sâmbătă, 18 octombrie 2008

DERMATOCOSMETOLOGIA- pielea ta conteaza

Dermatocosmetologia este parte integrantă a dermatologiei. O mare parte din medicii dermatologi din Europa oferă acum proceduri de cosmetică dermatologică.
Consolidarea dermatocosmetologiei este evidentă și prin numărul crescut și calitatea studiilor clinice și cercetărilor în acest domeniu. Motivele acestui * boom* în cosmetica dermatologică sunt diverse.
Pe de o parte , avem la dispoziție proceduri de tratament eficiente și formulări topice.
Bolile de piele sunt cele mai stigmatizate dintre bolile corpului uman. Aspectul de vitiligo , acnee , rozacee avansată determină stres psihologic și discriminare sociala , mai ales în societatea noastră!
În completarea tratamentului medical , dermatocosmetologia este în măsură să amelioreze aspectul.
Dermatocosmetologia este utilă și la persoanele sănătoase , învățându-le să își mențină sănătatea , aspectul tânăr , îngrijire adecvată sau cum să-și îmbunătățească unele aspecte.
Pentru că pielea este cea pe care o vedem , are rol major în comunicarea și interacțiunea interumană și nonverbală.

DERMATOCOSMETOLOGIA include aspectele estetice și cosmetice ale specialității dermatologice.
Dermatocosmetologia se referă la îngrijirea pielii , skin protection și skin care , repararea pielii după agresiuni și îmbunătățirea aspectului pielii cât și la tratamentul medicamentos al unor boli de piele și aspectul dermatofarmaceutic.
Termenul de dermatocosmetologie se utilizează doar când ne referim la cosmetologia medicală modernă. Dermatologia estetică are ca obiective proceduri de chirurgie cosmetică sau tratamente laser.
Înainte de a fi integrată în dermatologia modernă, cosmetologia a fost parte integrantă a chimiei.
*PLĂCEREA DE A UTILIZA* a fost calitatea cea mai dorită la început de către utilizatorii de produse cosmetice !
Astăzi , efectele biologice ale cosmeticelor reprezintă un subiect de cercetare activă. A apărut astfel conceptul de * cosmetologie activă*
Recent , a fost descoperit un nou stadiu prin evaluarea modificărilor moleculare din piele ca răspuns la schimbările din viața de zi cu zi ( expunere la radiații ultraviolete , poluanți , toxine) înainte sau după tratamentul cu diverse produse cosmetice. Este principiul de * cosmetologie dinamică* , care se referă la interacțiunile complexe dintre piele , agresiuni și produse cosmetice.
S-au realizat pași importanți în adaptarea produselor cosmetice la diferite fototipuri de piele ( pentru produsele de protecție UV) și pentru diferențierea diverselor tipuri de piele față de ceea ce numim piele normală.
Astăzi , îngrijirea pielii este bine adaptată fiecărui individ și presupune multe în domeniul prevenției.
Rolul cremelor de fotoprotecție este nu doar acela de prevenire a arsurilor solare , dar și de prevenire a îmbătrânirii cutanate și a apariției cancerului cutanat. Este subiectul unor cercetări foarte active biologice și epidemiologice.
Descoperirea eficacității unor dermatocosmetice în prevenirea unor afecțiuni cutanate cauzate / agravate de factorii de mediu au stimulat cercetările asupra proprietăților stratului cornos și rolului pielii în menținerea homeostaziei , ceea ce deschide calea unor noi strategii de îngrijire a pielii și viziuni asupra viitorului.
Dermatocosmetologia se referă și la proprietățile fizicochimice ale pielii.
Descoperirea proprietăților cosmeticelor de a modula funcția stratului cornos reprezintă un proces major.
Practicarea dermatocosmetologiei presupune o bună cunoaștere a fiziologiei pielii și a răspunsului la diverși factori exogeni ( cu exprimare acută sau cronică)
DERMATOCOSMETOLOGIA și DERMATOLOGIA ESTETICĂ sunt parte integrantă a dermatologiei generale. Nu schimbă doar fața dermatologiei tradiționale , dar poate arăta și impactul documentat asupra calității vieții pacienților.
In acest *boom* al cosmeticii dermatologice , trebuie să nu uităm nici un moment că PACIENTUL VREA SĂ FIE ÎN CENTRUL ATENȚIEI!!

*Dermatocosmetologie-sănătatea pielii tale*
Dr Oana Clătici/ claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu