marți, 2 decembrie 2008

SFATURI DE ÎNGRIJIRE A FEȚEI IARNA


Venirea frigului , trecerea de la temperaturi ridicate ( din casă) la cele scăzute (de afară) , vântul , reprezintă agresiuni asupra pielii , care își pierde elasticitatea , devine uscată , cu aspect tern și se ridează mai ușor.
Cele mai afectate sunt persoanele cu tenul uscat și cele cu tenul sensibil , cele care prezintă roșeața obrajilor – cuperoză sau copiii cu dermatita atopică.
În sezonul rece , ni se poate schimba tipul de piele : tenul gras devine normal , tenul normal devine sensibil , iar tenul uscat se deshidratează și mai mult.
Cel mai bun remediu pentru lupta cu frigul este hidratarea corectă a feței ( bineînțeles este valabil pentru pielea corpului în totalitate) și se realizează prin folosirea de creme hidratante mai grase decât de obicei ( adecvate tipului de ten ) și prin aport adecvat de apă ( aproximativ 2 litri pe zi).
Dacă aveți ten normal , sunteți norocoase: folosiți o cremă hidratantă cu apă termală în compoziție.
Pentru tenul gras cu imperfecțiuni , curățirea feței se face dimineața și seara cu gel care necesită clătire cu apă , apoi se aplică loțiune tonică astringentă ( iarna este mai bine să fie fără alcool) și o crema hidratantă fără ulei în compoziție.
Tenul mixt are caracteristicile tenului gras în zona mediofacială ( frunte , nas , bărbie) iar pe obraji pielea este uscată , mai fragilă și cu granulație mai fină. Iarna , ideală este utilizarea unei soluții micelare pentru demachiere și a unei loțiuni tonice pentru ten sensibil. Pentru hidratare folosiți produse matifiante.
Pentru tenul uscat / sensibil este nevoie de o îngrijire specială iarna. Nu spălați fața în exces ( maxim de 2 ori pe zi) și nu faceți peeling. Folosiți doar demachiante și loțiuni tonice speciale pentru piele uscată/ sensibilă (doar loțiuni tonice fără alcool) și nu uitați niciodată să aplicați o cremă hidratantă , cu textură grasă , bogată în subtanțe nutritive , care catifelează pielea și creează o barieră împotriva deshidratării. Pentru tenul care se înroșește la frig , există produse speciale pentru pielea sensibilă , pentru roșeață și capilare sparte. Nu ezitați să apelați la un medic dermatolog , care vă poate recomanda un produs dermatocosmetic adecvat.
Nu neglijați zona sensibilă din jurul ochilor! Folosiți întotdeauna un demachiant și o cremă special destinate îngrijirii acestei zone! O mare greșeala este utilizarea pentru ochi a acelorași produse pe care le folosim pentru îngrijirea feței! Zona ochilor este prima care se ridează și are nevoie de hidratare!
Buzele se usucă și ele odată cu venirea frigului și în farmacii există produse destinate buzelor uscate și sensibile
Nu uitați de crema cu factor de protecție solară minim 15 , care trebuie aplicată atunci când este *soare cu dinți* sau zăpadă!

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu