vineri, 26 iunie 2009

DERMATITA SEBOREICĂ



Dermatita seboreică afectează mai ales scalpul , dar și alte zone ale corpului , cum ar fi fața ( sprâncene , obraji , aripile nazale ) și trunchiul ( zonele bogate în sebum ale pielii ) . La adolescenți și adulți este cunoscută sub denumirea de ” mătreață ” , dar apare și la copiii mici ( de obicei cu vârsta sub 3 luni ) – cunoscută sub denumirea de ” cruste de lapte ” .

CARE ESTE CAUZA DERMATITEI SEBOREICE ?

Cauza exactă nu se cunoaște . Există și o transmitere ereditară și este influențată de factorii mediu și de starea generală de sănătate a persoanei .
Este mai frecventă la bărbați .

Cauza poate fi diferită la copii față de adulți . Poate avea o cauză hormonală , pentru că afecțiunea apare în copilărie și la adolescenți și se ameliorează la vârsta adultă . Este cunoscută implicarea unui fung , numit Malassezia furfur , care se găsește în mod normal pe piele , în număr mic . Uneori , acesta se poate dezvolta și determină probleme ale pielii . Se pare totuși că dermatita seboreică se asociază cu niveluri normale ale Malassezia furfur , dar există un răaspuns imunologic anormal !!
Dermatita seboreică se asociază și cu prezența unor afecțiuni neurologice , cum ar fi boala Parkinson sau epilepsia .Motivul acestei asocieri este necunoscut .
Simptomele se accentuază după stresul psihic , la modificări de temperatură și umiditate .

CUM SE MANIFESTĂ DERMATITA SEBOREICĂ

Apar plăci roșii ( eritematoase ) , însoțite de senzație de mâncărime ( prurit ) . Leziunile sunt acoperite de scuame grase . Leziunile pot fi localizate doar la nivelul pielii capului , dar și la nivelul feței ( la limita dintre liziera cu păr și frunte , sprâncene și regiune intersprâncenară , obraji . aripile nasului , conductul auditiv extern ) sau trunchiului ( regiune presternală , interscapulară , regiune axilară , ombilicală ,inghinală , submamară , anogenitală)

Dermatita seboreica este o afecțiune recidivantă cronică – așadar sunt perioade în care nu sunt prezente leziuni și perioade în care simptomatologia este intensă .

Dermatita seboreică se agravează de obicei iarna și la începutul primăverii și se ameliorează în timpul verii !
În fazele active ale dermatitei seboreice pot apare secundar infecții la nivelul zonelor intertiginoase ( pliuri ) și la nivelul pleoapelor .
Severitatea simptomelor poate varia de la simpla mătreață până la eritrodermie exfoliativă !!

MEDICAMENTE care accentuează sau induc dermatita seboreica :

clorpromazina , cimetidina , etionamida , preparate pe bază de aur , griseofulvina , haloperidol , interferon alfa , litiu , metildopa , fenotiazine , psoraleni ,.


TRATAMENT


Preparate care conțin agenți antifungici – ( sulfura de seleniu , zinc pirition , derivați de azol , etc ) – reduc colonizarea cu Pitirosporum ovale ( Malassezia furfur )
Steroizi topici – rol antiinflamator
Agenți keratolitici ( care conțin acid salicilic ) – pentru îndepărtarea crustelor grase

Este recomandat să vă adresați medicului dermatolog pentru instituirea unui tratament adecvat !

Este bine să știți că tratamentul urmat – mai ales șamponul folosit – este eficient o perioadă de timp . Apoi , când observați că se produc scuame din nou, deși folosiți un șampon recomandat , va trebui să utilizați un șampon care are altă compoziție !!


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu