


MOLLUSCUM CONTAGIOSUM este o afecțiune cutanată contagioasă , determinată de MCV ( molluscum contagiosum virus ) care determină apariția unor leziuni cu aspectul unor ”perle ” ( pot fi confundate cu banalele coșuri ) . Virusul aparține familiei Poxviridae . MCV este cunoscut și sub denumirea molluscipoxvirus .
MCV nu infectează animalele , ci DOAR OAMENII !
Se intâlnește mai frecvent la copii cu vârsta de pâna la 15 ani , aproximativ în 80% din cazuri fiind copii cu vârsta între 1 și 4 ani ! Atunci cand apare la persoane tinere sau adulți , sunt transmise frecvent pe cale sexuală și poate fi încadrată în acest caz în categoria BTS ( bolilor cu transmitere sexuală ) .
Molluscum contagiosum poate fi contactată prin intermediul lenjeriei – hainelor infectate , prosoape etc sau prin contactul direct cu leziunile , cel mai adesea prin contact direct piele – piele , inclusiv contact sexual sau prin atingerea sau ” exprimarea ” intenționată a leziunilor .
Adulții cu sistem imunitar slăbit sunt mai suscceptibili pentru infectare .
Pentru că majoritatea persoanelor au în mod normal o rezistență la MCV , în general nu se recomandă părinților să nu trimită la școală copiii care au molluscum contagiosum ! Totuși este recomandată atenție în ceea ce privește folosirea obiectelor personale ( prosoape , îmbrăcăminte ) !
Sunt 4 tipuri de MCV :
- MCV- 1 ( cel mai frecvent )
- MCV -2 ( cel mai adesea la adulți , cu transmitere predominant pe cale sexuală)
- MCV- 3
- MCV- 4
Molluscum contagiosum poate afecta orice reginue a corpului . Cel mai adesea se întâlnește la nivelul trunchiului , feței , mâinilor și picioarelor . Virusul se poate extinde de la o zona la alta a corpului . Este o afecțiune contagioasă până la dispariția leziunilor cutanate !
CUM ARATĂ LEZIUNILE DE MOLLUSCUM CONTAGIOSUM ?
De la momentul infectării până la apariția leziunilor pe piele poate să treacă o perioadă variabilă de timp : între 7 zile și 6 luni ! Apar lezini mici , de culoare perlată sau roșiatică , ferme la palpare , cu diametru de 1- 5 mm .
Când transmiterea leziunilor s-a realizat pe cale genitală , localizarea leziunilor este la nivel genital .
TRATAMENT
Molluscum contagiosum poate dispare și fără tratament , spontan , după 6 – 12 luni !
Cel mai adesea se recomandă tratament :
- chiuretarea leziunilor
- crioterapie
- laserterapie
COMPLICAȚII
- infectarea leziunilor ( mai ales la pacienții cu dermatita atopică )
- eczema
- cicatrici
- complicații oculare – în cazul leziunilor de molluscum din jurul ochilor ( conjunctivita , keratita)
MĂSURI DE PREVENIRE
- igienă adecvată a mâinilor – spălați-vă des pe mâini , ,ai ales dacă cinev din casă este infectat
- atingerea leziunilor – nu atingeți , nu zgâriați și nu rupeți leziunile ! Dacă atingeți leziunile , spălați-vă apoi foarte bine pe mâini cu apă și săpun !!
- raderea zonei – nu vă radeți în zona afectată , pentru că puteți favoriza apariția unor leziuni noi !
- folosiți doar lucrurile personale – prosoape , obiecte de îmbrăcăminte
- contactul sexual – evitați contactul sexual până când leziunile de molluscum nu sunt vindecate complet ! Prezervativul nu oferă protecție toală împotriva infectării cu MCV ( virusul poate pătrunde prin ariile neacoperite de prezervativ )
Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com