joi, 27 decembrie 2012

DERMATITA ATOPICĂ - CUM SE MANIFESTĂ


DERMATITA ATOPICĂ A SUGARULUI

Se declanșează de obicei între 1- 6 luni de la naștere ( frecvent – luna 3 ) .Apare o erupție cutanată formată din papule și vezicule , cu prurit accentuat , la nivelul obrajilor și frunții ( erupția se întinde și la gât, retroauricular, pielea capului). Mai rar, apar leziuni pe membre și degete.

Se poate remite spontan și să recidiveze de mai multe ori. Sugarul se scarpină des, este irascibil, plânge mult și se trezește noaptea. La vârsta de 18-24 luni, la majoritatea cazurilor apare o remisie spontană.
Cateva principii de tratament pentru dermatita atopica.DERMATITA ATOPICĂ A COPILULUI ( 2-12 ani )- PRURIGO BESNIERErupția cutanată apare de obicei la nivelul pliurilor – poplitee și coate : placarde de eczemă zemuindă sau uscată ( dar și la pliurile gâtului, încheietura mâinii ). Apare și prurit accentuat, rebel la tratament, cu lichenificarea leziunilor, acoperire de excoriații și cruste.

În jurul vîrstei de 7 ani, o mare parte din cazuri se vindecă spontan.DERMATITA ATOPICĂ A ADULTULUI10% din cazurile de dermatită atopică a copilului persistă și la vârsta adultă.

Apar plăci și placarde relativ bine circumscrise, tegument îngroșat de obicei la nivelul feței, pleoape, peribucal, retroauricular, mâini și leziuni lichenificate la nivel flexural și laterocervical.Există asociere cu alte boli alergice : astm, rinită, conjunctivită.MANIFESTĂRILE MINORE ALE DERMATITEI ATOPICE :

- Piele uscată, pulpită keratozică, alterări ale unghiilor

- Paloare facială, keratoză pilară, ihtioză vulgară

- Cheilită fisurară, dishidroză recidivantă mâini

- Pitiriazis alb repetat

- Alopecie parte externă sprâncene

- Dermografism alb

DERMATITA DE CONTACT apare frecvent la atopici. 1 din 5 atopici, dacă sunt expuși la substanțe sensibilizante vor prezenta eczemă profesională.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale - claticioana@gmail.com

Dr Oana Clatici - medic primar dermatologNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu