luni, 15 martie 2010

DETOXIFIEREA ORGANISMULUI ȘI AFECȚIUNILE CUTANATE

Viața noastră se desfășoară adesea ca un film dat pe derulare rapidă ! Prea grăbiți să realizăm ceea ce ne dorim , uităm adesea să ascultăm semnalele de alarmă pe care corpul nostru ni le trimite ! Ne simțim obosiți și ne lipsește energia , suntem ușor iritabili și avem gânduri sumbre ! Aflăm cu surprindere că avem valori crescute ale tensiunii arteriale , probleme digestive ( constipație , balonări ) , iar pielea și părul nostru și-au pierdut strălucirea !!
Zilnic ne expunem unui mediu poluat , substanțe toxice pătrund în organism prin aerul inspirat , prin alimentație , prin consumul de medicamente .
Pentru foarte mulți , pielea nu reprezintă altceva decât un înveliș al organismului care are nevoie doar de unele îngrijiri – spălată , protejată de căldură și frig etc – dar care nu are un rol prea important în desfășurarea proceselor vitale !
Total neadevărat ! PIELEA ESTE UN ORGAN VIU și reflectă starea de sănătate a persoanei ! Este cel mai mare organ al corpului , greutatea ei la omul adult reprezentând circa 6% din greutatea totală . Este cartea noastră de vizită dar în același timp este cea care ne dă informații importante despre funcționarea organelor interne!
Pielea este permanent în contact cu factorii externi , protejând întregul corp de eventuale traumatisme , de microbi , de radiațiile solare , dar îndeplinește și alte funcții importante : de excreție , alături de rinichi și tubul digestiv , eliminând sudoarea prin glandele sudoripare și , prin aceasta , îndepărtând din corp toxinele și sărurile în exces / de secreție , prin glandele sebacee , a sebumului necesar ungerii pielii și părului și realizarea la suprafață a unui înveliș cu aciditate crescută care distruge microbii / de termoreglare prin vasodilatare și vasoconstricție - contribuie la acest proces , uneori și transpirația / de depozit pentru grăsimi și sânge / metabolică prin producerea pigmentului melanic care are rol de protecție împotriva radiațiilor solare nocive / de asemenea produce keratina , peste 70 hormoni , vitamina D și histamina / de absorbție pentru unele substanțe hidro- sau liposolubile , medicamentoase și cosmetice . De asemenea , pielea contribuie la reglarea presiunii sanguine , împiedică apa să iasă din organism , datorită structurii nervoase complexe are rol în sensibilitatea tactilă , sesizează rapid diferențele de temperatură și durerea și transmite imediat creierului percepțiile pe care le primește .

Între starea fiziologică generală a corpului și piele există o strânsă legătură , diferitele afecțiuni dermatologice fiind de multe ori strâns legate de afectarea organelor interne !

TULBURĂRILE DIGESTIVE au o influență determinantă asupra bunei funcționări a pielii . Lipsa unor alimente sau componente ale acestora , folosirea exagerată a unor alimente , un stomac prea încărcat , intestine prea leneșe pot determina în unele cazuri , boli ale pielii , cu efecte foarte neplăcute
Un tract intestinal prea încet , cu evacuări rare și la intervale inegale , se reflectă pe piele prin iritarea și congestionarea tenului și în unele cazuri prin apariția coșurilor ( acnee ) , agravarea dermatitei seboreice . Deasemeni poate favoriza apariția acneei rozacee ( roșeață predominant la nivelul obrajilor , nasului și frunții , cu leziuni mici rosii – și leziuni cu un vârf galben – pustule și dilatații vasculare de culoare roșie :telangiectazii ) . Pielea este lipsită de strălucire , îți pierde elasticitatea și se ridează , apar pete de culoare închisă sau dilatații vasculare , părul este lipsit de volum și cade cu ușurință , unghiile sunt friabile și se rup ușor !

Tulburările digestive sunt responsabile de apariția sau agravarea diferitelor erupții cutanate – de exemplu eczeme , prurigo , psoriazis . Din cauza stomacului prea încărcat și a unei digestii prea leneșe pe piele pot apare leziuni de herpes sau mâncărimi ale pielii ( urticarie , alergii ).
Culoarea pielii depinde de proporția pigmenților din compoziția sa ! Atunci când în organism există anumite boli , primim informații !
Se descrie fața tipică de fumător – ”smoker face ” – cu piele închisă la culoare , atrofică , lipsită de strălucire și vitalitate , cu pete închise la culoare ( pete pigmentare ) , cu riduri în jurul buzelor și ochilor . Cearcănele pot fi ereditare dar și determinate de stres , oboseala , fumat , somn insuficient , alimentație dezechilibrată .
Culoarea galbenă a pielii semnalează afecțiuni ale stomacului , splinei , ficatului sau vezicii biliare ! Paloarea feței poate fi un semn al anemiei !

CARE ESTE ELEMENTUL COMUN CARE SE REGĂSEȘTE în toate afecțiunile de mai sus ?

Când v-ați gândit ultima oară să faceți ”curățenie generală ” și în corpul dumneavoastră , să încercați să fiți mai atenți la alimentație , la consumul de apă plată , la orele de somn și la expunerea la poluare sau soare în exces ? V-ați gândit vreodată la toxinele care se acumulează în organism ? În mod normal , toxinele sunt eliminate prin intermediul colonului , rinichilor , plămânilor , ficatului și prin piele ! Dar în cazul afecțiunilor hepatice , renale , respiratorii sau cutanate , în cazul unor disfuncții ale colonului sau probleme de digestie , procesul de eliminare , neutralizare și transformare a toxinelor din organism este deficitar !

In aceste condiții , DETOXIFIEREA ORGANISMULUI ESTE ABSOLUT NECESARĂ și va determina o mai bună funcționare a organelor interne , cu ameliorarea și chiar vindecarea afecțiunilor cutanate !!

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu