sâmbătă, 3 iulie 2010

EXPUNEREA LA SOARE A COPIILOR


SOARELE ȘI COPIII


DE CE AU COPIII NEVOIE DE SOARE ?

Expunerea raţională la soare contribuie la menţinerea stării de sănătate a copiilor , prevenind rahitismul şi întărind sistemul imunitar.
Vitamina D, o substanţă liposolubilă necesară absorbţiei intestinale de calciu şi fixării sale în oase, precum şi reabsorbţiei fosforului de către rinichi, este produsă la nivelul pielii din colesterol cu ajutorul luminii ultraviolete.
Pentru o dezvoltare normală şi pentru o sinteza adecvată de vitamina D, copilul are nevoie de 10-15 minute de expunere la soare zilnic.

SUNT COPIII EXPUȘI LA RISCURI ?

Deoarece pielea copiilor e mai subţire şi mai sensibilă decât cea a adultilor, ei pot dezvolta mult mai uşor arsuri solare.

Studii epidemiologice au demonstrat că expunerea frecventă la soare în copilarie e asociată cu creşterea riscului pentru dezvoltarea unui cancer de piele în viaţa adultă.

Copiii petrec mai mult timp în aer liber decat adulţii şi nu sunt conştienţi de riscurile la care se expun. Se estimează că până la 21 de ani un tânăr vine în contact cu 80% din cantitatea medie de radiaţii solare la care e expusă o persoană în cursul vieţii.

CUM ÎI PUTEM PROTEJA ?

Evitarea expunerii la soare între orele 10 a.m. şi 16 p.m., acoperirea corpului cu hăinuţe din fibre naturale şi a capului cu o şepcuţă sau o pălăriuţă şi aplicarea unui produs cu un factor de protecţie solară adaptat tipului de piele a copilului sunt principalele masuri de prevenire a arsurilor solare.

Copiii nu trebuie să folosească lămpile cu UV sau solarul!

Nou-născuţii şi bebeluşii trebuie feriţi de expunerea directă la soare. Nici în zilele înnorate bebelusul nu este în totalitate ferit de riscuri, pentru că nu lumina soarelui, cea pe care o vedem, produce arsurile, ci razele UV, care sunt invizibile.


CUM ALEGEM PRODUSELE CU FACTOR DE PROTECȚIE SOLARĂ PENTRU COPII ?

Potrivit American Cancer Society, folosirea produselor cu factor de protectie solară de către copii scade riscul apariţiei unui cancer de piele cu până la 78%.

Pentru un efect maxim, e necesar să alegem produse potrivite pielii copilului.
Produsele pentru copii trebuie să aibă un factor de protecţie (SPF) de minim 15 şi trebuie să confere protecţie pentru radiaţiile UVA şi UVB.

Pentru zilele petrecute la mare sau la piscină se recomandă folosirea unui produs rezistent la apă. în primele zile de expunere la soare se va folosi o cremă de fotoprotecție 50 + !

Pentru a preveni alergiile, au fost dezvoltate creme şi loţiuni hipoalergice destinate pielii sensibile a copiilor.

Indiferent dacă alegeţi o cremă, o loţiune, un gel sau spray cu SPF, e important să aplicaţi produsul corect. Prima aplicare se face cu minim 30 de minute înainte de expunerea la soare, urmând ca apoi să se aplice produsul din 2 în 2 ore, sau chiar mai des dacă micuţul înoată sau transpiră. Toată pielea neacoperită trebuie protejată: corp, faţă, urechi … chiar şi degetele de la picioare !Nu uitați că este foarte important să aplicați o cantitate suficientă de cremă ! Cel mai recomandat este să alegeți pentru copiii dumneavoastra cremele de fotoprotecție pe care le găsiți în farmacii și nu cele cumpărate de la supermarket sau de pe plajă , pentru că sunt cu adevărat sigure și eficiente !


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu