blog dermatocosmetologie-îngrijirea pielii-skin care, skin protection,dermatoscopie-depistare precoce cancer cutanat,dermatologie estetică,tratamente laser, tratament celulită,tratament dermatocosmetic afecțiuni dermatologice
vineri, 22 ianuarie 2010
RISCUL EXPUNERII LA SALOANE DE BRONZAT !
SALOANELE DE BRONZAT - FDA ( US Food and Drug Administration ) dorește măsuri mai dure pentru avertizarea populației asupra riscului de apariție a cacerului de piele prin expunerea la lîmpi de bronzat / solar !
Consilierii FDA și-au propus ca în primăvară să inițieze o dezbatere publică pentru a discuta despre un regulament mai strict în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor pentru bronzare artificială , inclusiv avertismente mai puternice asupra riscului de cancer .
Sharon Miller , specialist FDA UV radiation a declarat pentru Associeted Press că agenția nu recomandă deloc utilizarea saloanelor de bronzat , dar ” Știm că oamenii vor merge oricum la aceste saloane așa că dorim să se expună unui risc cât mai scăzut ! ”
Va exista o clasificare a FDA care va determina nivelul de control necesar pentru a permite siguranța și eficiența aparaturii folosite pentru bronzare . Clasa 1 include dispozitivele cu cel mai mic risc , iar clasa 3 le include pe cele cu riscul cel mai crescut .
Decizia de revizuire a clasificării dispozitivelor pentru bronzat a apărut după ce International Agency for Research on Cancer ( IARC ) , o divizie a World Health Organisation a anunțat în iulie anul trecut că au fost reclasificate aceste dispozitive de bronzare artificială ca fiind ” carcinogene pentru oameni ” , fiind astfel trecute în categoria de risc înalt de producere a cancerului ( până acum erau considerate doar ” probabil carcinogene pentru oameni” ) .
IARC a observat printr-o revizuire a articolelor științifice publicate că riscul de melanom , formă foarte gravă de cancer cutanat , a ajuns la 75% pentru persoanele care au început utilizarea dispozitivelor pentru bronzare artificială înaintea vârstei de 30 de ani !
Deoarece cancerul se dezvoltă într-o lungă perioadă de timp – uneori decade - se recomandă ca persoanele cu vârstă mai mică de 18 ani să nu se expună la bronzare artificială , pentru a se proteja de riscul crescut de apariție a melanomului sau altor forme de cancer cutanat .
CE TREBUIE SĂ ȘTIE ORICE PERSOANĂ CARE SE EXPUNE LA ACESTE DISPOZITIVE DE BRONZARE ARTIFICIALĂ ?
Trebuie să știți că expunerea la radiații ultraviolete reprezintă o ” insultă ” care face pielea să reacționeze ! Se produce mai multă melanină și de aceea pielea devine mai închisă la culoare determinând ceea ce unii numesc ” aspectul sănătos ” . În realitate este de fapt semnul unei agresiuni ! În timp se va produce îmbătrânirea prematură a pielii și în unele cazuri , cancer de piele !
FDA reamintește cazul unei tinere , Brittany Lietz Cicala din Chesapeake Beach – Maryland care a început expunerea la solar la vîrsta de 17 ani . S-a oprit când a fost diagnosticată cu melanom la vârsta de 20 de ani ! ! ! Tânara a declarat că mergea la solar de cel puțin 4 ori pe săptămână și uneori zilnic !
Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gamil.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu