vineri, 8 august 2014

FITOFOTODERMATOZA sau DERMATITA DE PAJISTE

Ce poate fi mai placut decat sa ne intindem in iarba dupa ce am iesit din piscina sau o zi relaxanta in care ne ocupam de gradina? 


Uneori, dupa aproximativ 24 ore ne confruntam cu aparitia unei eruptii pe piele. Se numeste FITOFOTODERMATOZA sau DERMATITA DE PAJISTE.
 

CE SE INTAMPLA ?

   Combinatia dintre razele ultraviolete , pielea uda si contactul cu iarba sau anumite plante ce contin substante fotosensibilizante vor determina o eruptie cutanata.

Plantele responsabile cel mai adesea sunt : telina, patrunjel, morcov, pastarnac, mazare, bergamote, iedera otravitoare, branca ursului etc.

Dupa aproximativ 24 de ore, la locul de contact al pielii cu plantele - de obicei la nivelul fetei si al extremitatilor - apar leziuni rosii cu aspect linear sau care se intersecteaza in unghiuri bizare, insotite de mancarime intensa si uneori chiar durere. Pot apare si leziuni pline de lichid : vezicule si bule.

Vindecarea dureaza saptamani sau chiar luni si raman zone hiperpigmentate ( mai inchise la culoare ).

Este bine sa va adresati medicului dermatolog care va va recomanda tratamentul adecvat  : dermatocorticoizi topici si posibil si tratament pe cale generala. Vi se va recomanda deasemeni evitarea expunerii la soare si folosirea cremelor de fotoprotectie pentru a nu va ramane semne mai inchise la culoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu