joi, 9 februarie 2012

BĂILE DE ABUR ALE FEȚEI ( FUMIGAȚII , VAPORIZĂRI )



Se fierbe apa într-un vas mai lat și apoi se expune fața cu prudență la aburul produs, nu prea fierbinte, acoperind capul cu un prosop mare, astfel așezat ca sa producă, totuși, o slabă ventilație.

În apa folosită se pot introduce diferite plante (flori de musețel – o linguriță la un litru sau amestecuri de diferite plante ).
Teiul si mușețelul au acțiune decongestivă . Pentru tenul gras putem adăuga frunze de hamamelis, pentru tenul uscat, nalbă și soc . Deasemeni se folosesc și plante aromatice : lavandă, mușețel, rozmarin.

Plante recomandate pentru ten normal : flori de mușețel, levănțică, coada șoricelului, frunze de potbal .

Plante recomandate pentru tenul uscat : flori de mușețel, levănțică, tei, coada șoricelului, frunze de salcie, flori de păducel.

Plante recomandate pentru tenul gras: flori de mușețel, tei, cimbrișor, rozmarin, sunătoare, frunze de salcie, chimen dulce, eucalipt .

În cabinetele de cosmetică există aparate speciale generatoare de vapori de apă ( vapofor ).

Durata unei astfel de băi de abur este variabilă : 5 minute pentru pielea uscată, 10 minute pentru pielea normală, 15 minute pentru pielea grasă .

În prealabil, pielea trebuie demachiată . Zona din jurul ochilor va fi protejată, aplicând o crema specială, mai grasă .

Băile de abur ale feței au efecte cosmetice bune :


- stratul cornos al pielii se înmoaie și astfel celulele moarte pot fi îndepărtate cu ușurință

- odată cu transpirația pielii sunt antrenate toate impuritățile și sebumul de la suprafața pielii


- circulația sanguina este activată

- porii se dilată și comedoanele pot fi extrase cu ușurință


Băile de abur ale feței pot fi repetate o dată la 2 saptamani pentru tenul gras și la o lună, pentru tenul uscat. Ele sunt complet interzise pentru tenurile cu cuperoză ( roșeața feței și dilatații de vase ) .


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - medic primar dermatolog - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu