joi, 27 decembrie 2012

DERMATITA ATOPICĂ - CUM SE MANIFESTĂ


DERMATITA ATOPICĂ A SUGARULUI

Se declanșează de obicei între 1- 6 luni de la naștere ( frecvent – luna 3 ) .Apare o erupție cutanată formată din papule și vezicule , cu prurit accentuat , la nivelul obrajilor și frunții ( erupția se întinde și la gât, retroauricular, pielea capului). Mai rar, apar leziuni pe membre și degete.

Se poate remite spontan și să recidiveze de mai multe ori. Sugarul se scarpină des, este irascibil, plânge mult și se trezește noaptea. La vârsta de 18-24 luni, la majoritatea cazurilor apare o remisie spontană.
Cateva principii de tratament pentru dermatita atopica.DERMATITA ATOPICĂ A COPILULUI ( 2-12 ani )- PRURIGO BESNIERErupția cutanată apare de obicei la nivelul pliurilor – poplitee și coate : placarde de eczemă zemuindă sau uscată ( dar și la pliurile gâtului, încheietura mâinii ). Apare și prurit accentuat, rebel la tratament, cu lichenificarea leziunilor, acoperire de excoriații și cruste.

În jurul vîrstei de 7 ani, o mare parte din cazuri se vindecă spontan.DERMATITA ATOPICĂ A ADULTULUI10% din cazurile de dermatită atopică a copilului persistă și la vârsta adultă.

Apar plăci și placarde relativ bine circumscrise, tegument îngroșat de obicei la nivelul feței, pleoape, peribucal, retroauricular, mâini și leziuni lichenificate la nivel flexural și laterocervical.Există asociere cu alte boli alergice : astm, rinită, conjunctivită.MANIFESTĂRILE MINORE ALE DERMATITEI ATOPICE :

- Piele uscată, pulpită keratozică, alterări ale unghiilor

- Paloare facială, keratoză pilară, ihtioză vulgară

- Cheilită fisurară, dishidroză recidivantă mâini

- Pitiriazis alb repetat

- Alopecie parte externă sprâncene

- Dermografism alb

DERMATITA DE CONTACT apare frecvent la atopici. 1 din 5 atopici, dacă sunt expuși la substanțe sensibilizante vor prezenta eczemă profesională.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale - claticioana@gmail.com

Dr Oana Clatici - medic primar dermatologmiercuri, 26 decembrie 2012

DERMATITA ATOPICĂ - CE ESTE ȘI CE O DECLANȘEAZĂ

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, determinată genetic, caracterizată prin tulburări ale reglării imunitare.Apar leziuni de tip eczematiform în copilărie, asociate cu manifestări alergice ( 30%) – astm bronsic, rinită vasomotorie , urticarie, febră de fân.

TERMENUL ” DERMATITĂ ATOPICĂ ” a fost propus în 1924 de Coco și Cooke : au denumit-o ” BOALA CIUDATĂ ” – (atopis – ciudat ).

În 70% cazuri există antecedente familiale alergice. La 21% din bolnavi, unul din părinți are dermatită atopică, iar la 18% din bolnavi, unul din părinți are astm bronșic. Se agravează iarna și se ameliorează spontan vara, beneficiind de cura heliomarină. Evoluează cu perioade de remisiuni și exacerbări .


CE DECLANȘEAZĂ DERMATITA ATOPICĂ

- ANOMALII ALE IMUNITĂȚII UMORALE

Crestere valori IG E – la 60-80%

Apar anticorpi în exces la antigeni de mediu obișnuiți, la care în mod normal nu apar anticorpi ( praf de casă, fulgi, peri de animale, alimente, medicamente ). Apar polisensibilizări.

- LIPSA IG A la atopici facilitează pătrunderea antigenelor, cu apariția reacțiilor alergice. Atopicii fac frecvent alergii la medicamente ( șoc anafilactic după penicilină ).

- CONSIDERATĂ ȘI BOALĂ GENETICĂ –

Dacă ambii părinți sunt atopici, 75% din copii moștenesc boala.

Dacă unul dintre părinți este atopic, 50% din copii moștenesc boala.

Dintre FACTORII DE MEDIU, amintim alimentele : lapte de vacă, ouă, carne de pește, alune, nuci, soia , alergenele inhalatorii ( polenul și acarienii din praful de casă ).


Dr OANA CLATICI - medic primar dermatolog
Dermatocosmetologie -sănătatea pielii tale - claticioana@gmail.com