duminică, 7 decembrie 2008

TIPURI DE CANCER DE PIELE
Figura 1 - Melanom malign
Figura 2 - Epiteliom spinocelular
Figura 3 - Epiteliom bazocelular


CANCERUL DE PIELE este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit.
Pielea deschisă la culoare , care se arde cu ușurință după expunerea la soare , are riscul cel mai mare de a dezvolta cancer de piele. Alți factori implicați sunt expunerea repetată din motive medicale sau industriale la raze X , cicatricile după diverse afecțiuni sau arsuri , expunerea ocupațională la arsenic și istoricul familial.
KERATOZELE ACTINICE ( Keratoze solare) sunt considerate cel mai timpuriu stadiu în dezvoltarea unui cancer de piele. Sunt pete mici , acoperite de scuame fine , situate de obicei la nivelul feței ,urechi , gât , antebrațe și fața dorsală a mâinilor , mai ales la persoane cu piele deschisă la culoare care au expunere intensă la soare. Pot fi tratate prin crioterapie , chemoterapie topică ( cremă sau loțiune) , peeling chimic , dermabraziune , laserterapie , terapie fotodinamică ( se aplică o anumită substanță pe piele și apoi urmează expunere la o sursă de lumină). Folosirea cremelor de fotoprotecție previne apariția keratozelor actinice.
CARCINOMUL ( EPITELIOMUL ) BAZOCELULAR – BCC- este cel mai frecvent tip de cancer al pielii și se localizează frecvent la nivelul capului , gâtului și mâinilor , având aspect adesea ignorat – o mică leziune , nodul sau placă roșie care nu se vindecă. Și alte părți ale corpului pot fi afectate. Cel mai adesea , acest tip de cancer se întânește la persoane cu piele deschisă la culoare și mai rar la cele cu piele închisă . De obicei aceste leziuni nu cresc rapid . Este nevoie de luni de zile sau chiar ani pentru a crește în diametru semnificativ. Netratat , acest tip de cancer adesea începe să sângereze , se acoperă de o crustă , se vindecă și apoi ciclul se repetă și se poate extinde dincolo de piele , afectând oasele și nervii , producând distrucții locale semnificative.
CARCINOMUL SCUAMOCELULAR ( EPITELIOMUL SPINOCELULAR) – SCC – ocupă locul 2 ca frecvență a cancerului de piele. Se întâlnește mai frecvent la persoane cu piele deschisă la culoare și rar la cei cu piele închisă . Localizarea tipică este la nivelul marginii urechii , față , buze și gură. Poate debuta ca o mică umflătură sau ca o mică pată roșie. Crește rapid și poate deveni invaziv. Spre deosebire de epiteliomul bazocelular , această formă de cancer poate da metastaze . De aceea este important ca tratamentul să înceapă cât mai rapid.
Dacă sunt depistate precoce și sunt tratate adecvat , rata de vindecare pentru ambele forme de epiteliom – bazocelular și spinocelular – este de peste 95%.
MELANOMUL MALIGN – este cea mai agresivă formă de cancer al pielii , care determină cele mai multe decese.
Melanomul începe în melanocite , celule ale pielii care produc pigmentul denumit melanină. Poate metastaza , de aceea depistarea și tratamentul precoce sunt esențiale.
Melanomul poate apare pe piele curată sau începe la nivelul unui nev sau pe o pată închisă la culoare. De aceea este important să știm localizarea și aspectul nevilor de pe corp , pentru a putea depista precoce orice modificări. Orice schimbare a aspectului unui nev trebuie examinată de medicul dermatolog.
Expunerea excesivă la soare , mai ales arsurile solare este cea mai importanta cauză a melanomului care poate fi prevenită. Pielea deschisă la culoare este cea mai expusă acestui risc.Ereditateaare si ea rolul său. O persoană are risc crescut de a dezvolta melanom dacă un membru apropiat al familiei are sau a avut melanom. Nevii atipici , care se pot întâni în aceeași familie și prezența unui număr crescut de nevi reprezintă un marker al riscului crescut de apariție a melanomului.
Pielea închisă la culoare nu reprezintă o garanție că nu poate să se dezvolte un melanom ( mai afectate sunt palmele , tălpile , regiunea subunghială , cavitatea bucală și regiunea genitală)

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Un comentariu:

  1. Is minic nach dtugtar aird ar ailse scamhóg go luath. De réir mar a fhorbraíonn an galar, bíonn cough leanúnach ag forbairt agus ag casadh ainsealach níos measa. cuir san áireamh pian an bhrollaigh, ganntanas anála, cró, sreabhán fuilteach atá curtha suas as an chonair riospráide, agus preabadh go minic broincíteas nó niúmóine. Uaireanta ba phian cnámh, tinneas cinn, meadhrán an chéad cheann, bhí mé chomh tuirseach de mo shaol go dtí gur léigh mé faoi leigheas luibhe an Dr Itua ar blogspot shíl mé gur scam a bhí ann nuair a chuaigh mé i dteagmháil leis ar dtús agus é ag smaoineamh air agus Cheannaigh mé an leigheas luibhe a thóg mé ar feadh trí seachtaine agus bhí sé cureded go hiomlán go bhfuil a chóireáil chomh uathúil, ní shíl mé go mbeidh mé in ann a bheith saor ó Ailse Scamhóige.Nuair amháin an Ailse Scamhóg seo is féidir leis an fhear mór seo leigheas, an Dr Itua freisin Dúirt sé liom gur féidir leis galair den sórt sin a leigheas ... AILSE COLORECTAL, Ailse Brain, ailse Esophageal, Ailse Gallbladder, Galar tróibeastóireachta sa tréimhse iompair, ailse mhuinchille agus muineál, BLADDER AILSE, AILSE PROSTATE, AILSE KIDNEY, AILSE LOCHG, Lupus, Craiceann Craicinn, Glaucoma ., Cataracts, degeneration Macular, Galar cardashoithíoch, galar scamhóg scamhógach, próstatach méadaitheach, oistéapóróis. Galar ailse, ailse ovarian, ailse Sinus, ailse craicinn, ailse fíochán bog, ailse dromlaigh, ailse bholg, ailse teile, ailse throid . AILSE UTERINE, Ailse Phacreative, LEUKEMIA, VEID / SEIF, TÁIRGÍ FHEABHAIR / BHAINC, AILSE BHAILE, TORAITHE NEAMH-HODGKIN. Ailse, FÉIDIR AN VIRUS, TÚ AN SPÁID, HEPATITIS, HE DO MHÚINTEOIR THUAISCEARTAÍ AGUISÍN TEAGMHÁIL LE DO THOIL ::: drituaherbalcenter@gmail.com/. WHATSAPP ::: + 2348149277967

    RăspundețiȘtergere