joi, 25 februarie 2010

ZONA ZOSTER - CE ESTE ȘI CUM SE TRATEAZĂ ?



ZONA ZOSTER este determinată de virusul varicelo – zosterian și apare numai la persoane care au avut în antecedente varicelă ! Virusul varicelo – zosterian rămâne cantonat în ganglionii spinali sau cei omologi ai nervilor cranieni după episodul de varicelă pentru toată viața !
În cazul scăderii imunității organismului – stres , efort fizic mare , intervenții chirurgicale etc - virusul se reactivează și apare zona zoster !


ESTE ZONA ZOSTER CONTAGIOASĂ ?


DA ! Pacientul cu zona zoster poate determina apariția varicelei la copiii care nu au avut varicelă ( practic la orice persoană care nu avut varicelă ). Deasemeni este recomandată evitarea contactului cu persoanele însărcinate care nu au avut varicelă !


CUM SE MANIFESTĂ ?


Puteți prezenta simptome variate : oboseală , cefalee , febră , dar simptomul cel mai important care precede cu câteva zile apariția erupției cutanate este DUREREA ! Este vorba despre o durere resimțită ca o arsură , ca o sensibilitate a zonei care nu suportă atingerea sau chiar durere foarte intensă pe suprafață de inervare senzitivă cutanată a radacinii nervilor unde este cantonat virusul ( este o durere in bandă , unilaterală ) . Durerea poate fi localizată la nivelul extremității cefalice , regiunea cervicală , toracică , abdominală , membrele superioare sau inferioare ) . Durerea intensă care precede cu câteva zile apariția erupției cutanate poate duce la erori de diagnostic ! Pacienții cu durere la nivelul toracelui , pot fi suspicionați de infacrt miocardic, pneumonie , pleurezie , cei cu durere la nivelul regiunii lombare sunt investigați pentru afectare renală , etc . Ulterior , odată cu apariția erupției cutanate , diagnosticul de zona zoster este mai ușor de realizat !

Apar leziuni mici de culoare roșie , dispuse ” în grupuri ” ( ” în buchete ” ) – situate într-o singură jumătate a corpului , fără a depăși linia mediană . Leziunile se transformă apoi în vezicule ( pline cu lichid ) , iar apoi vor avea suprafața acoperită de o coajă . Pe traiectul nervului ( a zonei dureroase ) apar mai multe astfel de ” buchete ” . În aproximativ 2 – 4 săptămâni leziunile cutanate se vindecă .

Este o afecțiune foarte dureroasă , iar tratamentul este foarte important să se realizeze din primele zile de la apariția leziunilor cutanate , pentru a evita complicațiile .


CARE ESTE TRATAMENTUL ?

- Este important să fiți consultat de medicul dermatolog !


El este cel care va institui tratamentul antiviral – Aciclovir – în doza adecvată în funcție de fiecare pacient . O atenție deosebita se acordă pentru localizările la nivelul feței – în zona zoster oftalmică sau în cazul pacienților cu imuintate scăzută sau care au afecțiuni neoplazice .
Se va institui și tratament pentru combaterea durerilor : antialgice , antiinflamatorii , vitamine din grupul B .
Tratamentul local al leziunilor urmărește prevenirea suprainfecției bacteriene .

COMPLICAȚII :

- posibila suprainfectare a leziunilor
- pneumonie , laringotraheite , manifestări digestive ( colici , sindrom pseudoocluziv ) , encefalite
- mai ales la pacienții vârsnici , care nu au urmat tratament cu aciclovir pe cale generala , dupa vindecarea leziunilor cutanate , persistă o durere în zona afectată care poate fi extrem de supăratoare – ALGIE POSTZOSTERIANĂ ( durerea poate persista luni de zile sau chiar ani !! ) foarte dificil de tratat .
- complicații oculare în zona zoster oftalmică : keratita , uveita , retinita , paralizie oculară
- posibilă afectare viscerală , necroză hemoragică sau meningoencefalite la pacienții cu imunitate scăzută a organismului ( afecțiuni neoplazice , leucemie , pacienți aflați sub tratament cu imunosupresoare sau corticoterapie )

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

52 de comentarii:

  1. pot sa mai merg la sala de sport daca am zona zoster?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este recomandat să mergeti la sala de sport dacă aveți zona zoster pentru că leziunile cutanate se pot infecta . Fiind o afecțiune extrem de dureroasă nici nu veți putea avea mobilitatea dorită . La sală puteți merge după cel puțin 3 săptămâni de la debutul leziunilor cutanate , dacă nu mai aveți dureri și leziunile s-au vindecat .

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua.Am tot cautat un raspuns si nu stiu unde il pot gasi, asa ca incerc la dumneavoastra: in cazul varicelei, este permis efortul fizic? nu sala de sport - ca acolo este riscul si de a ii infecta pe altii, dar macar ceva mai usor, acasa... pentru ca sa stai 2 saptamani in casa si degeaba...e groaznic. va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua .Astazi am descoperit ca bubitele care mi-au iesit cu 3 zile in urma este defapt ZONA ZOSTER, ce ma ingrijoreaza cel mai mult este faptul daca mai pot alapta .VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS. VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi au aparut 4 bubite in partea dreapta a abdomenului pe care nu lea m bagat in seama crezand ca e o muscatura de paianjen sau ceva de ganul dar dupa 2 zile m-a aparut un "buchet" de bubite mai mici pe burta.

    Credeti ca este vorba de Zona Zoster?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba da este zona zoster,deoarece si eu am crezut la fel,in prima zi am avut o bubita pe care a confundat-o cu un cos,a 2 a zi au aparut 3 bubite confundandu-le cu o muscatura repetata a unui paianjen iar in a 3 a zi-1 saptamana mi s-a extins pe jumatatea dreapta a zonei lombare dupa care avea tendinte de extindere spre abdomen,am contactat medicul de familie si mi-a dat o reteta cu medicamente pentru toate vitaminele B si comprimate pentru a stopa extinderea si un gel pentru a zona infectata

      Ștergere
  6. trebuie respectat un regim alimentar in timpul eruptiei din boala Zona Zoster? si daca da, care este acesta?

    RăspundețiȘtergere
  7. dupa o durere f f mare de mijloc si burta mi a aparut zona zosrer pe piciorul stang la pe coapsa si pe burta tot pe stanga poate din cauza stresului ca pun totul la suflet dar acum sunt mai stresata de frica aparitiei cancerului credeti ca am motive?ma tratez cu aciclovir

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate aparea zona zoster de la droguri va rog sa imi raspundeti anca maria
      ?

      Ștergere
    2. anca maria ursu esti proasta :))

      Ștergere
  8. Buna ziua, mi-au aparut cateva(8-10) bubite(initial au aratat ca niste cosuri) pe partea lateral stanga a corpului in dreptul ultimelor 2 coaste. In prima instanta am banuit ca ar fi o toxinfectie alimentara dar mi s-a spus ca ar fi zona zoster(foarte important, zona nu e deloc dureroasa). Au trecut 6 zile de cand au aparut si sunt aproape vindecate. Problema mea e ca nu reusesc sa ajung la un medic specialist din cauza programului de la munca, ar trebui sa imi fac griji, poate fi vorba de zona zoster fara nici o durere, e contagioasa starea mea? Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  9. zona zoster se face doar la adulti?

    RăspundețiȘtergere
  10. Bunica mea are 91 de ani,insa la varsta de 69 de ani a avut zona zoster fiind tratata la Spitalul Militar Pitesti.
    Momentan are respiratie usoara cand doarme, dar cand este treaza are crize de respiratie si simte o durere si o apasare puternica in zona unde a fost eruptia de bubite de la zonz zoster.Pt. raspuns va multumesc din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  11. am avut zonazoster anul trecut in iulie (putin mai jos de buric)acum din februarie deasupra locului unde am avut problema am o usturime,intepatura nici nu stiu cum sa definec cert este ca ma deranjeaza daca ridic sau daca stau aplecata este deranjant am fost din nou la acelasi medic si mi-a recomandat neuromltivit si flamexin nu le-am luat inca dar vreau sa spun ca de vitamin ma feresc ce as putea lua? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. mia aparut la inginarii este grav

    RăspundețiȘtergere
  13. AJUTOOOR! Eram in Austria in a 3-a zi de vacanta cand au inceput niste dureri ATROCE! de cap, apoi la 3 zile s-a inrosit urechea interioara si au aparut cateva bubite.Aia nu dau nimic fara reteta, la 3 noaptea la un spital regional mi-a spus ca nu vede nimic deosebit! - asa ca doborata de dureri mai ales nocturne, am venit acasa si de abia a 5-a zi am luat aciclovir. Asta s-a intamplat acum 3 sapt, am dureri permanente a urechii ext si o extraordinara sensibilitate a maxilarului inferior.CE SA FAC? CE SA MAI IAU? VA ROG, ASTEPT UN RASPUNS SERIOS SI PROFESIONIST! VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa iei aciclovil si milgama,durerea aste aproape insuportabila te inteleg din propria experienta,ai grija cu stresul si efortul fizic si sa ai o alimentatie echilibrata de vitamina B

      Ștergere
  14. chiar daca tratamentul este tardiv, poti face o combinatie in functie de greutatea ta. Doaua pastile aciclovir (2x200mg) la 8 ore, si intercalat iei milgamma.
    ora 00:00 --> 2x200 mg aciclovir
    ora 08:00 --> 2x200 mg aciclovir
    ora 12:00 --> 1 drajeu milgamma
    ora 16:00 --> 2x200 mg aciclovir
    ora 20:00 --> 1 drajeu milgamma
    ora 00:00 --> 2x200 Mg aciclovir
    s.a.m.d.
    combinatia asta da rezultate excelente pentru persoanele care au 100 Kg

    RăspundețiȘtergere
  15. eu am Zona Zoster la pleoapa ochiului. dupa cinci zile am inceput sa iau Aciclostad 400mg de cinci ori pe zi(la 4 ore) si ma ung cu o alifie Acic-Ophtal tot de cinci ori pe zi(totul la recomandarea medicului). deja i-mi este mai bine. recomand tratamentul pentru zona fetei.

    RăspundețiȘtergere
  16. ajutor,am si eu zona zoster,am dureri ingrozitoare inzona spatelui .Ma tratez cu aciclovir pastile de 400mg la 6 ore,aciclovir unguent,,neuromultivit,diazepam,dar durerea nu cedeaza,si crizele se acutizeaza noaptea..Chinul acesta dureaza deja de o saptamana,,iar medicul dermatolog mi a spus sa am rabdare..Dar eu nu mai rezist de durere si seara mi se ridica tensiunea gradual,16.17,17,6 18 si am facut si 20..in timpul zilei scade

    RăspundețiȘtergere
  17. daca a avut o data zona zoster se mai poate face iara?

    RăspundețiȘtergere
  18. cum se vindeca zona zoster?

    RăspundețiȘtergere
  19. Este negesar de dieta alimentara?

    RăspundețiȘtergere
  20. daca am 14 ani ce pastile mise recomanda ?

    RăspundețiȘtergere
  21. MAMA MEA ARE 70 DE ANI , E CARDIACA , IAR DE 3 SAPTAMANI A FACUT ZONA ZOSTER . AM SOLICITAT 112 , IAR DOCTORITA DE LA AMBULANTA , I-A PRESCRIS MIDOCALM SI ACICLOVIR , PASTILE SI UNGUENT . BUCHETELE DE HERPES AU DISPARUT , S-AU USCAT ,INTRE TIMP AM DAT-O SI CU MIXTURA MENTOLATA , DAR DURERILE SI USTURIMILE NUUU AU DISPARUT. CA SI CALMANT LUA ALGOCALMIN , DAR MAMA A ZIS CA-I FACE RAU . NUMAI STIU CE SA FAC , CE SA-I DAU , SA SE VINDECE , SA-I DISPARA DURERILE , EFECTIV NUMAI STIU . VA ROG DIN SUFLET , SA MA AJUTATI , SA-MI SPUNETI CE SA FAC . VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru Zona Zoster, tratament: VALTREX-500mg-este un antiviral, GABARAN-300mg-pt.durere; NEUROMULTIVIT- pt. tratarea neuropatiilor.local mixtura mentolata cu antibiotic. Sanatate multa!

      Ștergere
  22. Am momente cand ma ustura foarte tare anumite zone ..mai ales pe spate dar si pe coapse solduri abdomen iar mai nou mi-au aparut niste bubite pe piept gen basicute asa .. nu stiu daca este vorba despre zona zoster ..si nu stiu ce sa fac pt ca uneori durerea este foarte mare !

    RăspundețiȘtergere
  23. Zona zoster cuprinde toate tipurile de herpes?

    RăspundețiȘtergere
  24. Zona zoster este determinata de virusul varicelozosterian si nu apare decat la persoane care au avut varicela in trecut. Varicela se vindeca dad virusul ramane cantonat in ganglioni si atunci cand imunitatea organismului scade, se declanseaza zona zoster.
    Se numeste si herpes zoster pentru ca leziunile cutanate seamana cu leziunile de herpes si apar grupate "in buchete" dar zona zoster nu este determinata de virusul herpetic!

    RăspundețiȘtergere
  25. bn ziua .sant radu .mia aparut si mie niste bubite mici si de culoarea rosie si simnt dureri in zona zoster ce pot face .mia dat M.F. tratament si unguent.

    RăspundețiȘtergere
  26. Iubitul meu a avut dureri groaznice de spate urmate de dureri de cap ochi s.a.m.d apoi i-au aparut pe spate dealungul coastei pana in fata bubite are greata , temperatura si se simte moale, doctorita i-a spus ca are zona-zoster este grav?Va rog sa imi raspundeti! :((

    RăspundețiȘtergere
  27. buna ziua bunicul meu are 76 de ani si de cateva zile iau aparut niste bubite rosii deasupra de ochiul stang si pe tampla stanga apoi aceste bubite sau spart si sau facut zgaibe doctorul a spus ca are zona zoster in plus nu are pofta de mancare si este molesit. Ce sfaturi imi puteti da va rog frumos sa raspundeti

    RăspundețiȘtergere
  28. ce sanse de vindecare sunt la neutropenia cronica?

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua.Soacra mea este suspecta de Zona Zoster.Din pacate nu a putut merge inca, la medicul de familie pt programare la un specialist.Are dureri mari , febra 27,5 si frisoane.Ma intrebat daca poate poate face baie in acest caz,fiinca ii este foarte frig.Este permisa baia in acest caz?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. Bună seara. Tatăl meu are Zona Zoster și am fost la medic, care i-a prescris tratament pentru câteva zile. Le-a luat, dar din păcate febra persisă. Ce pastile să-i iau pentru a-i ameliora frisoanele? Mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna ziua as avea o intrebare legata de zona zoster,am inteles ca apare din cauza reactivarii virusului care provoaca varicela,eu am avut zona zoster acum un an iar intrebarea este voi mai avea zona zoster eu cand am avut o nu am experimentat niciun fel de durere doar la atingerea bubelor va multumesc!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua as vrea o recomandare,mamica mea are Zona Zoster dar nu a fost la medic,deoarece nu avem un medic bun.Aseara au aparut si nu stim ce sa facem.Ajutatati-ne va rugam frumos

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna ziua .. am facut zona zoster... de o 8 zile iau tratament cu Aciclovir pastile si crema Aciclovir..mi-a iasit pe gat eruptia.. nu e dureroasa e destul de ok.. as dori sa stiu daca pot sa fac dus..? adica pot sta sub apa sau sa evit zona cu zona zoster..? cum sa curat zona banuiesc ca din cand in cand ar trebui si spalata ..? eu de opt zile nu am spalat zona respectiva..am dat doar cu crema Aciclovir de 2-3 ori pe zi..
    Multumesc si astept raspunsul d-vs..

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna .și sotului meu ia aparut zona zoster ,de 1 Saptamiina .ași dori un tratament mai bun .Noi trebuie sa plecam din tara puteti sa-mi recomandați daca poate sa conducă .

    RăspundețiȘtergere
  36. SUNT TOTAL LIBER DE VIRUSUL HERPES
    Herpesul este o afecțiune gravă și recurentă care nu poate fi vindecată de droguri sau injecții de către DR JAMES, dar cel mai bun mod de a lupta împotriva herpesului este să luați remedii naturale pe bază de plante, mă interesează DR JAMES, marele medicament care vindecă persoanele cu HIV cu medicament puternic pe bază de plante. L-am contactat pentru a afla cum mă poate ajuta și mi-a spus să nu mă tem niciodată că mă va ajuta cu medicamente pe bază de plante! După 2 zile de contact, mi-a spus că medicamentul este gata și mi l-a trimis prin DHL COURIER SERVICE și m-a luat în 3 zile! Am folosit medicamentul așa cum mi-a prescris el (dimineața și sera) și am fost vindecat! Este într-adevăr ca un vis, dar sunt atât de fericită! Pentru persoanele care suferă de următoarele boli, zona zoster, SM, pemfigoid bulos, diabet, cancer, SOP, hipotiroidism, herpes, BPOC, HIV, artrită, HPV, infecții, boli hepatice, boli autoimune, boala Parkinson, lupus și multe altele pe care le am să-l contactez pentru medicamentul pe bază de plante, pentru că sunt martor viu și am fost vindecat de virusul herpes. iar medicina DR James este legitimă. I-am trimis ce mi-a cerut și mi-a trimis medicamentul pe care l-am luat timp de 2 săptămâni și astăzi sunt aici cu un rezultat negativ. Când am fost la test, am fost atât de fericit după ce am luat medicamentul pentru amestecul de plante. Contactați doctorul James prin e-mail. [DRJAMESHERBALMIX@GMAIL.COM]

    RăspundețiȘtergere
  37. CURANȚĂ IERBALĂ PENTRU Zoster, verucă și herpi, Hv / SIDA Acum 5 ani am avut veruci, am fost tratată cu ceva lichid aplicat pe veruci au continuat să crească și să se răspândească ... Următorii 2 medici au făcut intervenție cu laser pentru a le îndepărta. La 1 an după operație, au crescut din nou aproape de locul în care erau primii, așa că, în cele din urmă, mi s-a spus că este ZINGURI. L-am avut de foarte mult timp, l-am contractat de la iubitul meu înșelat și am aflat că și el era infectat și am încheiat relația dintre noi. Negii erau atât de stânjeniti pentru că au început să se răspândească peste tot. Mă ocup de aceste lucruri de foarte mult timp. Ultimul tratament pe care l-am luat a fost în urmă cu aproximativ 2 ani, am aplicat tratament natural de la cura de plante Dr. JAMES, la o săptămână după aplicarea tratamentului, toate negii au dispărut. Acum sunt 2 ani și câteva luni nu am niciun neg sau niciun simptom al Zosterului. wow "" este grozav, dr. JAMES m-a vindecat în cele din urmă. Oricine trăiește cu SHINGLES îl contactează pe Dr. JAMES pentru tratamente naturale. Acest medicament pe bază de plante este ușor de băut, fără efecte secundare. Dr. James a vindecat boli precum boala Parkinson, schizofrenie, cancer pulmonar, cancer mamar, cancer colo-rectal, sânge, cancer de prostată, epilepsie Boala Dupuytren, boală celiacă, boala Creutzfeldt-Jakob, angiopatie amiloidă cerebrală, ataxie, artrită, Scleroza laterală amiotrofică, fibromialgia, toxicitatea fluorochinolonelor
    Sindrom Fibrodysplasia Ossificans ProgresS scleroză, convulsii, boala Alzheimer, carcinom adrenocortical. Astm, boli alergice, Copd, glaucom., Cataractă, degenerescență maculară, boli cardiovasculare, boli pulmonare. , Hipertensiune arterială, Boala Lyme, Cancer de sânge, Cancer de creier, Cancer de sân, Cancer de plămâni, Cancer de rinichi, HIV / SIDA, Virus herpes, Hepatita B, Inflamator hepatic, Diabet, Fibroid. Contactați doctorul Jmaes care m-a vindecat prin e-mailul său [drjamesherbalmix@gmail.com].

    RăspundețiȘtergere