

MĂTREAȚA se prezintă ca o descuamare la nivelul pielii capului și se datorează prezenței unui fung – Pitirosporum ovale ( Malassezia furfur ) care se găsește în mod normal pe piele , în număr mic . În acest caz se pare ca Pitirosporum se multiplică exagerat (există un răspuns imunologic anormal ) . Poate fi mătreață uscată - mici solzi uscați – pielea capului nu este roșie și nici iritată . Se observă mai ales pe îmbrăcăminte și este inestetică . Extrem de supărătoare este dermatita seboreică , o formă mai gravă de mătreață , cu apariția de leziuni roșii , însoțite de mâncărime la nivelul pielii capului , adesea acoperite de scuame grase , gălbui . Părul are aspect neîngrijit , cu hiperseboree ( ” se îngrașă repede ”) . Dermatita seboreică se poate localiza și la nivelul fetei ( limita dintre liziera cu păr și frunte , sprâncene și regiunea intersprâncenară , aripile nasului , obraji , conductul auditiv extern ) sau pe trunchi . Simptomele se accentuează după stresul psihic , la modificările de temperatură și umiditate . Poate avea și o cauză hormonală și există o predispozitțe ereditară .
În cazul mătreții se poate intra într-un cerc vicios . Spălarea prea des – adesea zilnică - poate determina o creștere și mai mare a seboreei , cu descuamarea pielii capului și îngrășarea părului în continuare .
CE POATE DETERMINA APARIȚIA MĂTREȚII ?
- predispoziția ereditară
- multiplicarea Pitirosporum ovale
- folosirea unor șampoane neadecvate
- spălarea prea des a părului
- vopsirea prea frecventă a părului , folosirea excesivă a produselor de îngrijire a părului ( geluri , balsamuri , etc )
- dieta alimentară dezechilibrată
- stresul psihic , emoțiile negative
SFATURI UTILE :
- nu ezitați să vă adresați unui medic dermatolog dacă vă confruntați cu mătreața / dermatita seboreică . Vi se va recomanda un tratament adecvat sș vor fi eliminate alte afecțiuni cutanate posibile : psoriazis , streptococia pielii capului , micoza . Netratată , dermatita seboreică poate determina căderea părului
- se vor folosi șampoane speciale care conțin agenti antifungici și care se găsesc în farmacii ( sulfura de seleniu , zinc pirition , derivați de azol - ketoconazol ) care reduc colonizarea cu Pitirosporum ovale , steroizi topici – cu rol antiinflamator și preparate keratolitice – care conțin acid salicilic – pentru îndepărtarea scuamelor grase
- cum se folosește șamponul : timp de 6 săptămâni se spală pielea capului de 2 – 3 ori pe săptămână ( se lasă produsul timp de 3 minute pentru a-și face efectul , apoi se clătește foarte bine cu apă călduță , nu fierbinte ) . După aceste interval vom alterna folosirea șamponului special antimatreață cu un șampon obisnuit – pentru piele sensibilă ( se găsesc de asemenea în farmacii ) . După un interval variabil de timp ( 3 – 6 luni ) este posibil să observăm că reapare matreața . Vom schimba șamponul cu care părul nostru ” s-a obișnuit ” cu un alt șampon special antifungic ( care conține un alt ingredient activ )
- șampoanele antimatreață se eliberează fără rețetă … tocmai aceasta este problema ! … pacienții vin la dermatolog după ce au ” încercat ”diverse șampoane sau au urmat sfaturile prietenilor !
- nu vă spălați des pe cap , nu abuzați de produsele de îngrijire a părului (inclusiv vopsea de par)
- preferați uscarea naturală a părului - fără uscător de păr sau placă de întindere a părului
- pentru părul gras : clătirea părului cu apă diluata cu oțet de mere sau câteva picături de lămâie
Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com