duminică, 20 decembrie 2009

”Decodarea ” cancerului de piele si pulmonar



Profesorul Mike Stratton și echipa sa de la Cancer Genome Project au făcut o descoperire remarcabilă : au realizat decodarea ADN-ului din cancerul de piele ( melanomul malign) și cancerul pulmonar ! Acestea sunt 2 din cele mai frecvente forme de cancer din lume !

Cercetătorii au descoperit că la nivelul codului ADN – ului din melanomul malign ( o formă de cancer al pielii foarte agresiv ) se identifică peste 30.000 erori , cele mai multe cauzate de expunerea în exces la soare ! De asemenea , studiile au demonstrat prezența acelorași secvențe ale genomului melanomului malign , precum și linia de celule limfoblastoide la aceeași persoană ! Doctorii pot utiliza această informație pentru identificarea timpurie a tumorilor , cu un simplu test de sânge !

În cancerul pulmonar , codul ADN-ului conține peste 23.000 erori , cel mai adesea datorate fumatului !

Cu alte cuvinte , aceste forme de cancer ar putea fi prevenite !!

Pornind de la aceste observații , cercetătorii estimează că un fumător tipic dobândește o nouă mutație pentru fiecare 15 țigarete fumate !!
Multe din aceste mutații pot fi inofensive , dar unele din ele pot reprezenta un trigger ( factor declanșator ) pentru apariția cancerului !
Dr Peter Campbell , cercetătorul care coordonează aceste studii a afirmat pentru revista
Nature : ” ESTE CA ȘI CUM S-AR JUCA LA RULETA RUSEASCĂ ! ”
Cercetătorii speră ca în viitor să poată identifica cu exactitate care stil de viață sau care factori de mediu sunt triggeri pentru un anumit tip de cancer !

Această decodare pentru cancerul de piele și cancerul pulmonar va permite identificarea timpurie a acestor forme de cancer prin noi analize de sânge și noi metode de diagnostic !


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu