există suficiente date că apa de gură care conține alcool crește riscul de apariție al acestei forme de cancer . Profesorul Michael McCullough a publicat în Dental Journal of Australia un studiu care demonstra că unele forme de apă de gură sunt mai periculoase decât vinul sau berea , deoarece au procent crescut de alcool ( chiar peste 26% ) .
Aceste produse ar trebui eliberate doar pe bază de prescripție medicală și utilizate pe termen scurt de timp . ” Sunt persoane diagnosticate cu cancer oral la care nu se evidențiază alți factor de risc , înafara utilizării apei de gură care conține alcool ” spune McCullough .
Prezența alcoolului , determină penetrarea mai ușoara a substanțelor nocive – de exemplu nicotina – la nivelul cavității orale !
Deasemeni apare un produs toxic derivat din alcool – acetaldehida – care este carcinogen , adică favorizează apariția cancerului .
Studiul internațional efectuat pe 3210 persoane care foloseau zilnic apa de gură , a demonstrat că apa de gură reprezintă un ” factor de risc important ” pentru apariția cancerului la nivelul extremității cefalice ( capului ) și gâtului ( cancer faringian și laringian ) . Riscul este crescut la fumători și la persoanele consumatoare de alcool !

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Un comentariu: