marți, 25 mai 2010

FACTORI DE RISC PENTRU APARIȚIA CANCERULUI DE PIELE

Nu există un algoritm care să explice de ce unele persoane dezvoltă cancer de piele iar altele nu . Cu siguranță , cancerul de piele nu este contagios ! Nu îl ” poți lua ” de la o altă persoană!
Studiile au demostrat că persoanele expuse unor FACTORI DE RISC dezvoltă mai frecvent cancer de piele . FACTORUL DE RISC este cel care crește șansa ca o afecțiune să apară !


1. ISTORIC ÎN FAMILIE DE CANCER DE PIELE SAU ALTE FORME DE CANCER

Dacă unul dintre părinți sau o rudă apropiată au avut cancer de piele , atunci riscul ca dumneavoastră să dezvoltați o formă de cancer de piele este crescut .
La unele familii este descris sindromul FAMMM ( denumirea din engleza : Familial atypical mole – malignant melanoma ) . Este vorba despre persoane care au istoric de melanom în familie la una sau mai multe din rudele apropiate și prezintă peste 50 de alunițe ( nevi ) , unele dintre ale atipice . Persoanele cu acest sindrom prezintă un risc extrem de ridicat de a dezvolta melanom și de aceea screeningul frecvent efectuat de către medicul dermatolog pentru depistarea semnelor de cancer de piele este crucial !

2. ISTORIC PERSONAL DE CANCER DE PIELE

Dacă ați fost diagnosticat o dată cu cancer de piele trebuie să știți că sunteți predispus riscului de a dezvolta din nou cancer de piele . Chiar și în cazul epitelioamelor bazocelulare sau scuamocelulare care au fost excizate complet există riscul de a recidiva în același loc , adesea după 2 – 3 ani .

3. PIELE DESCHISĂ LA CULOARE


Pielea deschisă la culoare are mai puțin pigment ( melanină ) , așadar este mai puțin protejată de efectele nocive ale soarelui . Dacă aveți părul blond sau roșcat , ochi deschiși la culoare ( albaștri sau verzi ) , pistrui , vă ardeți ușor după expunere la soare este mult mai probabil să dezvoltați cancer de piele comparativ cu o persoană cu piele închisă la culoare .

4. ISTORIC DE ARSURI SOLARE - ÎN SPECIAL ÎN COPILĂRIE / CICATRICI

De fiecare dată când suferiți o arsură solară sunt afectate celulele pielii și astfel crește riscul de apariție al cancerului de piele . După o arsură solară , corpul dumneavoastră va face eforturi pentru a repara ceea ce a fost afectat .
Cu cât numărul de arsuri solare este mai mare , mai ales în copilărie , cu atât riscul de a dezvolta cancer de piele crește .

5 . EXPUNERE EXCESIVĂ LA SOARE – LA ORE NEPOTRIVITE – MAI

ALES ÎN COPILĂRIE

Orice persoană care petrece mult timp fiind expusă la soare ( în cursul activităților cotidiene – constructori , marinari , agricultori , etc sau hobby-uri : tenis de câmp , fotbal ) poate dezvolta cancer de piele , mai ales dacă nu este protejată cu ajutorul cremelor de fotoprotecție și îmbrăcăminte adecvată . Bronzarea pielii vă expune aceluiași risc . Bronzul reprezintă expresia agresării pielii de către radiațiile ultraviolete în exces .

6 . UTILIZARE DE APARATE DE BRONZAT ARTIFICIALE

7. ZONE ÎNSORITE SAU CLIMAT CU ALTITUDINE RIDICATĂ

Persoanele care locuiesc în zone însorite , calde sunt expuse mai mult la radiațiile solare decât cei care locuiesc în zone mai reci . Dacă locuiți la altitudini înalte , unde intensitatea radiațiilor ultraviolete este mai mare , sunteți de asemenea mai expuși riscului de apariție a cancerului de piele .

8 . NUMĂRUL CRESCUT DE ALUNIȚE ( NEVI )

Persoanele care au multe alunițe sau au alunițe cu atipii numite și nevi displazici au risc crescut de a dezvolta cancer de piele . Acești nevi anormali – care au contur neregulat și adesea sunt mai mari decât nevii normali pot avea mai mult decât nevii obișnuiți un potențial oncogen . Dacă aveți istoric de nevi anormali , examinați-i constant pentru eventuale modificări ale aspectului . Vă veți adresa medicului dermatolog dacă apare creștere în dimensiune sau modificarea culorii unei alunițe , dacă ați traumatizat-o sau a sângerat !

9 . PREZENȚA DE LEZIUNI PRECANCEROASE

Dacă aveți leziuni ale pielii de tipul keratoze actinice crește riscul de a dezvolta cancer de piele . Aceste leziuni precanceroase debutează sub forma unor plăci aspre , rugoase , care au culoare variabilă de la maro la roz - închis . Cel mai adesea sunt localizate la nivelul feței , antebrațe și mâini la persoane cu piele de culoare deschisă care s- au expus la soare pe termen lung .

10 . SISTEM IMUNITAR DEPRIMAT

Persoanele cu sistem imunitar deprimat sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta cancer de piele . Este vorba despre persoane infectate HIV / SIDA sau care au leucemie , se află sub tratament cu medicamente imunosupresoare după un transplant de organ .

11. PIELE FRAGILĂ

Pielea care a suferit multiple arsuri , injurii sau tratamente pentru alte afecțiuni cutanate este mai susceptbilă la efectele negative ale soarelui și dezvoltarea cancerului de piele .Unele tratamente pentru psoriazis sau creme folosite pentru eczeme pot crește riscul de cancer de piele .

12. EXPUNERE LA FACTORII DE MEDIU

Expunerea la factorii de mediu – chimicale – inclusiv erbicide , crește riscul de cancer de piele .

13. VÂRSTA

Riscul de a dezvolta cancer de piele crește cu înaintarea în vârstă , în primul rând pentru că cel mai adesea un cancer de piele se dezvoltă într-un timp îndelungat . Agresiunile care au survenit în cursul copilăriei sau adolescenței nu vor deveni evidente decât după vârsta adultă . Totuși cancerul de piele nu este limitat doar la persoanele în vîrstă . Apare tot mai des și la persoane cu vârsta sub 40 ani .

14. INFECȚII CU TULPINI ONCOGENE HPV

15. INFLAMAȚII CRONICE ALE PIELII SAU ULCERE CUTANATE

16. EXPUNERE LA ARSENIC LA LOCUL DE MUNCĂ

17. AFECȚIUNI CARE FAC PIELEA SENSIBILĂ LA SOARE

- Anumite afecțiuni : xeroderma pigmentosum , albinism , lupus eritematos , persoanele care urmeaza tratamente de exemplu pentru acnee , anumie antibiotice , contraceptivele orale determină o creștere a sensibilității pielii la acțiunea radiațiilor solare .

18. TRATAMENTE CU RADIAȚII ( RAZE X )



Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu