vineri, 21 noiembrie 2008

DESPRE DERMATOLOGIE ȘI DERMATOLOGI



DERMATOLOGIA este știința care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pielii , părului , unghiilor și mucoaselor adiacente.
DERMATOLOGUL este medicul antrenat să identifice și să trateze aceste afecțiuni . Este absolvent al Facultății de Medicină Generală – ( durata de 6 ani ) după care urmează rezidențiatul în dermatologie , timp de 5 ani.
Dermatologia nu este în general * dragoste la prima vedere* …pare monotonă și confuză , greoaie , ultradescriptivă…iar atunci când iei contact direct cu leziunile pielii poate fi chiar respingătoare…
Leziunile elementare sunt doar câteva ,dar numărul afecțiunilor dermatologice este foarte mare ! De aceea este o specialitate foarte grea…ochiul trebuie antrenat …Foarte adesea , pacientul ne spune: * Am venit doar să vă uitați !* sau * Vreau doar să vă uitați puțin! Nu am nevoie de o consultație!* Sunt unele din replicile pacienților care ne arată cât de puțin este înțeleasă complexitatea acestei specialități. Un medic dermatolog studiază 5 ani în cadrul rezidențiatului *ca să se uite puțin* !
În dermatologie , în majoritatea cazurilor , diagnosticul se bazează pe ochiul ,mintea și mâna medicului și depinde mai puțin de investigații paraclinice sau de performanțele unui aparat.
Pielea este cel mai întins și mai vizibil organ al corpului și reflectă starea de sănătate a corpului , acționând și ca o barieră împotriva agresiunilor externe.
Într-un anumit moment al vieții , fiecare dintre noi are măcar o afecțiune cutanată , fie că este vorba de nou – născuți , copii , tineri , adulți sau vârstnici. 1 din 6 vizite la medicul de familie ( 15% ) se referă la o problemă cutanată.
Dacă veți sta de vorbă cu medici dermatologi , va fi greu să găsiți colegi care să regrete că și-au ales această specialitate sau să-și dorească o alta. Este orgoliul fiecărui specialist care știe că este important ceea ce face … actualmente , putem excela în atâtea domenii de interes ale dermatologiei : dermatocosmetologie , dermatologie estetică , dermatoscopie – depistare precoce a cancerului de piele , dermatochirurgie , dermatovenerologie , dermatopediatrie , antiaging …și lista ar putea continua …avem la dispoziție aparatură medicală modernă : laser CO2 și laser pentru tratamentul diverselor afecțiuni ale pielii ( rozacee , hiperpigmentații ) , rejuvenation , aparatură pentru tratamentul celulitei sau pentru epilare…dermatoscop , Molemax și Fotofinder pentru depistarea și urmărirea leziunilor pigmentare – nevi , etc – de pe suprafața corpului.
Strânsele legături ale dermatologiei cu medicina internă, reies din faptul că tegumentul prezintă adesea manifestări asociate cu boli de sistem , care pot fi identificate mai ușor prin examen dermatologic direct și biopsie cutanată sau asociere de dermatoze cu manifestări interne.

ETAPELE DIAGNOSTICULUI DERMATOLOGIC

ANAMNEZA – stabilește momentul apariției erupției , evoluția acesteia ( acută sau cronică) , eventuale variații în funcție de profesiune , anotimp și vârstă , simptomele subiective asociate , corelația cu boli interne , obiceiurile alimentare ale pacientului și tratamentele generale și locale efectuate. Ne interesează și antecedentele personale și eredo-colaterale.
EXAMENUL ÎNTREGII SUPRAFEȚE CORPORALE ȘI A MUCOASELOR

Se face prin inspecție și palpare la lumina zilei

EXAMEN GENERAL PE APARATE ȘI SISTEME

EXAMENE DE LABORATOR SPECIFICE ș.a

Dermatocosmetologie -sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici- claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu