duminică, 29 ianuarie 2012

CONSULTAȚIA ÎN ACNEE - VISIA : EVALUARE COMPUTERIZATA A FEȚEI


CUM DECURGE CONSULTAȚIA PACIENTULUI CU ACNEE


Adolescentul pășește de obicei timid în cabinet și evită să te privească în ochi ! Este foarte important consultul inițial, în care să se stabilească relația de încredere între pacient și medic !

Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare în parte și de aceea este foarte importantă comunicarea. Nu există o rețetă minune și trebuie să aveți multă răbdare !

Se realizează un istoric medical (când au apărut leziunile, dacă există variații sezoniere, ce tratamente a urmat, dacă a observat o legătură între consumul anumitor alimente și agravarea leziunilor de acnee), o examinare fizică completă și se realizează analize medicale specifice ( inclusiv examen bacteriologic, micologic și parazitologic al leziunilor ), evaluare endocrină , ecografie pelvină ( pentru sindromul ovarului polichistic), testosteron total și liber, DHEAS, estradiol, prolactina, raportul LH/FSH.

Evaluarea severității acneei vulgare se poate realiza obiectiv prin EVALUARE COMPUTERIZATĂ VISIA .
Se realizează o analiză complexă a pielii feței, care permite obținerea a 7 parametri : spoturi ( număr de leziuni), porfirine ( încărcătura cu Propionibacterium acnes la pacienții cu acnee), arii roșii ( gradul de inflamație), pori dilatați, spoturi UV ( efectele expunerii la ultraviolete ), pete maro, textura ( finețea pielii ). În urma acestei investigații, se realizează tratamentul individualizat și se poate urmări în timp evoluția bolii


TREBUIE SĂ ȘTIȚI

că vindecarea în acnee se produce lent, după 6-8 luni de tratament ! Tratamentul continuu este esențial și după ameliorarea leziunilor de acnee, pentru a preveni recidiva.

Pacientul este învățat care este ritualul zilnic de îngrijire al tenului acneic, folosind produse adecvate.
Igiena feței nu trebuie sa fie excesivă ( evitați spălarea repetată cu săpunuri alcaline ).

Nu utilizați creme iritante pe zonele cu probleme, nu utilizați medicamente topice (aplicate local ) sau sistemice acneigene.

Mergeți constant la același medic dermatolog ( sunt pacienți care au rețete de la numeroși medici ) și nu ezitați să îl intrebați orice este legat de afecțiunea voastră ! Adesea în timpul tratamentului apare roșeața, mâncărime ( prurit ), descuamare, chiar se accentuează coșurile !

NU ABANDONAȚI ȘI NU VĂ SPERIAȚI ! Este ” un rău necesar ” tranzitor. Aceste simptome vor dispare !

AVEȚI RABDARE : este important să nu renunțați înainte de apariția rezultatelor !

În unele cazuri de acnee severă (acnee conglobată, nodulochistică sau rezistentă la tratamentul clasic efectuat 4-6 luni ) se recomandă tratament pe cale generală cu isotretinoin ( doar după efectuarea unor analize și sub strictă supraveghere a medicului dermatolog )

Cred că una din marile probleme cu care ne confruntăm în tratarea acneei este aceea de a convinge adolescentul că rezultatele nu apar peste noapte !

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - medic primar dermatolog - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu