miercuri, 7 ianuarie 2009

MDTH-gena care determină metastaza cancer sân !





O echipă de cercetători de la Universitatea Princeton și Institutul de Oncologie din New Jersey au identificat o genă care este prezentă la 30-40 % din femeile cu cancer de sân și care este asociată cu o formă mai agresivă a evoluției , rezistență la chimioterapia obișnuită și rată mai crescută a deceselor.
Gena , numită ” Metadherin ” sau MTDH este localizată pe o mică regiune – 8q22- la nivelul cromozomului 8 și se apare că are un rol extrem de important în invazia cancerului și apariția metastazelor , favorizând pătrunderea celulelor tumorale în vasele de sânge și diseminarea lor în alte organe. Această secvență – 8q22 se repetă de multe ori în cadrul genomului celor care au cancer de sân cu prognostic prost . Unii cromozomi conțin mai mult de 8 copii sau ”repetă” segmentul de genă. Majoritatea secvențelor normale de ADN conțin numai 2 copii ale acestei gene , provenite de la genomul tatălui și al mamei.
Prezența genei determină deasemeni creșterea rezistenței tumorii la tratamentul chimioterapic utilizat ( inclusiv la paclitaxel , cisplatin și adriamycin.
Odată cu identificarea acestui mecanism genetic , este posibil să fie deschis un nou drum în cercetarea cancerului și apariția unor noi medicamente care să inactiveze acțiunea acestei gene.
” Inhibarea acțiunii acestei gene la pacienții cu cancer de sân va avea 2 mari avantaje : scade riscul de recurență și în același timp scade riscul diseminărilor metastatice ” afirmă Yibin Kang –professor assistant la Catedra de Biologie Moleculară –Princeton ,cel care coordonează această cercetare. ” Clinic , acestea sunt cele 2 motive importante datorită cărora decedează pacienții cu cancer de sân.”
Studiul a fost publicat de Cell Press .

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu