sâmbătă, 25 aprilie 2009

VERGETURILE - CE SUNT SI DE CE APAR ?



Sunt multe evenimente în viața unei femei care o supun unor încercări dificile . Pubertatea , regimurile repetate de slăbire – scădere sau creștere în greutate , sarcina - sunt toate perioade sensibile pentru epidermă. Această sensibilitate se poate manifesta prin apariția unor mici cicatrici dermice liniare cu aspect de striuri roșii – purpurii – uneori pruriginoase , apoi alb-sidefii , cunoscute sub denumirea de ” vergeturi”. Practic , orice schimbare bruscă a volumului corporal poate duce la apariția vergeturilor . Se descriu vergeturile recente ( imature ) – care au vechime de 6 luni – 1 an și culoare roșie – violacee și vergeturi mature - cu vechime mai mare de 1 an , de culoare alb –sidefie .
VERGETURILE sunt leziuni ale pielii care apar datorită unor factori cutanați și mecanici : distensia bruscă a pielii. Se produce asfel ruptura fibrelor elastice epidermice si reducerea colagenului. Pot apare deasemeni într-un moment al adolescenței ( impregnarea hormonală face ca fibrele elastice și cele de colagen să fie mai fragile) . Pot apare în orice parte a corpului , dar mai ales în locuri unde există depozite de grăsime : la nivelul abdomenului , sânilor , coapselor și feselor (dar și partea superioară a brațelor și gambe).

Adesea multiple , vergeturile se grupează în fascicule de linii paralele , având o dispoziție simetrică. La debut sunt ușor reliefate și colorate roșu , apoi violaceu. După un timp , aspectul devine atrofic. Sunt orientate în sensul liniilor de tensiune ale pielii. La originea producerii vergeturilor stă o anomalie de funcționare a unei celule : fibroblastul. La pubertate sau în cursul sarcinii , producerea în exces a unor anumiți hormoni ( corticosteroizi) alterează funcționarea fibroblaștilor. Asocierea distensiei pielii determină apariția vergeturilor . Vergeturile afectează peste o femeie din patru. Vergeturile apar atunci când volumul crește , dar devin foarte evidente când volumul descrește. ( exemplu – în sarcină , vergeturile apar în ultimul trimestru de sarcină , când volumul abdomenului crește foarte mult , dar devin foarte evidente dupa sarcină , când volumul revine la normal).
Există o componentă genetică – implicată în apariția vergeturilor – ( populația mediteraneeană este mai predispusă la apariția vergeturilor decât caucazienii )
Apar mai frecvent la pubertate – la fete și băieți - la care există o creștere rapidă .


FRECVENȚĂ

- În SUA – aproximativ 90 % din femeile însărcinate , 70 % din adolescentele femei și 40 % din adolescenții de sex masculin ( majoritatea practicând sport ) au vergeturi .
- Pe plan internațional – se păstrează aproximativ aceleași procente

MORTALITATE /MORBIDITATE

- Vergeturile reprezintă de obicei o problemă de ordin cosmetic . Oricum , dacă sunt extinse , se pot rupe sau ulcera atunci când apare o suprasolicitare la nivelul lor .

RASA / SEX

- Afectează toate rasele . Mai frecvente la femei decât la bărbați

VÂRSTA

- Afectează adolescenții , femeile însărcinate și persoane cu activitate excesivă adrenală corticală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu