miercuri, 6 ianuarie 2010

ANTICONCEPȚIONALELE -pot trata acneea?



Anticoncepționalele nu reprezintă o metodă obișnuită , clasică , de tratament pentru acnee !

Ele se administrează în cazul unei afecțiuni ovariene numita” Sindromul ovarelor polichistice ” (SOPC) !

Medicul dermatolog va pune o serie de întrebări adolescentei sau femeii care se prezintă pentru tratamentul acneei , înafara examinării leziunilor cutanate !
Daca aveți acnee , menstruații neregulate , creștere în greutate rezistentă la dietă , aveți pilozitate în exces în zone precum fata , sâni , abdomen și brațe este posibil să aveți SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE !

Va trebui să efectuați o ecografie ovariană , precum și o serie de dozări hormonale care se fac în ziua 2-3 a ciclului menstrual !

O afecțiune aparent inofensivă – acneea – corelată cu alte simptome iată că pot duce la diagnosticarea la timp a SOPC ! Hiperandrogenismul este o cauză frecventă a acneei și dismenoreei la femeile tinere .

Diagnosticul și tratamentul prompt al acestei afecțiuni previne complicațiile pe termen lung date de SOPC ! SOPC se caracterizează prin OLIGO /ANOVULAȚIE (ABSENȚA OVULAȚIEI ) și este una din cauzele cele mai importante de INFERTILITATE!

Dacă pacienta este tânară și nu dorește copii , se administrează anticoncepționale cu efect antiandrogenic ! Astfel , ovarele sunt puse în repaus și se mimează un ciclu normal anovulator

Datorită anticoncepționalelor veți scăpa de acnee și de tenul gras , se stopează căderea parului , se reduce pilozitatea în exces și nu veți mai lua în greutate !
Atunci când vă veți dori copil , principalul scop va fi inducerea ovulației și atunci se va institui tratament medicamentos adecvat , specific!


Anticonceptionalele pot fi așadar utilizate ca tratament suplimentar eficient pentru seboree , acnee si pilozitate excesivă , chisturi ovariene , pentru reglarea ciclului menstrual și prevenirea unor afecțiuni grave ( cancer de endometru , cancer ovarian ) !

Anticonceptionalele se iau NUMAI LA RECOMANDAREA MEDICULUI( dermatolog , ginecolog , endocrinolog , planning) , după ce se va discuta cu dumneavoastră ( anamneza) și se vor realiza dozări hormonale și ecografie ovariană !


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici -claticioana@gmail.com

16 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Iau de 1 an anticonceptionale, Yasmin, la recomandarea medicului dermatolog, pentru tratatarea acneii. As vrea sa va intreb daca poate exista o legatura intre folosirea lor si subtierea si caderea parului - pe care le-am observat inca de la inceputul tratamentului, in conditiile in care chiar mi-am imbunatatit dieta, adaugand mai multe proteine si legume. Exista anticonceptionale care sa nu aiba astfel de efecte secundare?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bunz ziua Doamna Doctor Clatici,

    Am o mare intrebare: am luat anticonceptionale 4 ani, de cand m-am casatorit, aveam cosuri inainte, acum, cand am oprit anticonceptionalele pentru ca planuim ca intr-un an-doi sa facem si noi un bebe, mi-au reaparut cosurile! Ce e de facut? Am inteles ca aceste cosuri apar dintr-un exces de hormoni masculini, si un deficit de estrogen (ma gandesc ca e cazul meu, intrucat n-au raspuns niciodata la creme). Nu vreau sa mai iau anticonceptionale, exista altceva ce as putea lua? Ce ma sfatuiti?

    Cu stima,
    Ana Maria

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru Cristina :

    Poate exista o legătură între utilizarea anticoncepționalelor și căderea părului , dar poate fi vorba și de o coincidență . Poate că în ultimele 2 -3 luni ați fost mai stresată , mai obosită sau poate fi vorba despre alte dezechilibre ( inclusiv o disfuncție tiroidiană ) . Este bine să v adresați medicului dermatolog

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu menționați ce vârstă aveți !

    În cazul dumneavoastră poate fi vorba și despre SOPC ( Sindromul Ovarelor Polichistice ) care se manifestă prin cicluri menstruale neregulate ( adesea anovulatorii ) , acnee , căderea părului , pilozitate acceentuată și vergeturi . Nu este obligatorie prezența tuturor acestor semne . Anticoncepționalele nu tratează cauza ci doar ameliorează simptomele , inclusiv acneea. De aceea , la oprirea anticoncepționalelor , acneea reapare . Pentru stabilirea diagnosticului trebuie să vă adresați medicului ginecolog ( ecografie transvaginală ), medicului endocrinolog ( determinări hormonale specifice ) și medicului dermatolog . Este bine să știți că este posibil să fie mai dificil să rămâneți însărcinată dacă aveți SOPC dar veți reuși cu tratament recomandat de medicul ginecolog .

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ziua.asi avea si eu nevoie de un sfat.am luat yasmin timp de 5 ani iar in urma cu 4 luni am decis sa nu le mai iau(pt ca asi vrea sa raman insarcinata).corpul meu a simtit foarte multe modificari de la dureri abdominale pana la acnee iar acum mai nou caderea masiva a parului ceea ce ma si preocupa foarte mult.imi este frica pana sa mai imi fac si baie sau sa ma pieptan..nu stiu ce sa fac.este normal ceea ce mi se intampla?sau am nevoie de tratament?si daca da,m ati putea sfatui ce este mai bine?precizez ca de doua saptamani pe cont propriu iau complexul b dar nu s a schimbat nimik.va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. am uitat sa spun de asemenea ca tot din cauza anticonceptionalelor mi au aparut niste pete maronii pe frunte iar un medic dermatotlog mi a indicat intreruperea lor si folosirea unei creme de protectie cu factor 100 la suta cel de la bioderma,lucru care l am si facut acela de a folosi crema dar pata tot acolo este si nu da semne ca ar disparea.pt aceasta pata ce ar fi cel mai indicat sa folosesc?(am folosit tot tiul de creme cu vitamina c,de aclarare si tot nimik).va multumesc.diana.28 ani.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua! Am o problema care ma supara zilnic. Desi am doar 18 ani, mi-au aparut vergeturi pe gambe si pe fese. Sunt ca niste cicatrici, nici f albe, nici f mov la culoare, dar sunt vizibile si nu stiu ce sa fac ca sa scap de ele. Macar sa nu-mi mai apara. Am intrerupt tratamentul cu anticonceptionale pe care il iau de aprox 3 ani deoarece mi-ai tot aparut chisturi la ovare. As vrea sa va intreb daca vergeturile pot aparea si pe baza hormonala, pt ca as vrea sa continui cu anticonceptionalele. Si care sunt cele mai indicate, care eu cel mai mic nr de hormoni. Eu am folosit mult timp rigevidon, de cateva luni am luat diane 35, iar acum nu mai iau nimic de teama ca o sa-mi mai apara. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ati avut in ultima vreme fluctuatii de greutate : ati slabit sau v-ati ingrasat ? Chisturile ovariene nu au aparut din cauza anticonceptionalelor ...mai curand pot fi un semn al afectiunii * ovare polichistice *!Anticonceptionalele este bine sa fie recomandate de un medic !Pentru vergeturi, daca sunt de culoare rosie, tratamentul cu crema speciala antivergeturi poate fi eficient.

    RăspundețiȘtergere
  9. buna ziua .va rog sa ma ajutati cu un sfat.am luat timp de 4 ani diane35,in urma cu 6 luni am intrerupt anticonceptionalele si de curand au inceput sa imi iasa f multe cosuri.precizez ca inainte de a lua diane 35 am avut acnee.va rog sa ma ajutati cu un sfat, ce as putea face?

    RăspundețiȘtergere
  10. buna ziua!
    am o fetita de 16 ani care se confrunta de ceva timp cu acneea dar mai ales cu semnele produse de aceasta....dermatologul nu a reusit sa faca nimic dar urmeaza un tratament...in urma unei raceli ,la consultarea ginecologului ne-au fost prescrise anticonceptionale insa nu am fost prea incantata....as vrea sa stiu daca ar fi bine sa foloseasca si daca ar scapa si de problema cu acneea

    RăspundețiȘtergere
  11. buna ziua,

    dupa cat timp se face pauza in admin anticonceptionalelor? am SOP si le iau de 10 luni si nu as vrea sa fac pauza deoarece imi va reaparea acneea.Mi-au aparut cateva cosuri persistente de acum 2 saptamani in zona barbiei si ma gandesc ca este o reactie a corpului la folosirea prelungita a anticoncep.am 23 ani si folosesc yasmin

    RăspundețiȘtergere
  12. Ma confrunt cu acneea de la varsta de 15 ani (acum am 24) am mers la dermatolog si mi s-a prescris diane35..nu a avut efect asupra acneei si pe deasupra ma simteam f rau pe timpul tratamentului..greata,stari de ameteala,vajait etc..este posibil ca un consult la endocrinolog sa imi recomande ceva ce m-ar putea ajuta fara aceste efecte adverse?

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat,sunt disperata nu stiu ce sa mai fac cu putin timp dupa ce mi'a venit ciclu pentru prima data au inceput sa mi se faca cosuri(acnee) atat pe fata cat si pe picioare...am incercat tot felul de creme , soluti dar in zadar dupa aia am la ginecolog si mi'a prescris anticonceptionale diane iar cu timpu a inceput sa mi se faca mai putine dar au continuat sa mi se faca acnee...is disperata nu stiu ce sa ma fac in special acuma vara cand toata lumea poarta fustite si pantaloni scurti numai eu nu pot purta asa ceva pentru ca am picioarele distruse din cauza acneei...va rog din toata inima ajutatima!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu pentru acnee va pot recomand exact produse cu care eu am reusit sa ma vindece complet de acnee. Sunt produse naturale din ulei 100% pur din arbore de ceai-tea tree de la Thursday Plantation.
    Recomand sa le folositi dimineata si seara si mai exact sa folositi o spuma naturala, o lotiune tonica, o crema hidratanta si un gel medicinal anti-acnee. Pe m-au ajutat foarte mult in problema mea cu acnee.

    RăspundețiȘtergere
  15. produsele de la Thursday Plantation.nu sunt bune de nimic... am comandat si eu ..mi-au iesit mai multe cosuri decat aveam.. nu va lasati pacaliti..

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua. Am 16 ani si ciclu neregulat. Câteodată vine la 2-3 luni iar câteodată vine normal. In plus, am si pilozitate pe care nu o suport, deasupra buzei superioare, perciuni, barbie, gât si fese. M am gandit sa iau anticonceptionale. Care credeti ca sunt cele mai bune ? P.s. sunt destul de ocupată si nu am timp sa ma duc la un medic.

    RăspundețiȘtergere