sâmbătă, 7 februarie 2009

VEGETAȚIILE VENERIENE ( CONDILOAMELE)









CATEGORIA : BOLI TRANSMISE SEXUAL
Vegetațiile veneriene ( condiloamele acuminate ) sunt leziuni ale mucoasei vulvo – vaginale și anale. Vizibile cu ochiul liber sunt deranjante și extrem de contagioase. Vegetațiile veneriene sunt determinate de tipuri ale HPV ( papilloma virus) , frecvent întâlnite în populație – riscul de infectare cu HPV este de 80- 85 % la persoanele active sexual. Acest virus poate fi contactat cu ușurință de la primele contacte sexuale. Cel mai adesea , infecția cu virus HPV rămâne total asimptomatică , până la momentul în care devin simptomatice și atunci trebuie tratate corespunzător.
Perioada de incubație pentru vegetațiile veneriene este de 1 – 3 luni , cel mai adesea . Aceasta este perioada de timp între momentul contactării infecției și cel al apariției leziunilor. Este o infecție transmisă sexual extrem de contagioasă. Riscul de coinfecție este bineînțeles crescut , deoarece vegetațiile veneriene se transmit ca și celelalte boli cu transmitere sexuală , cu alte cuvinte prin contacte sexuale neprotejate ( în particular : contact direct piele cu piele – penis , vagin , vulvă , anus etc ). De reținut : - este posibilă infectarea cu HPV ( pentru că unele tipuri sunt la originea vegetațiilor veneriene) prin îmbrățișarea sau atingerea părților genitale ale partenerului cu gura.

CUM RECUNOAȘTEM VEGETAȚIILE VENERIENE?

Apar mici excrescențe ( ridicături ) ale pielii care au culoarea pielii . Sunt situate la nivelul penisului sau anusului la bărbat și la nivelul vulvei , vaginului, colului uterin sau anusului la femeie. În general persoana infectată are numeroase leziuni de mărime variabilă , dar cel mai adesea sunt vizibile cu ochiul liber. Chiar dacă de obicei sunt nedureroase și nepruriginoase este obligatoriu tratamentul lor.

TRATAMENTUL CONDILOAMELOR ESTE DUREROS

Medicul recomandă un tratament local pe o perioadă de 3 până la 15 săptămâni după caz. Dacă leziunile nu dispar , se recurge la tratament laser sau terapie chirurgicală.

VEGETAȚIILE VENERIENE – CONSECINȚE ȘI RECOMANDĂRI

Bineînțeles , utilizarea prezervativului este obligatorie până la dispariția leziunilor. Chiar dacă tratamentul poate fi dureros , tratamentul este obligatoriu pentru că leziunile nu se vindecă spontan.


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Un comentariu:

  1. Buna ziua!

    Ma confrunt si eu cu aceasta problema. Am fost diagnostica de catre medicul ginecolog cu aceste vegetatii. Am fost programata la cauterizare cu bisturiu electric. Am si in interior cat si exterior. Pe cele exterioare le-am rezolvat prin cauterizare dar imi este frica ptr cea de a doua interventie . Procedura cu laserul este mai putin dureroasa, se poate face o anestezie?
    Va rog daca puteti sa imi raspundeti.
    Va multumesc
    O zi excelenta

    RăspundețiȘtergere