duminică, 27 februarie 2011

CANCERUL ORAL ȘI HPV



Human papilloma virus (HPV ) este un grup de virusuri foarte des întâlnit, care afectează pielea și mucoasele . Peste 80 de tipuri de HPV au fost identificate .

Unele forme de HPV se transmit mai ales pe cale sexuală și reprezintă o problemă serioasă .

Este vorba despre HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-45. Aceste tipuri de HPV sunt implicate în apariția displaziilor țesuturilor, adică prezența de celule anormale la nivelul suprafeței pielii.
Displazia nu este cancer, dar reprezintă o modificare a țesuturilor înainte de malignizarea propriu-zisă !

Displazia poate fi detectată cu ajutorul cu ajutorul unei analize de la nivelul colului uterin – citodiagnostic Papa –Nicolau sau prin vizualizare cu ajutorul unei oglinzi care mărește : colposcopul. Cele mai periculoase HPV-uri – tip 16 și 18, care se transmit prin contact sexual, sunt cunoscute ca fiind responsabile de peste 95% din cancerele cervicale ( de col uterin ) .
Actualmente, acete 2 tipuri de HPV sunt incriminate și în determinarea cancerului oral !

Un studiu al dr No-Hee Park a demonstrat că la nivel celular, gura are o structură asemănătoare cu vaginul și colul uterin . Toate aceste organe au acelașii tip de celule epiteliale care servesc ca țintă pentru HPV 16 și HPV 18 ! Majoritatea cancerelor orale sunt cancere ale celulelor epiteliale . Studiul a demonstrat și că fumatul și consumul băuturilor alcoolice favorizează invazia HPV.

COMBINAȚIA ÎNTRE FUMAT, ALCOOL, HPV ȘI CELULELE EPITELIALE DIN GURĂ - iată formula de care aveți nevoie pentru APARIȚIA CANCERULUI ORAL !!


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clatici- medic primar dermatovenerologie-claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu