miercuri, 23 ianuarie 2013

PRINCIPII DE TRATAMENT ÎN DERMATITA ATOPICĂ

Dermatita atopică nu poate fi vindecată, dar majoritatea cazurilor au tendința de ameliorare spontană, progresivă.


NU EXISTĂ TESTE DE LABORATOR RELEVANTE pentru diagnosticul dermatitei atopice.

EDUCAREA PĂRINȚILOR copiilor atopici este decisivă pentru succesul terapeutic și creșterea calității vieții.

NU EXISTĂ MEDICAMENTE care SĂ SUPRIME ÎN TOTALITATE SIMPTOMELE sau ale căror efecte secundare pe termen lung să nu fie mai importante decât boala în sine.

Imunoterapia cu vaccinuri antialergice nu este eficientă în dermatita atopică.

Este foarte important să se accepte că DERMATITA ATOPICĂ ESTE O AFECȚIUNE CRONICĂ ce necesită îngrijire și intervenții medicale permanente pentru întreruperea cercului vicios ” prurit – scărpinat ” .


SFATURI UTILE :

- ALĂPTAREA LA SÂN până la vârsta de 6-7 luni este cea mai bună metodă pentru a evita apariția dermatitei atopice

Când se începe diversificarea se evită până la vârsta de 1 an citricele, laptele integral, ouăle, carnea de pește.

- ALIMENTELE care s-au dovedit ALERGENE trebuie eliminate mai mult timp

- Pentru evitarea sensibilizării la acarianul din praful de casă și apariția rinitei și astmului bronșic, colectoarele de praf din anturajul copilului trebuie reduse la maxim

- Se recomandă îmbrăcamintea din bumbac alb, spălată cu detergenți blânzi și bine clătite/ nu subt permise soluțiile odorizante pentru clătit. Se evită îmbrăcămintea iritantă ( lână, fibre sintetice).

- Imbrăcămintea va fi mereu adecvată temperaturii ambientale

- Baia trebuie să fie de scurtă durată, în apă nu prea fierbinte. Dupa baie, se utilizează emoliente grase. Unghiile trebuie tăiate scurt ( se previne lichenificarea și infecțiile pielii ).

- Copilul trebuie să fie într-un climat afectuos și calm ( agitația scade pragul la prurit ).

- FUMUL DE ȚIGARĂ are efect nociv prin creșterea riscului de a dezvolta simptome respiratorii alergice: rinită, astm. Soarele și apa de mare ameliorează simptomele dermatitei atopice.

- Dacă o persoană din anturaj are herpes, va evita contactul cu copilul.

- Este recomandat să se evite contactul direct cu animale domestice.

Tratament dermatită atopică

Tratamentul este individualizat. Este vorba despre o boală cronică, necesitând tratament indelungat.

- Tratament al xerozei ( uscăciunii ) cutanate

- Combaterea infecției locale – dezinfectare piele

- - cură de antibiotice timp de 10-14 zile ( de preferat cefalosporine, care inhiba sinteza IG E )- după realizarea antibiogramei

- Dermatocorticoizi local

- PUVA –terapie

- Cura heliomarină

- Antihistaminice

Medicul dermatolog va opta pentru un tratament adecvat al dermatitei atopice, în urma unei anamneze amănunțite, a examenului clinic și a investigațiilor de laborator.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - medic primar dermatolog/ claticioana@gmail.com

3 comentarii:

 1. Buna ziua,
  Am un copil cu dermatita atopica, in varsta de un an si 9 luni si nu am vazut ca lana sa fie alergena (a purtat iarna pantaloni de lana pe piciorul gol). Clatirea hainelor de 10 ori nu scoate detergentul din haine! Solutia este renuntarea totala la detegent in casa si utilizarea solutiilor cu saponina (nuci de sapun, fulgi de sapun). Copilul meu nu este alergic la nici un produs alimentar din lista Dvs. si nu a fost vreodata. Dermatita atopica este o afectiune a sistemului imunitar si poate fi tratata integral homeopat. Nu exista medicamente care sa suprime simptomele, ci metode care sa elimine CAUZA simtomelor (renuntarea la Pampers, alimentatie bio, alaptarea samd). Va rog sa vizitati blogl meu pt completari.

  RăspundețiȘtergere
 2. Din toate cunosintele mele legate de dermatita atopica si din ce am testat pana acuma, va zic garantat ca cel mai eficient produs este lotiune protectoare de la Gloves In A Bottle. Functioneaza foarte bine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Fetita mea, Cristina, de 4 anisori a avut o dermatita de care nu mai stiam cum sa scapam pana cand nasa ei i-a facut cadou o crema ce este folosita ca remediu pentru dermatie si psoriazis de la pure potions. Si e minunata crema. Chiar functioneaza.

  RăspundețiȘtergere