joi, 20 august 2009

Creme solare care conțin OXYBENZONE




SUNT PERICULOASE ?

Enviromental Working Group a publicat recent – la începutul acestei veri – o evaluare a peste o mie de produse de fotoprotecție , referindu-se la compoziția lor sau capacitatea de a asigura o protecție corespunzătoare împotriva radiațiilor ultraviolete .

Se pare că o anumita substanță aflată în compoziția cremelor de protecție solară ar avea potențial toxic . Este vorba despre OXYBENZONE !

OXYBENZONE ( Eusolex 4360 , Escalol 567 ) este un compus organic utilizat ca ingredient în compoziția cremelor de fotoprotecție sau a altor cosmetice datorita capacității sale de a absorbi radiațiile ultraviolete A și B . În Uniunea Europeană , pentru produsele destinate pielii care conțin peste 0,5 % oxybenzone , trebuie să existe mențiunea ” Conține Oxybenzone ” !
Oxybenzone penetrează pielea si crește producția de radicali liberi , acționând ca un photocarcinogen , putând afecta ADN-ul celular atunci când se realizeaza expunerea la soare .

PROPRIETĂȚILE PHOTO- MUTAGENE ale acestui compus organic ar putea fi un factor care a contribuit la CREȘTEREA INCIDENȚEI MELANOMULUI observată la utilizatorii de produse de fotoprotecție !!

Așadar , prudență în utilizarea cremelor care conțin oxybenzone … Evitați aplicarea lor la copii ( pe suprafețe mari ) sau la femei însărcinate !

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

4 comentarii:

  1. interesant si foarte important de stiut!multumim pentru atentionare!

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua! Am un strugurel de buze cu oxybenzone si am observat ca apar prurit la buze si in jurul gurii cand il utilizez. Poate avea legatura cu aceasta substanta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce sa zic ? Noroc ca nu m-am expus la soare atatia ani si nu am folosit decat anul trecut o crema solara cu oxibenzone. Am observat ca acele creme cu continut de oxibenzona sunt un pic iritante, plus ca in timp dau un aspect nesanatos pielii.
    Asadar degeaba ne sfatuiesc doctorii dermatologi sa folosim creme cu protectie solara, daca ele ne fac mai mult rau decat bine. Ne strica fata, ne strica pielea si ne mai si imbolnavesc...
    De cand am auzit de potentialul periculos al oxibenzonelor si al parabenilor in produsele cosmetice, citesc cu atentie etichetele produselor cosmetice din supermarket sau farmacii.
    Producatorii ori fabrica produse mai bune ori ne obliga sa refuzam produsele lor care vor ramane pana se invechesc pe rafturile magazinelor.

    RăspundețiȘtergere