sâmbătă, 26 septembrie 2015

PREVENIREA ESCARELOR    Diagnosticul escarei se face la o simplă inspecție. Apare o ulcerație sau mai multe, precedate de un placard eritematos, cu dimensiune, forme și profunzime variabilă.

În domeniul combaterii escarelor, PROFILAXIA ESTE CAPITALĂ, tratamentul curativ fiind adesea descurajant.

Nu măsurile de înaltă tehnicitate , ci acelea de bun simț sunt importante.

Pacienții cu risc crescut se vor mobiliza frecvent, vor beneficia de nutriție adecvată iar pielea va fi păstrată curată și uscată.

Se urmărește anularea sau ameliorarea influenței decubitogene a factorului presiune x durată.. Lenjeria va fi mereu uscată, curată, se vor îndepărta firimiturile de pâine și se va realiza igiena locală.

SIMPTOMUL SEMNAL este apariția PLĂCII ERITEMATOASE la nivelul zonei de presiune maximă. Ulterior, poate fi situată pe zona de edem. Acesta este un STADIU REVERSIBIL dacă se iau imediat măsuri.
Următorul stadiu este de FLICTENĂ, care se rupe rapid și apare o ULCERAȚIE care în câteva ore poate ajunge profund, la mușchi.

Este esențială combaterea repausului absolut !!!

ESTE OBLIGATORIE SCHIMBAREA POZIȚIEI CORPULUI LA FIECARE 3 ORE - DECUBIT VENTRAL, LATERAL STÂNG, DECUBIT DORSAL, LATERAL DREPT

Se recomandă fricțiuni cutanate - de câteva ori pe zi- pentru activarea circulației, folosirea de paturi cu dispozitive speciale.

Este foarte important să existe personal bine instruit, cu un nivel ridicat de conștiință.

                 EXISTĂ 3 FACTORI UMANI :

- MEDICUL - care prevede apariția escarei și recomandă măsurile de prevenire

- ASISTENTA, INFIRMIERA - care observă placardul eritematos ( o zonă roșie )

- KINETOTERAPEUT - face masaj profilactic


Ideal este un AUTOMATISM ABSOLUT in timp ce o GRIJĂ EPISODICĂ este dăunătoare.

Incidența apariției escarei de decubit se regăsește printre primele 10 criterii majore de evaluare a asistenței în spitale. Tratamentul unui astfel de pacient este de 6 ori mai scump decât prevenirea escarelor.
Întotdeauna se evaluează comorbiditățile și istoricul anterior de ulcere de presiune, se evaluează tegumentul - proeminențele osoase.

Din păcate în România nu se pune accent pe prevenirea escarelor, nu avem personal medical suficient  și nici nu este instruit corespunzător.
Adesea , rudele pacientului sunt cele care observă escara.


  Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale - claticioana@gmail.com

Dr Oana Clătici - medic primar dermatovenerologieNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu