blog dermatocosmetologie-îngrijirea pielii-skin care, skin protection,dermatoscopie-depistare precoce cancer cutanat,dermatologie estetică,tratamente laser, tratament celulită,tratament dermatocosmetic afecțiuni dermatologice
duminică, 15 noiembrie 2009
VOPSIREA PĂRULUI - CARE SUNT RISCURILE ?
Vopsirea părului este o modă fără vârstă , dar trebuie să știm că ne expunem unor riscuri : alergii , eczeme , dermatite de contact la nivelul pielii scalpului și chiar căderea părului !
VOPSIREA PĂRULUI poate fi :
1 . Vopsire temporară - șampoane , spume , spray-uri , geluri – utilizată pentru ocazii speciale ( petreceri ) - de obicei nuanțe mai neobișnuite care se îndepărtează ușor după prima spălare
2 . Vopsire semipermanentă – culoarea rezistă de obicei la 4 -5 spălări și are conținut scăzut de peroxid sau amoniac .
Poate conține totuși P – Phenylendiamine ( PPD ) sau alte ingrediente toxice
3 . Vopsire permanentă
Vopseaua permanentă conține substanțe cu risc mai crescut de apariție a alergiilor decât cea semipermanentă sau pe bază de produse naturale .
1 . REACȚIILE ALERGICE – mai ales CUTANATE – apar frecvent în cazul utilizării vopselei de păr .
Este dificil să spunem câți utilizatori de vopsea de păr au avut reacții alergice , deoarece cel mai adesea nu se adresează medicului ! Totuși , există numeroase cazuri în care reacția alergică la vopsea de păr poate fi severă sau chiar fatală .
Poate să apară doar iritarea pleoapelor superioare sau marginilor urechilor , în timp ce în reacțiile severe apare umflarea fetei ( edem ) cu roșeața ( eritem ) și senzație intensă de mâncărime sau afectarea corpului în totalitate .
O formă severă de reacție alergică este șocul anafilactic . Gura și limba se umflî , cu constricția căilor respiratorii.
Reacțiile cutanate pot apare la o persoană care a folosit pentru prima oară acea vopsea dar pot apare brusc și la persoane care au utilizat de mult timp acel produs
ÎNTOTDEAUNA FACEȚI UN PATCH - TEST ÎNAINTE DE APLICAREA VOPSELEI DE PĂR !!
Dacă în timp ce vi se aplică vopseaua aveți senzație de arsură sau disconfort , simțiți mâncărime sau vă înroșiți , VOPSEAUA TREBUIE ÎNDEPĂRTATĂ IMEDIAT !
Simptomele nu sunt întotdeauna prezente imediat după aplicare … pot apare după câteva ore sau chiar după o zi !
Cei care lucrează ca hair styliști au risc crescut de a dezvolta reacții alergice cutanate !
Pentru a preveni sau limita apariția reacțiilor alergice , majoritatea producătorilor de vopsele pentru păr recomandă clienților un patch test înainte de folosirea produsului .Se aplică o mică cantitate de vopsea direct pe piele și se așteaptă 24 ore . Dacă apare reacție iritativă , se recomandă să nu utilizați produsul . Un patch test la nivelul pielii se recomandă înainte de orice vopsire a părului , pentru că reacțiile alergice pot sa apară și după utilizare timp de ani de zile fără nici o reacție nedorită . Reacțiile adverse pot apare atât atunci când vă vopsiți acasă , dar și la saloane specializate !
În unele cazuri , reacțiile alergice sunt determinate de derivații de anilină sau /și P-Phenilendiamine ( PPD ) din compoziția vopselei permanente de păr .
PPD – P- Phenylendiamine – ESTE CHIMICALUL CARE POATE DETERMINA REACȚII ALERGICE !
PPD este prezent în peste 2/3 din produsele de vopsire a părului și este cunoscut ca toxic pentru sistemul imun , piele , sistemul nervos , sistemul respirator , ficat și rinichi . Este cel mai toxic chimical din compoziția vopselelor de păr . Ăn Canada , folosirea sa în cosmetice este restricționată și este interzis în Franța , Germania și Suedia !
PPD determină o sensibilizare a pielii , în sensul stimulării sistemului imun cu apariția unei varietăți de reacții alergice . Pielea poate deveni roșie , cu leziuni pline cu lichid , senzație de arsură și mâncărime la expunerea la PPD . Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație , care pot deveni fatale .
AMONIACUL– este iritant pentru piele , ochi și sistemul respirator și poate determina astm și dificultăți în respirație . Este mai puțin toxic decât PPD .
PERSULFAȚII – Sodiu , Potasiu și amoniu sulfat sunt prezenți în vopseaua de păr și în produsele de decolorare .
HIDROGEN PEROXID este folosit pentru decolorare . Este coroziv și a fost interzis în compoziția cosmeticelor în Japonia și restricționat în Canada . Studiile pe animale au arătat că are efecte toxice asupra sistemului nervos , respirator și digestiv în doze mici și poate afecta ADN –ul celular , având o posibilă legătură cu apariția cancerului .
ACETAT DE PLUMB – este prezent în unele produse de colorare folosite pentru obținerea gradata a unei culori mai închise a părului și este un alt produs cu potențial toxic ! Plumbul este binecunoscut pentru efectele nocive asupra creierului și sistemului nervos .
VOPSEAUA folosita PENTRU OBȚINEREA CULORII ÎNCHISE A PĂRULUI prezintă RISCUL CEL MAI MARE !
2. VOPSEAUA DE PĂR POATE DETERMINA ASTM !
Hairstyliștii sunt supuși riscului de a dezvolta astm ocupațional , datorită persulfaților utilizați în albire și PPD –ului din colorantul de păr . Expunerea la aceste chimicale pe termen lung sensibilizează căile respiratorii determinând atacuri de astm.
3 . Expunerea excesivă la vopsea poate determina apariția unui PĂR USCAT , ASPRU , FRAGIL , care se despică sau se rupe .
4 . Purtați mănuși de latex pentru a vă proteja mâinile , altfel poate apare DECOLORAREA PIELII SAU A UNGHIILOR !
5. Există o legătură între FOLOSIREA ÎNDELUNGATĂ A VOPSELII DE PĂR și APARIȚIA CANCERULUI ?
Multe studii își propun să determine dacă utilizarea pe termen îndelungat a colorantelor de păr determină apariția cancerului . Este un subiect controversat !
- Studiu FDA – Acetatul de plumb este ingredientul activ care se află în produse graduale de obținere a culorilor închise - se pare ca are potențial toxic
- există studii care stabilesc o legătură între unele forme de cancer ( inclusiv leucemie , limfom non Hodgkin , mielom multiplu , cancer de vezică urinară ) și folosirea pe termen îndelungat de vopsea de păr .
VOPSEAUA DE PĂR INSCRIPȚIONATĂ ” NATURAL” – nu conține în mod normal rezorcinol , amoniac sau peroxid . Conține PPD , însă în cantitate mică ! Întotdeauna verificați ingredientele oricărui produs ”natural ” pentru a verifica dacă este așa .
SFATURI UTILE :
- nu aplicați vopsea de păr dacă - sunteți alergică în general sau dacă aveți astm bronșic
- aveți leziuni pe pielea capului : coșuri , iritații , mătreață – dermatita seboreică sau dacă vă cade părul
- - sunteți însărcinată – mai ales în primul trimestru de sarcină ( o alternativă sănătoasă este aplicarea de vopsea naturală și nu vopsea sintetică sau recurgeți doar la nuanțarea sau colorarea șuvițelor )
- ÎNTOTDEAUNA faceți un patch-test înainte de aplicarea produsului chiar dacă l-ați mai utilizat înainte ( testați produsul pe o mică zonă de păr din regiunea cefei și așteptați 24 ore )- Dacă apare roșeață sau usturime , renunțați la vopsea !
- verificați ingredientele produsului pe care îl veți utiliza și termenul de garanție
- urmați întotdeauna instrucțiunile de utilizare
- nu vă faceți permanent la scurt timp după ce v-ați vopsit și în nici un caz în aceeași ședință ( vă puteți distruge părul )
- alegeți vopsele de păr care nu conțin amoniac și care au conținut scăzut de PPD
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
va multumesk pe sfaturi:
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereAm fost diagnosticata cu psoriazis vulgar in urma cu o luna si as vrea sa stiu daca pot folosi vopsea de par. La nivelul scalpului am acele bucati de piele uscata si rosie. Mi-am mai vopsit parul si inainte dar acum nu stiu cat de bine/rau imi face. Vreau sa stiu daca e normal sa simt usturime sau mancarime in timp ce imi aplic vopseaua daca am acele irititaii ale scalpului. Ce ma sfatuiti ? Va multumesc:)
O adevarata stiinta aici. Multumim.
RăspundețiȘtergereMai poti incerca COLOR OFF , este un decolorant rusesc ce decoloreaza parul fara sa il arda !!!
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=OonKhSJ2XnU
uite aici o decolorare in direct, detalii pe mail danilamarina84@yahoo.com
si care este tratamentul in cazul in care parul a inceput sa cada?fara a renunta la vopsea nu se poate?
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereBuna ziua . Astăzi m.am decolorat si vopsit si mi.au apărut pete roșii în cap care conțin lichid . Ce pot face în acest sens . Ma ustura ! Va mulțumesc și sper sa îmi răspundă cineva
RăspundețiȘtergereBuna mam decolorat dupa care mam vopsit la salon si cum mia aplicat decolorantu ma usturat ma durut pur si simplu am simntit cum imi arde pielea capului si acuma am niste coji in cap si ma doare capu ce pot face
RăspundețiȘtergereBună ziua, am o dermatita periorala si vreau sa stiu daca pot sa mi vopsesc parul!Va multumesc
RăspundețiȘtergere