vineri, 18 martie 2011

BOALA TRANSMISĂ DE CĂPUȘĂ - ERITEM CRONIC MIGRATOR și BOALA LYME (BORELIOZA )





Această afecțiune a fost descrisă pentru prima dată în 1975, în orașul Lyme – statul Connecticut ( S.U.A ).

Boala este transmisă de căpușa Ixodes scapularis, Ixodes dammini, Ixodes ricinus și apare în regiunile în care trăiesc aceste insecte. Căpușele trăiesc în iarbă sau în tufe și se atașează unui animal care trece pe lângă ele ( căprioare, șoareci ). Dacă este vorba despre un animal infectat, căpușa se va infecta și la rândul ei, dacă are contact cu omul, îi va transmite spirocheta ( căpușele tinere sau nimfele au dimensiunea unei semințe de mac ).



Agentul patogen – o spirochetă gram- negativă – este inoculat de către insectă odată cu saliva, în timpul înțepăturii. Este vorba despre BORELIA BURGDORFERI Se înmulțește local, migrează în piele și pasager determină însămânțări la distanță, cu manifestări la nivelul organelor afectate. Prin procesul de imunizare, spirochetele dispar și astfel urmează o perioadă de liniște.
O parte din spirochete persistă însă în SNC ( sistemul nervos central ) și aparatul cardiovascularși după aproximativ 10 săptămâni imunitatea scade și spirochetele rămase se înmulțesc în organele respective. După câteva săptămâni intervine din nou imunitatea și simptomele dispar ! După câțiva ani simptomele reapar dar numai la nivelul articulațiilor ( se pare că doar aici persistă spirocheta ).

România este cuprinsă în zona de răspândire a bolii Lyme . Iată harta de răspândire a bolii Lyme . În România județele afectate sunt : Cluj, Arad, Sibiu, Neamț, Botoșani. Căpușele trăiesc de obicei în loc umbrit, umed și adesea se prind de iarba înaltă, arbuști, tufișuri și crengile joase ale copacilor.Pajiștile și grădinele pot adăposti căpușe, mai ales cele de la marginile pădurilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu