blog dermatocosmetologie-îngrijirea pielii-skin care, skin protection,dermatoscopie-depistare precoce cancer cutanat,dermatologie estetică,tratamente laser, tratament celulită,tratament dermatocosmetic afecțiuni dermatologice
sâmbătă, 19 februarie 2011
ALIMENTELE CARE DAU FRECVENT ALERGII
ALIMENTELE CELE MAI FRECVENT ALERGIZANTE
sunt : OUL, LAPTELE, NUCILE, PEȘTELE, SOIA – la copii
și
CEREALELE, ANANASUL, NUCILE, PEȘTELE și MOLUȘTELE – la adulți
1. LAPTELE DE VACĂ – reprezintă primul alergen, în cronologia manifestărilor clinice timpurii la copil. În mod excepțional, alergia la lapte poate să apară și la adult .
Dintre cele 20 proteine specifice laptelui, 5 sunt alergene :
- beta- lactoglobulina ( alergenul major !)
- cazeina
Aceste 2 proteine sunt termostabile, adică persistă în lapte și după fierbere !
- albumina
- gamaglobulinele
- lactalbumina
Aceste 3 proteine sunt alergizante numai în cazul consumului laptelui crud ( sunt termolabile ) .
Alimentele cu proprietăți alergice prin conținutul lor în lapte sunt BRÂNZETURILE, UNTUL și ÎNGHEȚATA ( și unele budinci, prăjiturile )
Cu vârsta, laptele devine tolerat ( ca alergen )
2. OUL
Proteina alergică a oului este ovomucoidul din albușul de ou ( termostabilă).
3. PEȘTELE
S-au semnalat și manifestări alergice declanșate de ingesta mirosului de pește prăjit !
4. CRUSTACEELE
Sunt extrem de alergizante . Creveții sunt cei mai alergizanți, dar și racii, langustele,
5. CEREALELE
Au o importanță majoră în declanșarea unor reacții alergive sau de intoleranță la gliadina conținută de gluten .
6. CARNEA – în special de PORC
7. LEGUMELE și FRUCTELE
- MERE– specia Golden pare cea mai alergizantă
- ALUNE
- NUCI
- ZMEURA, FRAGI, CĂPȘUNE, MURE
- BANANELE
- ȚELINA, MORCOVI, ROȘII
- ARAHIDE
8. BĂUTURI ALCOOLICE și NEALCOOLICE
Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale - claticioana@gmail.com
Dr Oana Clătici - medic primar dermatovenerologie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu