luni, 8 februarie 2010

MICOZELE ȘI INFECȚIILE GENITALE - PROBIOTICELE ce rol au ?



MICOZELE ȘI INFECȚIILE GENITALE : gândiți-vă la PROBIOTICE !


Milioane de femei suferă în fiecare an de infecții genitale , însoțite de durere , senzație ” de jenă ” , cu repetarea consultațiilor și a investigațiilor !

DEZECHILIBRUL FLOREI BACTERIENE joacă un rol esențial în apariția recidivelor! Care este rolul exact al acestei flore ? De ce se destabilizează ? Cum poate fi reechilibrată această floră pentru a diminua aceste infecții ?

FLORA VAGINALĂ – CE ESTE ?

Este vorba despre un grup de microorganisme , bacterii și levuri , care se găsesc la nivel vaginal . Câteva milioane dintre acești germeni fiziologici pe mililitru constituie un film bioprotector la nivelul mucoasei vaginale și garantează echilibrul local . Este de fapt un ecosistem care vă protejează de agresiunile infecțioase sau fizico- chimice . Lactobacillus au în mod particular un rol esențial , permițând menținerea acidității normale la nivelul vaginului și blocând înmulțirea microbilor minoritari !

Dar acest ecosistem este fragil și poate fi dezechilibrat cu ușurință , ceea ce favorizeză apariția infecțiilor genitale !

CARE SUNT FACTORII CARE DEZECHILIBREAZĂ ACEASTĂ FLORĂ ?


Sunt 3 mari cauze care determină modificarea acestor germeni protectori :


1 . Dezechilibrul hormonal – care va modifica mucoasa vaginală : menopauza , utilizarea de progestative , pilule estro-progestative în minidoze ( unele cazuri ) , diabet zaharat .

2. Excesul de igienă – toaleta intimă prea frecventă , dușuri vaginale interne ( săpunurile antiseptice obișnuite distrug lactobacilii și modifică aciditatea vaginală )

3. Administrarea de medicamente – mai ales antibiotice –


Trebuie sa știți că stresul și fumatul scad imunitatea locală vaginală .

Acest dezechilibru va altera filmul protector al florei vaginale , antrenând multiplicarea germenilor și levurilor patogene , ceea ce va determina apariția și recidiva micozelor și a altor infecții vaginale ( vaginoze , vaginite , candidoze ) .


CUM SE REALIZEAZĂ PROTECȚIA FAȚĂ DE ACESTE DEZECHILIBRE ȘI INFECȚII ?




1 . Evitați săpunrile alcaline ( sau bazice ) - în timpul realizării toaletei intime deoarece diminuează aciditatea vaginală și vă dezechilibrează flora microbiană . Alegeți produse de uz intim care au pH neutru ( nici acid , nici alcalin) , care sunt bine tolerate . Utilizați- le fără a face exces pentru exterior , dr nu introduceți nimic în interior ( fără dușuri vaginale !)

2 . Igiena se face totdeauna dinspre față spre spate (ca și pentru prevenirea apariției cistitelor )

3 . Consumați probiotice ( majoritatea conțin lactobacili care vor reface flora dacă sunt luate în cantitate suficientă )

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Un comentariu:

  1. Buna tuturor,

    Este foarte adevarat ce este scris pe acest blog, tocmai de aceea vreau sa las si eu o mana de ajutor si va va fac de cunoscut pagina mea de web site
    http://www.scapa-de-vaginita.eu unde aveti posibilitatea sa gasiti tratamentul natural pentru tratarea vaginitei sau a acandidei vaginale.

    Multumesc pentru antentie. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere