vineri, 28 noiembrie 2008

DERMATOSCOPIA - SALVEAZĂ VIEȚI !



DERMATOSCOPIA
sau dermoscopia sau epiluminescența microscopică este o metodă rapidă și neinvazivă de examinare a pielii care utilizează un instrument optic ce are și o sursă de lumină și care se numește DERMATOSCOP . Acesta mărește imaginea de 10- 20 ori și permite vizualizarea paternului de pigmentare și elemente structurale ale pielii situate mai profund decât cele care pot fi văzute cu ochiul liber. Este foarte folositor pentru diagnosticul precoce al melanomului malign și pentru a diferenția melanomul de alte leziuni pigmentare , cum ar fi nevii atipici. La medicii experimentați , combinarea inspecției clinice – vizuale cu realizarea dermatoscopiei , crește mult acuratețea diagnosticului.
Medicul examinează clinic întreaga suprafață cutanată și mucoasele pentru identificarea leziunilor cutanate . Dermatoscopul este utilizat pentru leziunile pigmentare. Se realizează o hartă corporală a leziunilor ( se marchează pe harta corpului). Se calculează scorul dermatoscopic pentru fiecare leziune în parte.
Riscul de apariție a melanomului malign este multiplicat cu 2 dacă există factorii următori:

- numeroși nevi comuni ( *grains de beaute* - peste 40 )
- modul de viață cu expunere intensă la soare
- antecedente de arsuri solare
- fototip cutanat tip 1 ( piele care se arde la expunerea la soare , da nu se bronzează )
- antecedente personale sau antecedente familiale de melanom
- caracteristici fizice ( păr roșcat sau blond și piele deschisă , efelide)

Persoanele care au multe alunițe trebuie să fie atente când se expun la soare , pentru ca lumina ultravioletă contribuie la modificarea rezistenței pielii.

DERMATOSCOPIA DIGITALĂ oferă în plus față de dermatoscopia clasică posibilitatea de a fotografia și stoca imaginea dermatoscopică a leziunilor . Aceste imagini sunt păstrate ca document obiectiv și utilizate ca termen de comparație cu imaginile dermatoscopice obținute ulterrior.
Astfel, sunt surprinse schimbările leziunilor care apar în timp , permițând definirea de noi criterii terapeutice , mai ales pentru melanomul malign.
Pentru scăderea incidenței cancerului de piele , trebuie identificate și examinate persoanele cu risc. Acestea se vor prezenta periodic la consult de specialitate dermatologic. Cancerul de piele este vindecabil daca este depistat în fază precoce , de aceea trebuie depuse toate eforturile în acest sens. Tratamentul melanomului malign în stadiul de metastază nu are efect asupra mortalității. Doar diagnosticul precoce în stadiul precoce al melanomului, permite scăderea mortalității în ceea ce privește cancerul cutanat.
SITUAȚII ÎNTÂLNITE LA EFECTUAREA DERMATOSCOPIEI:
1. – leziuni cu suspiciune de malignitate – excizie chirurgicală și examen histopatologic
2. - leziuni asimetrice ce nu întrunesc criteriile de malignitate – fotografiere ,stocare – revenire pentru reexaminare clinică , dermatoscopică în 3-6 luni . Se compară imaginile de la cele 2 examinări. Dacă nu există modificări , pacientul va reveni periodic la control la 6-12 luni. Dacă apar modificări se realizează excizie chirurgicală.
3. - doar leziuni simetrice – control anual dermatologic

* Dermatocosmetologie - sănătaea pielii tale *
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu