

Vopsirea părului este o modă fără vârstă , dar trebuie să știm că ne expunem unor riscuri : alergii , eczeme , dermatite de contact la nivelul pielii scalpului și chiar căderea părului !
VOPSIREA PĂRULUI poate fi :
1 . Vopsire temporară - șampoane , spume , spray-uri , geluri – utilizată pentru ocazii speciale ( petreceri ) - de obicei nuanțe mai neobișnuite care se îndepărtează ușor după prima spălare
2 . Vopsire semipermanentă – culoarea rezistă de obicei la 4 -5 spălări și are conținut scăzut de peroxid sau amoniac .
Poate conține totuși P – Phenylendiamine ( PPD ) sau alte ingrediente toxice
3 . Vopsire permanentă
Vopseaua permanentă conține substanțe cu risc mai crescut de apariție a alergiilor decât cea semipermanentă sau pe bază de produse naturale .
1 . REACȚIILE ALERGICE – mai ales CUTANATE – apar frecvent în cazul utilizării vopselei de păr .
Este dificil să spunem câți utilizatori de vopsea de păr au avut reacții alergice , deoarece cel mai adesea nu se adresează medicului ! Totuși , există numeroase cazuri în care reacția alergică la vopsea de păr poate fi severă sau chiar fatală .
Poate să apară doar iritarea pleoapelor superioare sau marginilor urechilor , în timp ce în reacțiile severe apare umflarea fetei ( edem ) cu roșeața ( eritem ) și senzație intensă de mâncărime sau afectarea corpului în totalitate .
O formă severă de reacție alergică este șocul anafilactic . Gura și limba se umflî , cu constricția căilor respiratorii.
Reacțiile cutanate pot apare la o persoană care a folosit pentru prima oară acea vopsea dar pot apare brusc și la persoane care au utilizat de mult timp acel produs
ÎNTOTDEAUNA FACEȚI UN PATCH - TEST ÎNAINTE DE APLICAREA VOPSELEI DE PĂR !!
Dacă în timp ce vi se aplică vopseaua aveți senzație de arsură sau disconfort , simțiți mâncărime sau vă înroșiți , VOPSEAUA TREBUIE ÎNDEPĂRTATĂ IMEDIAT !
Simptomele nu sunt întotdeauna prezente imediat după aplicare … pot apare după câteva ore sau chiar după o zi !
Cei care lucrează ca hair styliști au risc crescut de a dezvolta reacții alergice cutanate !
Pentru a preveni sau limita apariția reacțiilor alergice , majoritatea producătorilor de vopsele pentru păr recomandă clienților un patch test înainte de folosirea produsului .Se aplică o mică cantitate de vopsea direct pe piele și se așteaptă 24 ore . Dacă apare reacție iritativă , se recomandă să nu utilizați produsul . Un patch test la nivelul pielii se recomandă înainte de orice vopsire a părului , pentru că reacțiile alergice pot sa apară și după utilizare timp de ani de zile fără nici o reacție nedorită . Reacțiile adverse pot apare atât atunci când vă vopsiți acasă , dar și la saloane specializate !
În unele cazuri , reacțiile alergice sunt determinate de derivații de anilină sau /și P-Phenilendiamine ( PPD ) din compoziția vopselei permanente de păr .
PPD – P- Phenylendiamine – ESTE CHIMICALUL CARE POATE DETERMINA REACȚII ALERGICE !
PPD este prezent în peste 2/3 din produsele de vopsire a părului și este cunoscut ca toxic pentru sistemul imun , piele , sistemul nervos , sistemul respirator , ficat și rinichi . Este cel mai toxic chimical din compoziția vopselelor de păr . Ăn Canada , folosirea sa în cosmetice este restricționată și este interzis în Franța , Germania și Suedia !
PPD determină o sensibilizare a pielii , în sensul stimulării sistemului imun cu apariția unei varietăți de reacții alergice . Pielea poate deveni roșie , cu leziuni pline cu lichid , senzație de arsură și mâncărime la expunerea la PPD . Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație , care pot deveni fatale .
AMONIACUL– este iritant pentru piele , ochi și sistemul respirator și poate determina astm și dificultăți în respirație . Este mai puțin toxic decât PPD .
PERSULFAȚII – Sodiu , Potasiu și amoniu sulfat sunt prezenți în vopseaua de păr și în produsele de decolorare .
HIDROGEN PEROXID este folosit pentru decolorare . Este coroziv și a fost interzis în compoziția cosmeticelor în Japonia și restricționat în Canada . Studiile pe animale au arătat că are efecte toxice asupra sistemului nervos , respirator și digestiv în doze mici și poate afecta ADN –ul celular , având o posibilă legătură cu apariția cancerului .
ACETAT DE PLUMB – este prezent în unele produse de colorare folosite pentru obținerea gradata a unei culori mai închise a părului și este un alt produs cu potențial toxic ! Plumbul este binecunoscut pentru efectele nocive asupra creierului și sistemului nervos .
VOPSEAUA folosita PENTRU OBȚINEREA CULORII ÎNCHISE A PĂRULUI prezintă RISCUL CEL MAI MARE !
2. VOPSEAUA DE PĂR POATE DETERMINA ASTM !
Hairstyliștii sunt supuși riscului de a dezvolta astm ocupațional , datorită persulfaților utilizați în albire și PPD –ului din colorantul de păr . Expunerea la aceste chimicale pe termen lung sensibilizează căile respiratorii determinând atacuri de astm.
3 . Expunerea excesivă la vopsea poate determina apariția unui PĂR USCAT , ASPRU , FRAGIL , care se despică sau se rupe .
4 . Purtați mănuși de latex pentru a vă proteja mâinile , altfel poate apare DECOLORAREA PIELII SAU A UNGHIILOR !
5. Există o legătură între FOLOSIREA ÎNDELUNGATĂ A VOPSELII DE PĂR și APARIȚIA CANCERULUI ?
Multe studii își propun să determine dacă utilizarea pe termen îndelungat a colorantelor de păr determină apariția cancerului . Este un subiect controversat !
- Studiu FDA – Acetatul de plumb este ingredientul activ care se află în produse graduale de obținere a culorilor închise - se pare ca are potențial toxic
- există studii care stabilesc o legătură între unele forme de cancer ( inclusiv leucemie , limfom non Hodgkin , mielom multiplu , cancer de vezică urinară ) și folosirea pe termen îndelungat de vopsea de păr .
VOPSEAUA DE PĂR INSCRIPȚIONATĂ ” NATURAL” – nu conține în mod normal rezorcinol , amoniac sau peroxid . Conține PPD , însă în cantitate mică ! Întotdeauna verificați ingredientele oricărui produs ”natural ” pentru a verifica dacă este așa .
SFATURI UTILE :
- nu aplicați vopsea de păr dacă - sunteți alergică în general sau dacă aveți astm bronșic
- aveți leziuni pe pielea capului : coșuri , iritații , mătreață – dermatita seboreică sau dacă vă cade părul
- - sunteți însărcinată – mai ales în primul trimestru de sarcină ( o alternativă sănătoasă este aplicarea de vopsea naturală și nu vopsea sintetică sau recurgeți doar la nuanțarea sau colorarea șuvițelor )
- ÎNTOTDEAUNA faceți un patch-test înainte de aplicarea produsului chiar dacă l-ați mai utilizat înainte ( testați produsul pe o mică zonă de păr din regiunea cefei și așteptați 24 ore )- Dacă apare roșeață sau usturime , renunțați la vopsea !
- verificați ingredientele produsului pe care îl veți utiliza și termenul de garanție
- urmați întotdeauna instrucțiunile de utilizare
- nu vă faceți permanent la scurt timp după ce v-ați vopsit și în nici un caz în aceeași ședință ( vă puteți distruge părul )
- alegeți vopsele de păr care nu conțin amoniac și care au conținut scăzut de PPD