joi, 2 decembrie 2010

GREȘELI FRECVENTE DE ÎNGRIJIRE A TENULUI



1. Nu ținem cont de tipul de piele : îngrijirea pielii diferă pentru tenul gras, mixt, tenul uscat sau sensibil – intolerant .

2. Spălarea prea frecventă a feței sau folosirea de săpunuri sau geluri de față neadecvate pot elimina mantaua naturală de apărare a pielii și pot determina de exemplu creșterea seboreei la persoanele cu acnee sau uscare, sensibilizare .

3. Nu se respectă ritualul zilnic de îngrijire a feței : demachiere, tonifiere, hidratare

4. Folosim aceeași crema hidratantă pe tot parcursul anului, fără a ține cont de exemplu că iarna pielea se usucă .


5. Niciodată crema de față, gât sau mâini nu se aplică în jurul ochilor. Pentru zona din jurul ochilor trebuie folosite demachiante și creme speciale și nu uitați că aceasta este zona care se ridează cel mai repede .

6. Atenție la folosirea pe timpul verii a produselor cosmetice fotosensibilizante ( cremele care conțin retinol sau acizi din fructe sunt contraindicate vara deoarece există riscul înnegririi zonei din jurul ochilor . Vara alegem creme cu substanțe antioxidante ( vitamina C, vitamina E ) .

7. Aplicarea fondului de ten se realizează întotdeauan după ce am aplicat o cremă ca și bază de machiaj . Nu uitați să alegeti fondul de ten adecvat tipului dumneavoastră de piele .

8. Produsele cosmetice – sunt de uz personal ( rimel, dermatograf, ruj, fond de ten, fard de pleoape ) și nu se împrumută . Nu uitați că au un termen de garanție !


9. Se descrie tot mai frecvent acnee la persoanele adulte, fără să se identifice nici o afecțiune endocrinologică iar cauza este se pare folosirea în exces a produselor cosmetice ( persoanele care au tenul perfect , pori mici, dar care folosesc frecvent pudra sau fondul de ten se pot aștepta la apariția acneei cosmetice dacă nu se demachiază corect și nu folosesc cosmetice de întreținere )

10. Dacă aveți acnee nu ”stoarceți ” leziunile deoarece se revarsă sebum iritant pe pielea din jur, iar inflamația activează și alți foliculi din jur, grupând leziunile. Vor rămâne cicatrici !

11. Este bine ca produsele cosmetice folosite să fie inscripționate ” noncomedogenic ” , ” hipoalergen ” sau ”oil- free ”și nu vă lăsați convinse doar la auzul cuvintelor magice ” natural ” sau ” cu vitamine si minerale ”.


12. Nu se știe că folosirea cremelor antirid poate începe de la 25 – 30 ani, nu doar pentru față, ci și pentru gât si decolteu ( pentru tenul uscat putem începe aplicarea cremelor chiar de la 20 ani pentru că ridurile apar mai devreme ).

13. Nu ne protejăm pielea de soare decât atunci când ne expunem la soare în timpul vacanțelor însorite ( e bine de știut că cea mai mare expunere la soare se realizează prin sumarea expunerii în cursul activitaților desfășurate în mod obișnuit în aer liber ) . Fără creme de fotoprotecție, expunerea la soare este o invitație la îmbătrânire, nemaivorbind de pericolul apariției cancerului de piele .

14. Unele persoane apelează la exfoliere în exces : de exemplu la persoanele cu piele uscată, va fi afectată capacitatea de a se reține apa și tenul va deveni tern, lipsit de strălucire și îmbătrânit

15. Nu schimbați des produsele cosmetice, mai ales daca aveți tenul sensibil ( crește riscul apariției alergiilor ) .

16. Încercati să nu slăbiți rapid în greutate deoarece elsticitatea pielii scade și apar riduri

17. Fumătorii par mai bătrțni decât persoanele care nu fumează ( s-a demonstrat că tenul fumatorilor îmbătrânește de până la 4 ori mai repede decât nefumătorii ). Fumatul distruge colagenul, principala proteină care conferă elasticitatea pielii .

18. Nu ne hidratăm suficient, nu consumăm fructe și legume, dar facem abuz de alcool, cafea , tutun, alimente bogate în grăsimi și zahăr


19. Nu ne odihnim și nu zâmbim mai des ( somnul este secretul frumuseții – 7 ore pe noapte - mușchii sunt relaxati și mimica este foarte redusă, astfel că pielea se reface mult mai repede .

20. Expunere la mediu poluat ( poluare industrială, auto, praf )


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - medic primar dermatovenerologie - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu