joi, 30 septembrie 2010

VENECTAZIILE - VASELE SPARTE - CE SUNT ȘI DE CE APAR?
Trebuie făcută distincția între VARICE și VENECTAZII ( sau TELANGIECTAZII ) !

Varicele și venectaziile sunt 2 afecțiuni distincte ale sistemului circulator . Afectează vase de tipuri diferite și evoluează diferit .

VARICELE ( de la latinescul ” varix” – răsucit ) reprezintă dilatații ale venelor și au implicații medicale severe datorită complicațiilor ( tromboză venoasă profundă ) .

VENECTAZIILE reprezintă dilatații ale unor vase mici din piele – venule și capilare - și se datorează unei fragilități a peretelui vascular .
Apar frecvent pe picioare , dar există și alte localizări – pe față sau pe corp .


CE SUNT VARICELE ?

Venele sunt cele care transportă sângele din corp către inimă ( este un sânge mai închis la culoare pentru că oxigenul a fost utilizat de către corp ) .
Vorbind despre venele de la picioare , ele au niște valve care ajută ca sângele să se miște ăn direcția dorită ( sunt ca niște uși micuțe care se închid după ce trece sângele prin ele pentru a-l împinge mai departe și a nu-l lăsa să se întoarcă ) .
Îmbătrânind , valvele nu mai funcționează perfect , o parte din sânge rămâne în venă și apare vena varicoasă ( cu implicarea factorilor genetici , ortostatism prelungit , obezitate , sarcina , tulburări endocrine ) .

CE SUNT VENECTAZIILE ?


Venectaziile pun probleme mai ales de ordin estetic !
Tratamentul venectaziilor nu este o decizie medicală , ci o decizie personală . Felul în care te vezi pe tine te definește și te integrează în societate .
Unele femei nu consideră venectaziile ca pe un factor menit să le dezavantajeze . Dar există și multe femei preocupate de tratarea acestor vase sparte , care apar de regulă pe coapse. Prezența acestor venectazii creează anumite complexe datorită imposibilității purtării fustelor scurte .

CUM ARATĂ VENECTAZIILE ȘI DE CE APAR ?

Venectaziile apar pe picioare și pe față ca niște linii de culoare roșie sau albastră , scurte , fine , centrate de un punct sau ca o pânză de păianjen și se pot întinde .

Vasele sparte ( telangiectaziile ) se pare că au origine hormonală , pentru că femeia este principala victimă . La început sunt izolate , apar pe partea externă a coapselor și gambe , dar în timp pot forma adevărate rețele – culoare roz , albastru , mov-închis dacă sunt situate mai adânc sub piele .

La originea vaselor sparte stau predispoziția genetică ( 90% ) și factorii precipitanți

- hormoni feminini tind să relaxeze pereții venelor ( menopauză , contraceptive orale și alte medicamente ce conțin estrogen- progesteron)
- ortostatismul prelungit ( statul în picioare )
- expunere la soare ( telangiectazii pe nas și obraji la persoanele cu piele deschisă la culoare )
- consumul de alcool , fumatul

Factorii care afectează microcirculația sunt și ei implicați :

- epilare cu ceară fierbinte
- băi fierbinți , saună
- supraponderali
- alimentație dezechilibrată
- sensibiliatea la căldură
- contraceptive orale
- masaje agresive anticelulitice


Dermatocosmetologie -sănătatea pielii tale

Dr Oana Clatici - claticioana@gmail.com

4 comentarii:

 1. am 41 de ani.sunt mascul.observ pe picioale mele chestii dastea...venectazii.Vinisoare mici ramificate.Alte ori, foarte rar, gasesc cate o pata de sange subcutanata, care se resoarbe in timp.din ce-mi amintesc io, am vazut ceva asemanator pe picioarele tatei si ale bunicului pater.Bunicul a trait 93 si, daca-l ingrijeam cu trebuie, traia mai mult.tata traiese si nu a acuyat vreo durere sau alta problema legata de venectazii.Ar trebui sa-mi fac griji?

  RăspundețiȘtergere
 2. mi-au aparut si mie la nivelul coapsei externe si am doar 21 de ani . ce imi recomandati ? care ar putea fi cauza ?

  RăspundețiȘtergere
 3. Atat! Despre tratament nu spuneti nimic?

  RăspundețiȘtergere
 4. Sotului meu (60 ani) i-au aparut (acum 3-4 luni) pe gambe multe puncte rosii ce par a fi vase sparte. A consultat diversi doctori fara sa primeasca un diagnostic precis.Nu mai stim unde sa mergem pentru un diagnostic si tratament.

  RăspundețiȘtergere