marți, 26 iunie 2012

ÎNGRJIREA SÂNILOR ÎN TIMPUL SARCINII

Modificările apărute la nivelul sânilor sunt adesea și primul indiciu al sarcinii. Datorită modificărilor hormonale ( crește cantitatea de estrogeni și progeteron) și creșterii afluxului de sânge în zonă, sânii devin mai mari și mai sensibili la atingere, chiar dureroși, mai ales în regiunea mamelonului.
Încă din primul trimestru de sarcină, pielea din jurul mamelonului ( areola mamară) se închide la culoare și își mărește diametrul , iar mamelonul crește și el. Cresc și glandele Montgomery  situate la nivelul areolei, având rol în secreția unei substanțe antiseptice care protejează zona împotriva infecțiilor.
Din trimestrul 2 de sarcină, din mamelon apare un lichid vâscos, gălbui, numit colostru, care va asigura în primele zile un conținut ideal destinat imunizării bebelușului.
Modificările la nivelul sânilor în timpul sarcinii sunt normale dar reprezintă adesea un motiv de îngrijorare pentru viitoarele mămici .
ÎNTREBAREA CEA MAI FRECVENTĂ ESTE  : Își vor pierde sânii fermitatea , se vor lăsa? Vor apare vergeturi ?
DEPINDE NUMAI DE VOI !
 Există un mit conform căruia sânii se lasă din cauza alăptării ! Nu este adevărat ! Alăptarea ajută la păstrarea formei inițiale a sânilor și este și extrem de benefică pentru bebeluș !
Iată câteva REGULI ESENȚIALE  care trebuie urmate în perioada sarcinii și alăptării :
-          Purtați obligatoriu SUTIEN SPECIAL PENTRU GRAVIDE sau BUSTIERĂ, care va sprijini creșterea sânilor fără a-i comprima, păstrand forma și mărimea intacte, fără disconfort. Sutienul special va preveni atât lăsarea sânilor, cauzată de lipsa de susținere cât și apariția vergeturilor. Dacă sânii sunt foarte mari se recomandă purtarea unui sutien de susținere special pentru noapte. Alegeți fibrele naturale, bumbacul .  Odată cu creșterea bustului, nu uitați să folosiți sutiene de mărime potrivită ! Evitați deasemeni să dormiți pe burtă !

-          Evitați spălarea cu săpun a mamelonului și areolelor pentru că pielea se usucă și se irită, pot apare fisuri. Folosirea săpunului îndepărtează și substanța naturală cu rol antiseptic produsă de glandele Montgomery ! Folosiți apă călduță !

Din momentul apariției secreției numită colostru se vor utiliza tampoane speciale pentru sâni, care se schimbă de câteva ori pe zi. După spălare, este bine ca mameloanele să aibă pentru câteva minute contact cu aerul. Se recomandă aplicarea unei creme hidratante la nivelul mamelonului, pentru a evita uscarea.

-          Folosiți PRODUS E COSMETICE SPECIAL CONCEPUTE PENTRU PERIOADA SARCINII ȘI ALĂPTĂRII, cu ingrediente naturale, fără coloranți, parfum sau conservanți, destinate HIDRATĂRII pielii sânilor si PREVENIRII APARIȚIEI VERGETURILOR. Dacă prezentați prurit , este un semn că trebuie să aplicați mai des cremă hidratantă.Untul de cacao, uleiul de migdale, untul de shea sau uleiul din germeni de grâu sunt alegeri minunate. Și aplicarea de lanolină pură are rezultate bune.
 Chimicalele din cosmetice pot fi absorbite la nivelul pielii, ajung în circulația sanguină și pot afecta creșterea fătului. Evitați produsele care conțin parabeni.
Pentru a menține elasticitatea țesuturilor, masați zilnic zona sânilor, prin mișcări circulare, dimineața și seara.
La aproximativ 50-90% din femeile însărcinate apar vergeturi, linii sau benzi liniare inițial roșii violacee, apoi alb- perlat. Apar de obicei în trimestrul 3 de sarcină, prin alterarea fibrelor de colagen și elastină datorită întinderii brutale și rapide a pielii și creșterii nivelului anumitor hormoni în sânge ( cortizol, estrogeni). Vergeturile sunt asemănătoarecu cicatricile, pentru că se estompează dar nu dispar complet în timp. Prevenirea vergeturilor este esențială ! Se recomandă folosirea regulată de produse dermatocosmetice de la începutul sarcinii.

Este foarte important SĂ VĂ ASIGURAȚI că pe toate cremele pe care le aplicați este  specificată SIGURANȚA APLICĂRII ÎN TIMPUL SARCINII SAU ALĂPTĂRII !Anumite tratamente dermatologice sunt contraindicate în timpul sarcinii sau alăptării ! NU APLICAȚI ÎN SARCINĂ  produse care conțin VITAMINA   A ACIDĂ ! Doze crescute de vitamina A pot afecta fătul ! Atenție și la produsele de îngrijire antiaging ale pielii care conțin vitamina A ( inclusiv cremele antirid). Dacă nu sunteți sigure de un anumit ingredient, întrebați medicul curant .Produsele cosmetice care conțin acid retinoic ( utilizate în produsele antiacneice) trebuie evitate în timpul sarcinii. Acidul retinoic poate determina retard mintal și defecte cardiace la bebeluș. Roaccutane este un medicament prescris de medic pentru tratamentul acneei ( nu aveți voie să rămâneți  însărcinată în timpul acestui tratament și minim 6 luni după terminarea acestui tratament ).

-          ÎncercațiSĂ CREȘTEȚI TREPTAT ÎN GREUTATE ! Creșterea rapidă crește posibilitatea apariției vergeturilor !

-          Adoptați o DIETĂ SĂNĂTOASĂ care va hrăni pielea din interior spre exterior și beți minim 8 pahare de apă pe zi pentru hidratarea pielii și menținerea elasticității

-          Efectuați zilnic exerciții pentru tonifierea și întărirea sânilor.

-          După naștere, nu este nevoie de o îngrijire specială a mameloanelor. Mama se va spăla pe mîini cu săpun înainte de atingerea mameloanelor pentru a le examina sau pentru evacuarea laptelui . Se previne astfel posibilitatea aparitiei unor infecții cutanate . Se pare că cea mai bună metodă pentru a preveni iritarea mamelonului este de a-l lăsa să se usuce la aer cîteva minute după alăptare . Orice preparat  ( săpunuri, loțiuni pe bază de alcool ) care provoacă deshidratatarea și fisurarea mameloanelor trebuie evitată. Dacă apare o iritație a mameloanelor verificați dacă copilul prinde bine sânul și poziția în care se face alăptarea.

-          Uneori, în timpul alăptării, un canal galactofor este obturat și astfel, laptele se acumulează în acea zonă. Glanda mamară se inflamează în acea zonă și apare mastita.  Dacă apar noduli sau porțiuni tari la nivelul sânilor, ce nu dispar după alăptare, eventual și febră, adresați-vă medicului ginecolog. Pentru a desfunda canalele galactofore, folosiți și pompa de sân, masaj, aplicare de comprese calde înainte de alăptare și comprese reci după alăptare.

Dermatocosmetologie - sănatatea pielii tale -
Dr Oana Clătici - medic primar dermatolog - claticioana@gmail.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu