vineri, 17 iulie 2009

FOLICULITA - CE ESTE ? - TRATAMENT
Foliculita reprezintă o inflamație produsă de stafilococul auriu , care interesează foliculul pilosebaceu . Pot fi afectate toate zonele cutanate acoperite de păr . Nu afectează niciodată palmele sau plantele.


CUM SE MANIFESTĂ FOLICULITA

Apare o mică proeminență de mărimea unei gămălii de ac , plină cu puroi de culoare galbenă , centrată de un fir de păr .

Foliculitele pot fi - superficiale - impetigo Bockhart – de origine stafilococică
- profunde - sicozis stafilococic și sicozis tricofitic
- - necrotizante ( includ și furunculul )

CAUZELE FOLICULITELOR

Cel mai adesea cauza foliculitelor este bacteriană – stafilococ auriu , dar poate fi determinată și de fungi sau de bacterii gram negative . Este favorizată de mici leziuni ale pielii , mici traumatisme care reprezintă poarta de intrare pentru infecție . Epilatul , igiena deficitară , imunitatea scăzută , transpirația , machiajul – iată factorii principali care pot favoriza apariția foliculitelor.


FOLICULITA SUPERFICIALĂ se vindecă spontan de obicei . Apare o mică leziune cu puroi situată la nivelul unui fir de păr , înconjurată de un halou inflamator ( o mică zona roșie ) . Uneori poate evolua spre furuncul sau foliculită profundă. Tratamentul este simplu – aplicare de coloranți – violet de gențiana , eozina ,etc – în soluție 1%

SICOZISUL STAFILOCOCIC este o stafilococie a feței care este întâlnită la bărbați și face parte din categoria foliculitelor profunde . Se localizează la nivelul bărbii și mustăților , dar poate apare și la nivelul scalpului . Apar leziuni cu puroi însoțite de o reacție inflamatorie mai intensaă .Poate apare o crustă ( prin uscarea secreției ) . Deasemeni pot apare leziuni nodulare . Tratamentul constă în antibiotic cu spectru antistafilococic , administrat pe cale generala . Se va identifica și se va trata corespunzator și focarul de infecție din vecinătate , care a reprezentat sursa de contaminare : focare amigdaliene , rinite , polipi nazali . Se recomandă evitarea bărbieritului în timpul tratamentului ( părul va fi tăiat cu foarfeca ) . Firele de păr centrate de pustule se epilează manual . Local se aplică unguente care conțin antibiotice .

FURUNCULUL este o perifoliculită profundă necrotizantă . Apare mai ales pe față , gât , brațe , fese și regiunea anogenitală .

FURUNCULUL SIMPLU – debutează ca o foliculită superficială . Leziunea devine rapid dureroasă și roșie , formându-se un nodul înconjurat de edem . Leziunea are central o pustulă foliculară ( zonă cu puroi ) . În aproximativ 5 -7 zile se elimină un dop – numit burbion ( sunt țesuturile sfacelate ) și puroi . Vindecarea se realizează cu o cicatrice .

ATENȚIE LA FURUNCULUL LOCALIZAT LA NIVELUL FEȚEI !! – deasupra buzei superioare . Este interzisă STOARCEREA leziunilor tip furuncul localizate la nivelul feței , deoarece există riscul propagării infecției la nivelul venelor cu apariția de TROMBOFLEBITĂ SEPTICĂ A SINUSURILOR FEȚEI care se poate extinde la venele meningeale , cu aparitția de complicații neurologice grave și chiar deces !!

FURUNCULOZA
constă în apariția succesivă de furuncule – pe măsură ce un furuncul se vindecă , apare altul nou . Apare la persoane cu imunitate scazută , cu diabet zaharat . Tratamentul cu antibiotice pe cale generală este obligatoriu , iar local se aplică unguente cu antibiotice.

FOLICULITA FUNGICĂ – cu Trichophyton – apare datorit epilării cu aparatul de ras . Tratamentul se realizează cu medicamente antifungice .

FOLICULITA PRODUSĂ DE PITYROSPORUM apare mai ales la adolescenți și este localizată mai ales pe umeri si spate
.
FOLICULITA PRODUSĂ DE CANDIDA apare mai ales la persoane obeze , la nivelul scalpului sau reginea sânilor și feselor.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

4 comentarii:

  1. buna seara.am pe picioare multe bubite si pete.parca ramane gaura de la firul de par.ce sa fac?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am aceasta foliculita de 2-3 ani,cum iau antbiotic imi trece ,dupa 2-3 luni imi reapar bubitele pe fata,acum iau augmentin,ce sa mai fac?

    RăspundețiȘtergere
  3. buna eu am pe frunte si pe fese juburute rosii care persista nu le pot scoate k pe scsii de piele ce sunt_ exeme sau inceput de cos sau furunc mai mic?

    RăspundețiȘtergere